Lienky chránia záhradu pred voškami, ako im pomôcť? Uvarte im bazový čaj

Ak ste odporcami chémie v záhonoch, pri likvidácii škodcov nechajte namiesto neekologických preparátov aj za seba pracovať drobučkých bodkovaných hostí. Dožičte „pánbožkovým kravičkám“ prostredie, v ktorom sa rady domestikujú a nezamieria o pozemok ďalej.

07.12.2021 15:00
lienka Foto:
debata

Ochrana záhonov prostredníctvom osožných organizmov je určite lacnejšia, jednoduchšia a prirodzenejšia ako väčšina iných metód. Lienka už počas trojtýždňového larválneho štádia sprevádzaného modrosivou farbou so žltými znamienkami skántri denne aj 50 vošiek. Larvy si môžete kúpiť aj s dreveným hmyzím domčekom, dovedna vás to vyjde čosi nad 20 eur. Do boja ich nasaďte približne v polovici mája.

Kde najradšej zimujú

Lienky zimujú v početných spoločenstvách pod kôrou stromov, uprostred kôp lístia, medzi skalami či v puklinách domov. Nefungujú práve cnostne: za rok vystriedajú až 30 partnerov. Samička vyprodukuje asi 400 vajíčok. Z celosvetového počtu približne 3 500 druhov sa ich u nás vyskytuje 70. Najrozšíre­nejšia je lienka sedembodkovaná (Coccinella septempunctata). Dorastá na osem až deväť milimetrov, je výborným letcom a prirodzeným predátorom vošiek.

mravce Čítajte aj Mravce v záhone? Rýchlo pátrajte po voškách

Ich lojalitu si musíte získať

Samozrejme, lienkam sa musíte zavďačiť. Keď vyhubia väčšinu vošiek, majú sklon migrovať. Raz darmo: láska ide cez zažívacie ústrojenstvo. Skúste teda aspoň na malých plochách v susedstve svojich úžitkových hriadok vysadiť vegetáciu, ktorá bude mať dekoratívny efekt, v mnohých prípadoch nájde uplatnenie v bylinkárskej lekárničke i kuchyni a okrem toho vám ako príkrm zabezpečí lojalitu červeno-čiernej armády. Lienky vyhľadávajú nechtík lekársky, nevädzu poľnú, lobuláriu prímorskú, koriander siaty, parascu väčšiu…

Čo pre ňu ešte môžete urobiť

Na rozsiahly zoznam lákadiel však patria aj glejovka hľuznatá, rebríček obyčajný či mäta pieporná. Vskutku pestré menu. Ak nemáte miesto nazvyš a chcete si udržať priazeň lienok, skúste im ponúknuť nápoj na bazovej báze. Zalejte sto gramov kvetov litrom vody a povarte. Zmes nechajte odpočívať cez noc, potom prepasírujte. Zrieďte s dvoma dielmi vody a postriekajte záhradu.

slimáky Čítajte aj Keď príliš vystrkujú rožky: Ako zatočiť so slimákmi

Ako vo filme Votrelec

Nepriateľmi lienok sú mravce. Zvyknú sa vyskytovať na rovnakom mieste aj preto, lebo tiež idú po voškách. Nezachovajte neutralitu, inak to kolónia lienok môže mať zrátané. Azda ešte fatálnejšou hrozbou pre „slniečka“ sú parazitické osičky Dinocampus coccinellae, ktoré do brušiek článkonožcov kladú vajíčka priživujúce sa približne tri týždne a postupne paralyzujúce hostiteľa. Negustiózny záver tohto napadnutia pripomína film Votrelec… Katom lienok sa však nechtiac môže stať aj neskúsený pestovateľ, ktorý preventívne zničí lesklé prenikavo žlté vajíčka (ľahko sa zamieňajú s tými od pásavky zemiakovej) alebo larvy prilepené na listoch počas týždeň trvajúceho kuklenia charakterizovaného oranžovou farbou s čiernymi škvrnkami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mravce #lienka #vošky #osičky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december