Sóda bikarbóna: 5 naj tipov ako vám pomôže v záhrade

Asi niet nikoho, kto by nepočul odporúčanie dať si jedlú sódu alias sódu bikarbónu na pálenie záhy po prehnanej porcii či skonzumovaní príliš pikantnej alebo mastnej stravy. Hydrogénuhličitan sodný (NaHCO3, nezamieňať si s uhličitanom sodným Na2CO3) ako antacidum neutralizuje žalúdočnú kyselinu. Pri upratovaní je zase častým prostriedkom na čistenie a leštenie. V súvislosti so zeleňou ho môžete použiť napríklad na boj so škodcami, kultiváciu pôdy, starostlivosť o rezané kvety.

14.12.2021 14:00
sóda bikarbóna Foto:
debata

Vďaka jedlej sóde rýchlo, bezpečne a ekologicky vyriešite problém s voškami likvidujúcimi úrodu. Nasypte dve čajové lyžičky do jedného litra vody. Roztok nalejte do rozprašovacej fľaše a aplikujte na vegetáciu. Nezabudnite na spodnú stranu listov. V sychravom počasí pridajte pár kvapiek kuchynského oleja, aby ste zvýšili priľnavosť prostriedku. Ďalších pár kvapiek môže byť alkoholových (do postreku, nie od zúfalstva), ak bojujete s vlnatkami a červcami.

Zaberá i na slimáky, húsenice a mravce

Bikarbóna zaberá aj proti slimákom a kapustovým húseniciam. Fatálne následky má aj pre mravce. Skúste teda ich kolóniu najprv vysťahovať zo záhonov na miesto, kde nebudú nežiaduce, kým pristúpite k radikálnemu kroku. Na sódu vám aj tak skočia len po jej zmiešaní s cukrom.

lienka Čítajte aj Lienky chránia záhradu pred voškami, ako im pomôcť? Uvarte im bazový čaj

Urobte jednoduchý pH test

Jedlá sóda zvyšuje pH pôdy. Zíde sa vám to pri rastlinách preferujúcich zásaditý substrát – povedzme begónie alebo muškáty. Stačí nasypať vrecúško bikarbóny do vody určenej na polievanie. Na väčšej ploche je však praktickejšie siahnuť po záhradnom vápne. Vďaka sóde môžete urobiť aj okamžitý orientačný pH test. Ak máte podozrenie, že pôda je príliš kyslá, zavlažte kontrolné miesto. Chvíľku počkajte a posypte danú plochu bikarbónou. Ak nenastane žiadna reakcia, obava bola neopodstatnená. Bublanie ako dôsledok reakcie s kyselinou však signalizuje pH pod 5.

Predĺži výdrž rezaných kvetov

Bikarbóna sa postará aj o to, že sa budete dlhšie radovať z rezaných kvetov. Podľa veľkosti vázy a objemu vody nasypte pred vložením flóry jednu až tri čajové lyžičky. Prínos sa však týka aj kvetov v záhone: aspoň občas doprajte ružiam poliatie roztokom, v ktorom dva litre vody zmiešate s 1 ČL jedlej sódy, 1 ČL epsomitu a ½ ČL amoniaku.

Trieska pôjde ľahšie von

K záhradkárčeniu neodmysliteľne patria drobné zranenia. Zadretá trieska musí z prsta či dlane čo najskôr preč. Minimálne preto, aby ste nemuseli predčasne ukončiť naplánovanú činnosť. Zmiešajte trochu bikarbóny s vodou, pastu naneste na inkriminované miesto. Zmäkčí ho a neposlušný kúsok drievka pôjde von ľahšie. Jedlá sóda sa hodí aj na elementárnu očistu rúk pred cestou domov, ak nemáte k dispozícii „solvinu“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #ruže #sóda #vápno #slimáky #vošky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december