Zazimovať potrebuje aj dom či záhrada. Ako na to?

Každoročná kontrola domu pred zimou je dôležitá z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska. Uistite sa, či je celý dom utesnený a funkčný. Dôkladnou a pravidelnou kontrolou predídete skrytým poškodeniam a nechceným finančným nákladom.

10.12.2021 06:00
zahrada  zima Foto:
debata

Asi najdôležitejšou časťou domu, ktorú je potrebné skontrolovať pred príchodom zlého počasia, je strecha. Pri strechách z pálenej krytiny hľadajte uvoľnené, poškodené alebo chýbajúce škridle. Dôkladne skontrolujte aj tesnenie okolo komína či iných strešných doplnkov. Nezabúdajte ani na kontrolu protisnehových prvkov, odkvapov a zvodov. Pri kontrole povrchu plechovej strechy si všímajte praskliny, olupovanie povrchovej vrstvy či zdureniny. Mimoriadnu pozornosť venujte hranám strechy. Ploché strechy sú náchylné na zatekanie, a preto pravidelne kontrolujte chrliče, žľaby, izolácie prestupov a klampiarske prvky. Včasná oprava menších poškodení zabráni vzniku rozsiahlejších a nákladných porúch.

Dvere utesnite lištami

Skvelý spôsob ako zazimovať dvere, je pomocou tesniacich líšt pod dvere. Môžu výrazne zabrániť vniknutiu prievanu, chladu a prachu do domu. „Ak už máte tesniace lišty nainštalované, každú jeseň a jar skontrolujte, či nie sú opotrebované alebo či v nich nie sú medzery, a v prípade potreby ich vymeňte,“ upozorňuje hovorí Richard Klička, odborník z oddelenia záhrad v marketových predajniach Hornbach.

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Aj okná a potrubia potrebujú opateru

Podobne ako pri dverách je dôležité skontrolovať aj všetky tesnenia vašich okien. Netesnosť spoznáte jednoducho. Ak nájdete kondenzát medzi sklami okien, znamená to že tesnenie je narušené. Tesnosť okien môžete zlepšiť aplikáciou špeciálnych tesnení určených pre okná. Pred príchodom prvých mrazov nezabudnite vyklepať posledné kvapky vody z hadíc a uzavrieť záhradné vodovodné kohútiky. Predídete tak popraskaným potrubiam. Skontrolujte tiež izolácie na potrubiach, ktoré sú v blízkosti vonkajších stien.  

Pripravte záhradu na zimný spánok

Aj počas chladnejších mesiacov potrebuje trávnik slnečné lúče. Snažte sa listy zhrabovať pravidelne, aby sa pod nimi nevytvorila pleseň. Tá by mohla trávnik poškodiť a na jar by ste našli trávu plnú lysých a plesnivejúcich miest. „Dostatočný prísun svetla a vzduchu je účinnou prevenciou proti vzniknutiu takýchto plesní. Na odhŕňanie môžete použiť hrable, vysávače alebo fukáre,“ radí Richard Klička. Tiež je potrebné ostrihať živý plot, ruže, bylinky a trvalky. Popadané konáre či iné odštiepky spracujte v záhradnom drviči a neskôr použite ako základ kompostu.

záhrada v zime Čítajte aj Ako dať záhrade v zime farby a tvary

S nábytkom šup do sucha

Pred mrazivými dňami je potrebné uskladniť záhradný nábytok, gril a ďalšie vybavenie na bezpečnom a suchom mieste. Predtým sa uistite, že je váš nábytok vyčistený a suchý. Takisto je vhodné dôkladne vyčistiť gril, aby ste si pri prvých slnečných lúčoch hneď mohli vychutnať grilovačku. Ak nemáte k dispozícii úložný priestor ako pivnica, garáž či domček na náradie, najlepším pomocníkom budú pre vás ochranné obaly na záhradný nábytok. „Na trhu nájdete širokú ponuku ochranných obalov a fólií, napríklad obal na záhradné ležadlo, slnečník, lavicu, hojdačku alebo ochranný obal na celú záhradnú zostavu. Medzi ochranným obalom a nábytkom vždy nechajte nejakú medzeru, aby mohol nábytok dýchať,“ upozorňuje odborník.

Ochráňte podlahu terasy

Po odstránení nábytku, rastlín či iných doplnkov z terasy nezabúdajte na jej najdôležitejšiu časť – podlahu. Príprava sa bude odvíjať od materiálu, z ktorého je podlaha vyrobená. „Drevené podlahy je dobré dôkladne očistiť a impregnovať. Podlahy z WPC či betónu sú na údržbu jednoduchšie a zvyčajne ich stačí iba vyčistiť. Pozor dávajte predovšetkým pri dlaždiciach, ktoré môžu cez zimu popraskať. Ak nájdete na dlažbe menšiu prasklinu, opravte ju ešte pre príchodom mrazov,“ odporúča Richard Klička.

romantická terasa Čítajte aj Plánujeme ďalšiu sezónu: Ako vytvoriť romantickú terasu

Nezabúdajte na vtáctvo

Na zimu je dobré nainštalovať kŕmidlo a pravidelne doň dopĺňať zmesi určené priamo pre vtáky. Pravidelné prikrmovanie je dôležité najmä v obdobiach vysokej snehovej pokrývky, keď sa potrava ocitne pod nádielkou snehu alebo pod nepriechodnou vrstvou ľadu. Umiestnenie kŕmidiel môže byť ľubovoľné. „Dbajte len na to, aby ste mali na kŕmidlo pekný výhľad nielen vy, ale videli z neho dobre aj vtáci. Výhľad do všetkých strán je pre nich dôležitý preto, aby včas zaznamenali hroziace nebezpečenstvo a mohli naň zareagovať útekom do blízkeho úkrytu,“ radí odborník.

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dom #strecha #dvere #zima #terasa #okná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december