Požiadajte Mikuláša o uhlie. Cyprušteky a tuje poďakujú

Začiatkom decembra je aj v nížinných oblastiach naozaj najvyšší čas uzavrieť exteriérovú pestovateľskú sezónu. Chúlostivejšiu vegetáciu treba ochrániť nielen pred mrazom. Poškodiť ju môže aj vlhký chlad a slnko v kombinácii so zimným útlmovým režimom prírody.

06.12.2021 06:00
decembrová záhrada Foto:
debata

Možno topinambury a paštrnák sa trochu pozabudli, inak je však všetka úroda už doma. Ak ste nestihli pôdu poobracať pred prvými mrazíkmi, urobte to počas teplejšieho dňa, kým teplomer klesne pod nulu vytrvalejšie. Keď čo i len čiastočne prekopete ťažšiu hlinitú zem, vytvoríte priestor pre vodu a tá potom v pevnom skupenstve porozbíja veľké tvrdé hrudy za vás. Nezaškodí ani analýza pH a pridanie vápna podľa potreby. Piesočnatá zemina by nemala klesnúť pod 5,5, zmiešaná pôda pod 6,5 a ťažká mastná ílovina pod 7.

podmáčaná pôda Čítajte aj Podmáčaná pôda? Chce to prevenciu, drenáž alebo vhodnú výsadbu

Milión vločiek zdolá konárik

Okrasné trávy pôvodom z našich končín odolajú zimnému počasiu. „Naostro“ to zvládne nízka dymovo modrastá bylinná trvalka kostrava sivá či ohnivo sfarbené proso s jemnou textúrou kavyľ obrovský. Druhom pochádzajúcim z teplejších oblastí sa však nesmie vlaha usadiť uprostred trsov. Pampovú trávu zviažte konopným motúzom do drdolu, aby ju zaizolovali vlastné listy. Pozor na ich ostré hrany. V drsnejších regiónoch pridajte obalovú vrstvu zo slamy alebo lyka. Spodok zahrňte mulčom zaťaženým čečinou. Podobne zopnite kríky najmä tam, kde sa dôvodne dajú očakávať až decimetre snehu. Biela perina by totiž mohla svojou hmotnosťou dolámať tenšie konáriky. Niektoré vždyzelené dreviny typu kalín či kamélií si zase vyžadujú tienenie textíliou, lebo na priamom slnku sú náchylné podliehať vyschnutiu z mrazu.

pýr Čítajte aj Zlá zelina nevyhynie: Ako vyhrať boj s pýrom

Posýpací vozíček sa zíde aj na granuláty

Rúnom či rohožami oddeľte živé ploty susediace s vozovkou alebo chodníkom od vonkajšieho prostredia. Aspoň čiastočne tým eliminujete neblahé účinky posypových látok. Pravdou však je, že prieniku soli do pôdy sotva zabránite. Cypruštekom a tujam to, žiaľ, pomerne prekáža. Myslite na to už pri výsadbe, respektíve voľte ekologickejšie metódy, ak zimnú údržbu bezprostredného okolia vykonávate sami. Od Mikuláša si objednajte uhoľnú škvaru, drevený popol či piliny a pod stromček si zaželajte malý vozíček na posýpanie. Stojí okolo 30 eur a má univerzálne využitie: od jari sa vám zíde pri aplikovaní granulátov…

Prírodné prevzdušňovače v jazierku

Vodnú plochu nevyhnutne musíte udržať bez súvislej ľadovej pokrývky, a to nielen pri zarybnení. Inak by kvalitu prostredia zhoršovala absencia kyslíka, ale aj hromadenie toxických plynov. Môžete si kúpiť a inštalovať špeciálne mechanické zariadenia alebo sa spoľahnúť na efekt rastlín. Ako prevzdušňovače poslúžia trsť obyčajná, ježohlav vzpriamený či pálka širokolistá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #tuje #paštrnák #okrasné trávy #topinambury #cyprušteky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december