Skrášľujeme záhradný domček: Urobte si na jeho streche druhú záhradu

V záhradnom prístrešku môžete skladovať náradie, mechanizmy a úrodu, ukryť sa pred lejakom aj úpekom, v pokoji sa občerstviť, dokonca sporadicky prespať. Deti to priam milujú: sú na pár krokov od bezpečia domova a zároveň zažívajú dobrodružstvo. O to väčšie, keď domček pôsobí rozprávkovo.

12.12.2021 14:00
záhradný domček Foto:
debata (1)

Už náterom zbavíte chatku fádnosti. Čo tak ešte zeleň na streche ako príspevok k udržateľnému životnému štýlu? Stačí skombinovať stavbárske pravidlá a záhradkárske zručnosti, aby ste si zriadili oázu v oáze. Úžitok je dokonca aj ekonomický, keďže flóra na streche slúži na posilnenie hydroizolácie a ochranu konštrukcie, čím predlžuje jej životnosť.

Na šikmej ploche

Z botanického hľadiska rozlišujeme dva typy prístupu. Extenzívny spočíva v koberci zo suchomilných a mrazuvzdorných rastlín s výškou do 10 centimetrov – machov, tráv, ostríc. Miesto sa nájde aj pre kvitnúce byliny a nízke trvalky, akými sú rozchodník prudký, skalná ruža či lomikamene. Naviatím semienok sa bez pozvánky pridajú lišajník, hluchavka, bodliak, čím vznikne biotop podobný bezprostrednému okoliu. Substrát má byť chudobnejší na minerálne látky a živiny.

romantická terasa Čítajte aj Plánujeme ďalšiu sezónu: Ako vytvoriť romantickú terasu

Občas strihať, občas orezávať

Intenzívny model sa opiera o vyššie trvalky, malé dreviny a dlhšie trávy so vzrastom 20 – 40 centimetrov. Na starostlivosť je to náročnejšie, lebo ich treba občas strihať a orezávať. Používame zeminu bohatú na živiny: čiernozem na spraši, rašelinu, drevený zeolit. Z pestovateľských i prevádzkových dôvodov sa vám intenzívna visutá záhrada ľahšie založí a bude udržiavať na rovnej streche. Extenzívna je skôr predurčená na to, aby potešila oči na verzii so sklonom.

Odtokový systém musí naďalej fungovať

Základom je – po konzultácii so statikom a dôkladnom vyčistení strechy – taká úprava okrajov, aby sa cez ne nezosúvala zemina. Kladenie potom začnite parozábranou, po ktorej nasleduje tepelná izolácia, separačná geotextília, hydroizolačná membrána, drenážna rohož a napokon filtračná vrstva. Pri inštalovaní jednotlivých vrstiev z predrezaných pásov je žiaduce, aby sa dostatočne prekrývali. Nemenej dôležité je zachovanie optimálnej funkčnosti odtokového systému, lebo premokrenie aj vysušenie má neblahý vplyv na rastliny i samotnú strechu.

rastliny do tieňa Čítajte aj Čo s tienistou plochou v záhrade? Je to ľahšie, než sa zdá

Hotové moduly pre netrpezlivých

Až teraz prichádza na rad zemina. Pri extenzívnej strešnej záhrade nasypte substrát približne na hrúbku tri až päť centimetrov, vysejte a posaďte podľa ľubovôle a výsledok zalejte. Ak sa vám nechce čakať, extenzívny prírodný koberec si môžete kúpiť aj v podobe hotových modulov. Intenzívna záhrada potrebuje aspoň 30 centimetrov zeminy (veľký pozor teda dajte na nosnosť strechy) a pravidelné pletie, polievanie, hnojenie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #strecha #trvalky #zemina #záhradný domček
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december