Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatillo

Hlavným dôvodom, pre ktorý v našich končinách pestujeme zväčša len zaužívané plodiny, asi je skôr zotrvačnosť, než by bola pohodlnosť alebo obava skúšať niečo nové. Ponúkame vám tri odporúčania na experiment. Zámerne sme zvolili typovo aj chuťovo rôznorodé návrhy.

05.12.2021 14:00
netradičná zelenina Foto:
debata

Katran prímorský (Crambe maritime) snúbi v sebe viacero výhod. Vďaka svojim akoby dosiva začadeným listom a mračnám bielych kvietkov obstojí ako okrasná rastlina. V skutočnosti je však najmä úžitkovou zeleninou chuťovo pripomínajúcou kel s mierne orieškovým podtónom, ktorý pekne zahrá v šalátoch alebo prílohách. Ako názov napovedá, pochádza z oblastí, kde je prirodzene slanšia pôda. Neprekáža mu ani u nás. Jedlé sú výhonky, listy aj kvety.

Odolá aj slovenskému mrazu

Navyše, mrazuvzdorný katran je trvalka: keď ho raz vysadíte, v podstate máte po povinnostiach a výdavkoch opakujúcich sa každú sezónu pri iných druhoch. Viacročná zelenina svojou produkciou predbieha „letničkovú“, vydrží vám dlho a zvyčajne býva odolnejšia proti burine, škodcom, chorobám aj nepriaznivej klíme. Nastal teda čas doplniť si zoznam záhradkára nezaťažujúcich artiklov typu chrenu, rebarbory či špargle.

červená kapusta Čítajte aj Problémy s trávením? Pomôže šťava zo surovej červenej kapusty

Náhrada špargle poteší aj oko

Ak katran obstojí v okrasnej výsadbe, čo potom bôbovitý špargľový hrach (Tetragonolobus purpureus, na ilustračnej fotografii) s výrazne červenými a tvarovo unikátnymi kvetmi? Akoby vám na hriadkach pristál húf exotických motýľov. Mladé struky vo veľkosti už 3 – 4 centimetre sa pripravujú vcelku napríklad na masle a pred servírovaním posolené. Na jazyku evokujú spomenutú špargľu. Môžete ju takto nahradiť práve v prípade, ak z akýchkoľvek dôvodov, napríklad pre jej pomalé uchytávanie sa, nestojíte o trvalky. Odolajte pokušeniu nechať špargľový hrach (alternatívny názov je ľadenec purpurový) dorásť nad uvedenú veľkosť strúčikov – boli by už tvrdé. Sadenice patria do pôdy koncom mája. Vyznávajú dobre priepustnú zeminu na slnečnom stanovišti. Strukoviny fixujú dusík: na rovnakom mieste ich ďalší rok prestriedajte kapustovitými rastlinami, ktorým takto prichystáte vhodné prostredie.

kuriatka Čítajte aj Ako zahnať vlčí hlad a pritom chudnúť? Jedzte kuriatka

Pestovali ich už Aztékovia

Zo strednej Ameriky pochádzajúca machovka lepkavá (Physalis philadelphica) alias tomatillo je vynikajúca voľba pre tých, ktorí ocenia rajčiny so šmrncom. Ako Mexičania. Viac asi netreba písať… V priemere približne 5-centimetrové plody zbavené blanitého obalu sa konzumujú ešte zelené (neskôr purpurovejú) a majú zaujímavú sladkokyslú citrusovú chuť. Hodia sa do nátierok alebo omáčok – guacamole, respektíve salsa verde. Takisto ako špargľový hrach sa machovka lepkavá z čeľade ľuľkovitých presádza na sklonku mesiaca lásky. Miluje slnečný kúpeľ a vzhľadom na krehkosť stoniek si vyžaduje ochranu pred vetrom. Aztékovia ju doložene skultivovali a pestovali už v 8. storočí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #salsa #guacamole #katran #špargľový hrach #tomatillo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december