Z čoho všetkého môžu byť vyvýšené záhony?

Pestovanie úžitkových či okrasných rastlín vo vyvýšených záhonoch prináša viacero výhod: pomáhajú udržiavať vyhovujúce podmienky – najmä vlhkosť, výživnosť a určitý typ pôdy, ale aj chránia úrodu pred škodcami, redukujú problémy s burinou, vďaka vyššej vnútornej teplote umožňujú o čosi skorší výsev a výsadbu a sú ergonomickejšie.

15.12.2021 06:00
vyvýšený záhon Foto:
debata

Prvou voľbou pri konštrukcii najčastejšie býva drevo, neberte to však ako dogmu. Moderné vyvýšené záhony sú dostupné v rozličnom materiálovom vyhotovení a dajú sa prispôsobiť štýlu záhrady. Drevo je od prehistórie spolu s kameňom základným stavebným zdrojom. Ak sa nehodláte spreneveriť klasike, dbajte na kvalitu.

Drevo potrebuje náter aspoň raz ročne

Lacnejšie modely z užších dosiek a mäkkého dreva typu borovice či smreku vydržia kratšie ako drahší robustný dub, duglaska alebo smrekovec. Nezabúdajte, že drevenému rámu treba aspoň raz za rok dopriať ochranný náter na zvýšenie životnosti. Aj tak bude chytať patinu, čo však nemusí byť nevyhnutne na škodu.

záhradný domček Čítajte aj Skrášľujeme záhradný domček: Urobte si na jeho streche druhú záhradu

Kamene majú svoje pre aj proti

Kamene – svojpomocne nazbierané aj továrensky spracované – poskytujú obrovskú vzhľadovú a tvarovú rozmanitosť: vyriešite nimi členitejší terén i netradičný pôdorysný zámer. Harmonicky zapadajú do prostredia a takmer dokonale odolávajú poveternostným vplyvom. Naukladaním bez spojovacieho materiálu vytvoríte prirodzené úkryty pre užitočný hmyz. Zaobstaranie dostatočnej matérie na veľkorysý vyvýšený záhon z kameňov však môže byť pomerne nákladné, zdĺhavé a zložité na transport. Navyše, pri použití malty – a týka sa to aj tehlovej verzie vyvýšeného záhona – vlastne staviate „navždy“.

Mriežka plnená kamenivom si žiada priestor

Popularita gabionov, teda drôtoštrkových stavebných prvkov, pozoruhodne rastie. Z vystužujúcej kovovej mriežky vyplnenej kamenivom pritom nemusíte ťahať nahor iba plot. Vyvýšený záhon takéhoto typu si naplánujte dostatočne rozľahlý, aby samotný gabion vinou hrúbky stien nezabral priveľa priestoru. Výsledok by bol značne nepraktický. Náplň je variabilná vrátane prípadných dekoratívnych farebných sklíčok na vytvorenie mozaiky. Znova rátajte s tým, že kde je kameň, tam aj vyššia cena.

rastliny do tieňa Čítajte aj Čo s tienistou plochou v záhrade? Je to ľahšie, než sa zdá

Kov sa hodí k dizajnovému konceptu

Kovové konštrukcie z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka sa pýtajú do blízkosti obydlia či susedstva terasy so sedením. Aj masívnejšie varianty pôsobia hravo, ľahko a menej rustikálne ako prírodné. Hodia sa teda do dizajnového konceptu. Z prevádzkového hľadiska je benefitom bezúdržbovosť a nadštandardná trvácnosť v porovnaní s inými voľbami. Treba sa však pripraviť na značne vyššiu obstarávaciu položku.

Plast je praktický a ľahko prenosný

Plast z diaľky, ba dokonca ani pri pátravejšom pohľade nebude kričať, že je syntetika. Pravda, ak nesiahnete po diskontných imitáciách dreva. Podobne ako pri kove si tento materiál nevyžaduje v podstate žiadnu priebežnú starostlivosť a tiež vám napriek tomu vydrží potešujúco dlho. Navyše, o čosi menej stojí. Nové materiály odolajú náročným klimatickým podmienkam vrátane UV žiarenia. Komponenty sa jednoducho montujú vďaka zásuvným systémom a nízka hmotnosť plastových vyvýšených záhonov umožňuje ich sťahovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #kov #kameň #vyvýšený záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december