Aj pre skromný rozpočet: Super tipy na darčeky pre záhradkárov

Darovaním živej kvetiny na Vianoce nič nepokazíte, kým to nie je kaktus pre škriepnu svokru alebo chryzantéma chorľavému strýkovi držgrošovi. Trestuhodne neosobná nie je ani poukážka, keď chcete pestovateľa potešiť bez vyzvedania a zároveň si netrúfate uhádnuť jeho preferencie. Ponúkame vám však aj niekoľko netuctových konkrétnych tipov vhodných práve na zimné obdobie.

04.12.2021 17:00
hamamelis Foto:
debata

Originálnym voňavým uvítaním na priedomí môže byť pôvodom západočínska sarkokoka (Sarcococca confusa). Vždyzelenému kompaktnému kríčku s mrazuvzdornosťou až do mínus dvadsiatok sa dobre darí v keramických črepníkoch na polotieni bez prílišného vetra. V našich podmienkach dorastá do 1,5 metra, rátajte však skôr s jedným metrom. V úžľabinách úzkych kožovitých tmavšie sfarbených listov sa od januára do marca tvoria prenikavo rozvoniavajúce biele kvety. Porovnateľne pútavé pritom sú lesklé modré až čierne bobule. Kontajnerovku vo veľkosti okolo 20 cm zoženiete v intenciách 10 – 15 eur. Sarkokoka sa hodí aj do záhradky ako solitéra či súčasť skupinovej výsadby. Potrebuje humóznu pôdu a na zimu preventívne prihrnutie spodku mulčom.

trvalky Čítajte aj Koľko znesú mrazuvzdorné trvalky? Šampióni aj mínus 45 stupňov

Kvety vydržia až do marca

Keď už sme pri výraznej aróme, taký hamamel (na ilustračnej fotografii) takisto pochádzajúci z Číny sa blysne nielen ňou. Sladkasto aromatický v dospelosti minimálne dvojmetrový ker s rozložitou korunou sa trochu podobá lieske. Príhodne pomenovaný Hamamelis mollis Advent práve vo vianočnom čase preráža bielobu chumáčikovitými sýtožltými kvetmi. Vytrvajú až do marca, akurát v mraze sa lupienky trochu schúlia do seba.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Netreba ho orezávať

Ohnivou voľbou zase je Hamamelis intermediate, a to odroda Harry (oranžová), respektíve sorty Ruby Glow a Diane (zhodne červené). Hamamel vyznáva vlhkú, priepustnú a mierne kyslú pôdu a znesie aj mínus 30 stupňov! Netreba ho orezávať a pri starších jedincoch sa to priam neodporúča. V záhrade vynikne samostatne, ale aj v susedstve cezmín alebo ako doplnok ihličnanov. V našich zemepisných šírkach sa objavuje len sporadicky, hoci je nenáročný a bez zásadnejších námietok mu to tu pasuje. Hlavným dôvodom absencie asi je relatívne vyššia cena vyplývajúca z pomalého rastu v škôlkach. V predajnej veľkosti nad jeden meter je k dispozícii zhruba za 50 – 60 eur. Viaceré sorty sa v pohode dajú pestovať aj v črepníku na balkóne či terase: napríklad nemecký svetložltý kultivar Westerstede s cenovkou okolo 30 eur.

vianočný stromček Čítajte aj Ako sa postarať o vianočný stromček, aby neopadal

Štvorcový meter nádhery aj so skromným rozpočtom

Ak vás predsa len tlačí zhon a najmä rozpočet, siahnite po cibuľkách tulipánov. Obíďte však vágne mixy v zľave a vyberte pár súrodých kúskov na mimoriadnu príležitosť, akou Vianoce sú. Čo tak červeno-biele tulipány Carnaval de Nice? Vyrastú na 50 – 55 centimetrov, prepuknú v máji a na meter štvorcový ich bohato stačí nejakých dvadsať. Takéto množstvo cibuliek nakúpite už za 10 – 12 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #advent #tulipány #sarkokoka #hamamel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december