Trápi vás chrípka, bolí žalúdok? Pomôže granátové jablko

Šťava z granátového jablka sa spomína aj v biblii a jeho dužina s krásnymi červenými zrnkami bola považovaná za božskú. Kvety boli voľakedy symbolom lásky a zrniečka zosobňovali plodnosť. Zaujímavé je, že názov granátové jablko neodráža jeho sýtočervenú farbu, ale v latinčine znamená niečo ako „plný zrniek“.

09.12.2021 14:00
granátové jablko Foto:
debata

Dnes sa granátové jablká pestujú v subtropickom a tropickom pásme. Tie, ktoré sa dovážajú k nám, dozrievajú od septembra do februára v Španielsku a v Turecku. Zaujímavé na nich je, že na rozdiel od banánov alebo jabĺk sa musia oberať dozreté, po obratí už nedozrievajú. Granátové jablká dostať bežne v supermarketoch, platí, že čím väčšie a krajšie, tým sú väčšinou drahšie. Ale veľkosť o kvalite nerozhoduje. Akurát možno budete mať menej práce s vyberaním zrniek.

Pri výbere zrniek pomôže vareška

Na to, ako ich vybrať s čo najmenšou námahou, existuje jednoduchý trik. Granátové jablko rozrežeme na polovicu, chytíme tak, aby sme mali dužinu v dlani a drevenou vareškou klopkáme po povrchu. Zrnká vypadajú do misky, alebo taniera, ktorý sme pripravili pod jablko a obal zostane vcelku. Je to rýchle a jednoduché, len budete mať trochu zaprskané okolie. Pozor: šťava z granátových jabĺk farbí intenzívne a z oblečenia sa ťažko odstraňuje. Ak chcete z jablka len šťavu, stačí ho rozrezať a potom vytlačiť ako citrusy.

netradičná zelenina Čítajte aj Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatillo

Aj jablko sa dá piť

Existuje aj spôsob, ktorý zabaví deti aj dospelých. Jablko, podobne ako citrusy pogúľať po ploche, pričom ho mierne dlaňou pritláčame. Potom doň urobiť dierku a pichnúť do nej slamku na pitie. Keďže zrniečka tlakom popraskajú, dá sa šťava piť slamkou priamo z jablka. Granátové jablká patria medzi trvanlivejšie ovocie, pri izbovej teplote vydržia dva až tri týždne, v chladničke ešte oveľa dlhšie.

Na dekoráciu aj k divine

Dužina granátových jabĺk je osviežujúca, šťavnatá, krásne vyzerá. Toto ovocie je ako stvorené pre dekoráciu jedál, bola by ale škoda používať ho len na ňu. Kombinácia jemnej kyslosti a sladkosti sa hodí k mnohým surovinám. Jablká môžete používať v receptoch orientálnej kuchyne, napríklad ku kuskusu alebo marockému špenátovému šalátu. Sú však vhodným doplnkom aj v našej kuchyni – výborné sú k divine, k šalátom s ovčím syrom alebo ku špízom z hovädzieho mäsa.

Jablká môžete používať v receptoch orientálnej kuchyne, výborné sú aj k divine, k šalátom s ovčím syrom alebo ku špízom z hovädzieho mäsa

Šťava lieči žalúdok aj chrípku

Samozrejme, sú aj vítanou súčasťou dezertov, šalátov, koláčov a z ich šťavy možno robiť osviežujúce a zdravé nápoje alebo želé. Šťava z granátových jabĺk sa napríklad v Oriente považuje za podporný prostriedok pri liečbe bolesti žalúdka a tiež pri chrípke.

Video

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Sviatočná roláda na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #granátové jablko #šťava #dužina #zrnká
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december