Dnes sa granátové jablká pestujú v subtropickom a tropickom pásme. Tie, ktoré sa dovážajú k nám, dozrievajú od septembra do februára v Španielsku a v Turecku. Zaujímavé na nich je, že na rozdiel od banánov alebo jabĺk sa musia oberať dozreté, po obratí už nedozrievajú. Granátové jablká dostať bežne v supermarketoch, platí, že čím väčšie a krajšie, tým sú väčšinou drahšie. Ale veľkosť o kvalite nerozhoduje. Akurát možno budete mať menej práce s vyberaním zrniek.
Pri výbere zrniek pomôže vareška
Na to, ako ich vybrať s čo najmenšou námahou, existuje jednoduchý trik. Granátové jablko rozrežeme na polovicu, chytíme tak, aby sme mali dužinu v dlani a drevenou vareškou klopkáme po povrchu. Zrnká vypadajú do misky, alebo taniera, ktorý sme pripravili pod jablko a obal zostane vcelku. Je to rýchle a jednoduché, len budete mať trochu zaprskané okolie. Pozor: šťava z granátových jabĺk farbí intenzívne a z oblečenia sa ťažko odstraňuje. Ak chcete z jablka len šťavu, stačí ho rozrezať a potom vytlačiť ako citrusy.
Čítajte aj Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatilloAj jablko sa dá piť
Existuje aj spôsob, ktorý zabaví deti aj dospelých. Jablko, podobne ako citrusy pogúľať po ploche, pričom ho mierne dlaňou pritláčame. Potom doň urobiť dierku a pichnúť do nej slamku na pitie. Keďže zrniečka tlakom popraskajú, dá sa šťava piť slamkou priamo z jablka. Granátové jablká patria medzi trvanlivejšie ovocie, pri izbovej teplote vydržia dva až tri týždne, v chladničke ešte oveľa dlhšie.
Na dekoráciu aj k divine
Dužina granátových jabĺk je osviežujúca, šťavnatá, krásne vyzerá. Toto ovocie je ako stvorené pre dekoráciu jedál, bola by ale škoda používať ho len na ňu. Kombinácia jemnej kyslosti a sladkosti sa hodí k mnohým surovinám. Jablká môžete používať v receptoch orientálnej kuchyne, napríklad ku kuskusu alebo marockému špenátovému šalátu. Sú však vhodným doplnkom aj v našej kuchyni – výborné sú k divine, k šalátom s ovčím syrom alebo ku špízom z hovädzieho mäsa.
Jablká môžete používať v receptoch orientálnej kuchyne, výborné sú aj k divine, k šalátom s ovčím syrom alebo ku špízom z hovädzieho mäsa
Šťava lieči žalúdok aj chrípku
Samozrejme, sú aj vítanou súčasťou dezertov, šalátov, koláčov a z ich šťavy možno robiť osviežujúce a zdravé nápoje alebo želé. Šťava z granátových jabĺk sa napríklad v Oriente považuje za podporný prostriedok pri liečbe bolesti žalúdka a tiež pri chrípke.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sviatočná roláda na Varecha.sk