Obťažuje vás susedov pes? Vieme, ako sa brániť

Činnosť v záhrade dokážu znepríjemniť mnohé zvieratá. Od drobných škodcov cez krtka až po túlavú mačku. Viete, akými spôsobmi sa môžete brániť, keď vás dlhodobo vyrušujú hlasné prejavy psa na vedľajšom pozemku?

11.12.2021 06:00
pes v záhrade Foto:
debata (10)

Rovnako ako pri presahovaní konárov ponad plot, tienení rozkošatenými drevinami či zanedbanej susednej záhrade, z ktorej k vám prenikajú choroby vegetácie, zápach a hlodavce, najprv treba skúsiť súkromný dohovor. Susedia si naozaj nemusia byť vedomí toho, že v ich neprítomnosti pes sústavne šteká alebo zavýja. V záujme zachovania dobrých vzťahov začnite vľúdnou otvorenou komunikáciou a pokúste sa nájsť kompromis. Susedské vzťahy upravuje Občiansky zákonník. Ukladá zdržať sa všetkého, čo nad mieru primeranú pomerom obťažuje iného alebo vážne ohrozuje výkon jeho práv.

Štekot môže byť aj prejavom zanedbávania

Ak debata neprinesie uspokojivý výsledok, bude to beh na dlhšiu trať s nevyhnutným zahrnutím tretej strany či dokonca viacerých. Možností je našťastie viac a zostáva len na vás, akú postupnosť zvolíte. Vytrvalý štekot alebo zavýjanie je často prejavom zanedbávania. Dostatočnú starostlivosť o zviera, jeho zdravotný stav a výživový režim môže na základe podnetu skontrolovať polícia, ale aj regionálna veterinárna a potravinová správa, prípadne neziskovka typu Slobody zvierat.

mravce Čítajte aj Mravce v záhone? Rýchlo pátrajte po voškách

Právomoci obcí a mestských častí

Domáhať sa svojich práv sme zvyknutí na súde. Je to však zaťažujúce, nákladné a zväčša aj zdĺhavé. Významne rýchlejšiu nápravu môže navodiť obec alebo mestská časť (pričom právo domáhať sa ochrany na súde tým nie je dotknuté). V prvom rade by mala vo svojich záznamoch overiť, či je pes na danej adrese legálne, čiže prihlásený do evidencie vrátane uhradenia miestnej dane. Po preskúmaní situácie a okolností môže obec či mestská časť vydať rozhodnutie, ktorým narušiteľovi uloží obnovenie pokojného stavu, respektíve mu zakáže pokračovať v zásahoch do práv navrhovateľa. Pri nesplnení má kompetenciu ukladať pokuty, jednorazovo až vo výške 1 659 eur.

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Súd prihliada aj na lokalitu

Kým s povzdychom zamierite do podateľne súdu, je dobré vedieť, že k dispozícii máte aj inštitút odborne kvalifikovaného, nezávislého a nestranného mediátora. Na súde sa, samozrejme, treba domôcť právoplatného verdiktu vo váš prospech. Následne by sa prípadné pretrvávajúce pokúšanie vašej trpezlivosti v predmetnej veci dalo interpretovať ako marenie výkonu rozhodnutia zakladajúce podozrenie zo spáchania trestného činu. Mieru primeranú pomerom zákon nedefinuje. Súd zohľadňuje, aká je v špecifickej lokalite s prihliadnutím na iné podobné lokality primeraná miera konkrétnych imisií v tejto veci. Áno, na dedine, kde má psa „každý“, to je iné ako vo vilovej štvrti nad mestom či v novom satelite skôr urbánneho typu. Súd bežne požiada miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, aby vykonal merania hladiny hluku. Dokazovanie sa dopĺňa aj svedectvami ďalších susedov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #záhrada #hluk #pes
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december