Alojzia je sladká, ale zubom neškodí. Zmierni kašeľ aj stres, odpudí komáre

Kto raz oprobuje alojziu len tak, ale aj ako dochucovadlo či ingredienciu na prípravu nápoja, nedá na ňu dopustiť. Aj v tomto prípade však platí, že všetko s mierou: pri dlhodobej nadmernej konzumácii môže spôsobiť tráviace ťažkosti.

11.12.2021 14:00
alojzia Foto:
debata

Teplomilná alojzia citrónová nazývaná aj citrónová verbena alebo lípia (Aloysia triphylla alias Lippia citrodora) je pôvodom z Južnej Ameriky. V kamenistých pôdach Argentíny, Bolívie či Paraguaja dorastá až do troch metrov, u nás ju miernejšia klíma predsa len krotí. Aztékovia ju už v predkolumbovskom období používali ako sladidlo aj liečivú rastlinu mierniacu bolesti hrdla a potláčajúcu kašeľ. Diabetikom poslúži rovnako ako stévia. Navyše, odpudzuje komáre, muchy a ďalší obťažujúci hmyz.

Na zimu potrebuje útočisko

Alojziu síce môžete pestovať aj vonku na slnečnom stanovišti chránenom pred vetrom, ale oberiete sa o príjemnú arómu v interiéri a aj tak jej musíte nájsť útočisko na zimu. Do črepníka nasypte radový záhradnícky substrát s trochou piesku. Prihnojujte od apríla do jesene. Alojzia ide do výšky len niekoľkých decimetrov, vytvára však približne metrové svetlozelené fontánky. Najviac jej teda vyhovujú závesné črepníky. Biele až bledofialové samoopelivé kvietky sú sformované do metlín.

granátové jablko Čítajte aj Trápi vás chrípka, bolí žalúdok? Pomôže granátové jablko

Rast podporte hlbokým orezom

Na zimné obdobie sa odporúča presun alojzie ako izbovky z plne vykurovanej miestnosti do mierne temperovaného prostredia, aby sa – pri občasnom udržiavacom zavlažení – zregenerovala. Využite pivnicu alebo garáž. Zašpicatené listy poukladané do trojpočetných praslenov pri teplote okolo 10 °C sčervenajú a poopadávajú. Po prezimovaní koreňov v tmavšom prostredí sa na jar objavia nové výhonky. Vtedy alebo v lete prikročte k presťahovaniu do čerstvého substrátu a prípadne aj rozmnožovaniu odrezkami. Zdrevnatené niekoľkoročné stonky potrebujú obmenu. Množstvo lístkov zvýšite hlbokým orezom v predjarí.

S lístkami opatrne, pôsobia ako sedatívum

Lístky alojzie zbierajte pred kvitnutím. Pri izbovke to môže byť až štyrikrát za rok. Používajú sa čerstvé aj nasušené v jednej vrstve a skladované v uzavretej sklenenej nádobe v tmavom prostredí. Pri dodržaní podmienok si uchovajú vôňu niekoľko rokov. Eventualitou je zamrazenie. Na zaliatie bohato stačia tri, štyri lístky vzhľadom na to, že účinky sú mierne sedatívne. Pomáhajú pri strese i poruchách spánku. Antibakteriálne vlastnosti obsiahnutých silíc zmierňujú patogénne stavy ústnej dutiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sladidlo #alojzia #lípia #verbena
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december