Vypestujte si horkú čokoládu. Alebo máte radšej mliečnu?

Máloktorá okrasná rastlina prejde senzuálnou kontrolou pri výbere adeptiek do záhona či balkónového črepníka natoľko suverénne ako krasuľka tmavočervená (Cosmos atrosanguineus) označená ľudovo ako čokoládový kvet. Okrem unikátnej arómy ponúka aj nádherné karmínové kvety.

13.12.2021 14:00
krasuľka Foto:
debata

Pochádza zo Severnej Ameriky a Mexika, kde sa dosiaľ vyskytuje v divokej podobe. Šľachtená verzia sa datuje už od roku 1885, keď semená ponúkla jedna britská firma. Atraktívna a nezameniteľná zástupkyňa čeľade astrovité síce je viacročná trvalka, u nás sa však pre nízku odolnosť proti mrazu pestuje skôr ako letnička. Záleží na vašej voľbe.

Smädná, ale háklivá na podmáčanie

Krasuľka tmavočervená rastie do výšky 40 – 60 centimetrov. Zamatové kvety sa objavujú v júli a zotrvávajú do októbra. Ideálne je pre ňu slnečné stanovište alebo aspoň polotieň so štyrmi hodinami priameho svitu denne. Požiadavkami na pôdu sú humóznosť, kyprosť a priepustnosť, aby exotická kvetina sústavne mala dostatok vlahy, ale nepodmáčala sa – jej podzemok totiž zvykne chytať hnilobu. Ak sa dá, zalievajte ju zachytenou dažďovou vodou, a to pri zemi. Snažte sa spŕškou čo najmenej zasiahnuť samotnú rastlinu. Nezaškodí prihrnúť ju mulčom.

cezmína Čítajte aj Cezmína je vianočná dekorácia, ale aj silný živý plot

Do vázy ju režte ráno

Pre teplomilnosť krasuľky tmavočervenej začnite s výsevom najskôr v polovici mája po „troch zamrznutých“. Klíčenie trvá do dvoch týždňov, vhodná teplota preň je okolo 17 stupňov. Pôdu vopred výdatne oživte kompostom, prípadne hnojivom s postupným uvoľňovaním – nie však dusíkatým a minerálnym. Priebežne otrhávajte zvädnuté kvety, podporíte tým rast nových. Do vázy ju strihajte ráno, tak vydrží dlhšie. Koncom jesene vyberte hľuzu zo zeme a stonku pristrihnite na dva až tri centimetre. Na prečkanie zimy ju odložte hibernovať do chladnej tmavej miestnosti alebo pivnice, v ktorej nemrzne.

Slimáky držte za bariérou

Pre krasuľku tmavočervenú okrem spomenutého podmáčania je hrozbou aj múčnatka. Pravdepodobnosť napadnutia znížite dostatočnými rozostupmi v záhone (odporúčaný spon 40 × 40 centimetrov). Proti neodbytným voškám zase platí vyvážený ekosystém lákavý pre užitočný hmyz. Ešte väčším nepriateľom zo živočíšnej ríše sú slimáky priťahované arómou. Postavte okolo rastlinky ohrádku a denne kontrolujte, či nejaký nenásytný plazivý škodca neprekonal túto prekážku.

Na ochranu pred slimákmi postavte okolo rastliny ohrádku a denne kontrolujte, či sa škodca cez túto prekážku nedostal.

Koľko krásy za takú nízku cenu!

Na 20 centimetrov predpestovaný čokoládový kvet sa predáva za cenu tesne pod 10 eur. Existuje množstvo odrôd krasuliek s kvetmi iných farieb a rozdielnymi rastovými parametrami. Mimochodom, ak uprednostňujete mliečnu čokoládu, namiesto krasuľky tmavočervenej si na imitáciu príslušnej vône vyberte rastlinku Berlandiera lyrata so žltými kvetmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #krasuľka #čokoládový kvet
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december