Katran prímorský (Crambe maritime) snúbi v sebe viacero výhod. Vďaka svojim akoby dosiva začadeným listom a mračnám bielych kvietkov obstojí ako okrasná rastlina. V skutočnosti je však najmä úžitkovou zeleninou chuťovo pripomínajúcou kel s mierne orieškovým podtónom, ktorý pekne zahrá v šalátoch alebo prílohách. Ako názov napovedá, pochádza z oblastí, kde je prirodzene slanšia pôda. Neprekáža mu ani u nás. Jedlé sú výhonky, listy aj kvety.
Odolá aj slovenskému mrazu
Navyše, mrazuvzdorný katran je trvalka: keď ho raz vysadíte, v podstate máte po povinnostiach a výdavkoch opakujúcich sa každú sezónu pri iných druhoch. Viacročná zelenina svojou produkciou predbieha „letničkovú“, vydrží vám dlho a zvyčajne býva odolnejšia proti burine, škodcom, chorobám aj nepriaznivej klíme. Nastal teda čas doplniť si zoznam záhradkára nezaťažujúcich artiklov typu chrenu, rebarbory či špargle.

Náhrada špargle poteší aj oko
Ak katran obstojí v okrasnej výsadbe, čo potom bôbovitý špargľový hrach (Tetragonolobus purpureus, na ilustračnej fotografii) s výrazne červenými a tvarovo unikátnymi kvetmi? Akoby vám na hriadkach pristál húf exotických motýľov. Mladé struky vo veľkosti už 3 – 4 centimetre sa pripravujú vcelku napríklad na masle a pred servírovaním posolené. Na jazyku evokujú spomenutú špargľu. Môžete ju takto nahradiť práve v prípade, ak z akýchkoľvek dôvodov, napríklad pre jej pomalé uchytávanie sa, nestojíte o trvalky. Odolajte pokušeniu nechať špargľový hrach (alternatívny názov je ľadenec purpurový) dorásť nad uvedenú veľkosť strúčikov – boli by už tvrdé. Sadenice patria do pôdy koncom mája. Vyznávajú dobre priepustnú zeminu na slnečnom stanovišti. Strukoviny fixujú dusík: na rovnakom mieste ich ďalší rok prestriedajte kapustovitými rastlinami, ktorým takto prichystáte vhodné prostredie.

Pestovali ich už Aztékovia
Zo strednej Ameriky pochádzajúca machovka lepkavá (Physalis philadelphica) alias tomatillo je vynikajúca voľba pre tých, ktorí ocenia rajčiny so šmrncom. Ako Mexičania. Viac asi netreba písať… V priemere približne 5-centimetrové plody zbavené blanitého obalu sa konzumujú ešte zelené (neskôr purpurovejú) a majú zaujímavú sladkokyslú citrusovú chuť. Hodia sa do nátierok alebo omáčok – guacamole, respektíve salsa verde. Takisto ako špargľový hrach sa machovka lepkavá z čeľade ľuľkovitých presádza na sklonku mesiaca lásky. Miluje slnečný kúpeľ a vzhľadom na krehkosť stoniek si vyžaduje ochranu pred vetrom. Aztékovia ju doložene skultivovali a pestovali už v 8. storočí.