Pavinič je usilovný horolezec: Na jeseň dodá fasáde hrejivé farby

Aj vy sa počas prechádzky kocháte domami zahalenými do popínaviek? Pôsobia tajomne, originálne, útulne. Prečo to tiež nevyskúšať aspoň na murovanom plote, altánku či záhradnej chatke? Použiť však môžete aj účelovú mriežkovú konštrukciu na miestach, kde inak niet vyhovujúcej vertikálnej opory.

10.12.2021 14:00
pavinič Foto:
debata

Pavinič päťlaločný Engelmannii (Parthenocissus quinquefolia) ponúka v hlavnej sezóne hustú temnú zeleň listov i obživu pre včely v podobe nenápadných žltých kvietkov. Kvitne od júna do augusta. Na jeseň sa prejavuje ohnivou červeňou rôznych odtieňov s presahmi do oranžovej až zlatistej. Listy sú približne desaťcentimetrové, užšie, oblého tvaru, na konci zašpicatené. Nuž a v zime sa bobuľkami prikrmujú vtáky. Pavinič päťlaločný síce pochádza zo Severnej Ameriky, ale je domestikovaný a overene životaschopný aj v našich končinách. Táto opadavá rastlina je takmer dokonale mrazuvzdorná a znesie aj znečistené mestské prostredie vrátane soli.

Za rok sa vyšvihne o meter

Engelmannii je naozaj usilovný a zdatný horolezec. Aj bez pomôcok nad rámec vlastných lepivých prísaviek sa vyšplhá až do ôsmich metrov, a to rýchlosťou okolo jedného metra za rok. Väčšinu misií teda zvládne uspokojivo rýchlo a autonómne. V mladosti však predsa len ocení usmernenie. Vtedy sú jeho výhonky červenkasté, neskôr hnedasté. Vyzerajú krehko, ale aj vo výške a na vetre toho vydržia dosť. V suchšej pôde lezú korene hlboko, vo vlhšej a bohatej na živiny sa ťahajú naplocho a rozvetvujú. Engelmannii porastie aj uprostred ničoho, ale privediete ho tým do rozpakov – nie je to preň prirodzené.

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Nepotrebuje orez, hnojenie ani zálievku

Pavinič päťlaločný nemá žiadne zvláštne nároky na typ pôdy, sám by si však vybral stredne ťažkú a čiastočne vlhkú pri neutrálnom pH. Nepožaduje ani zaťažujúcu starostlivosť, čo v prípade vegetácie takéhoto typu znamená najmä orez. Zaobíde sa aj bez hnojenia a s výnimkou extrémneho počasia mu stačí zrážková vlaha. Na slnečnom stanovište sú jeho listy na jeseň červené, v tieni žlté. Pri väčšej ploche s rôznymi podmienkami to navodzuje krásnu kombináciu.

Nezruinuje vás a priláka vtáctvo

Okrúhle hrášok pripomínajúce plody s kôstkou majú pod modrastým povlakom a čiernou šupkou svetlú dužinu. Pre ľudí sú nejedlé, v chladným obdobiach však lákajú operence. Engelmannii predpestovaný približne na 40 centimetrov sa predáva za šesť až sedem eur, nad meter stojí už okolo 35 eur. Samozrejme, potrebujete ešte vedieť, že ho vysádzame v polmetrových rozostupoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jeseň #orez #pavinič #popínavka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december