Super triky ako odkôstkovať a nepoškodiť slivky

Kiežby sa so slivkou domácou (Prunus domestica) pri jej spracúvaní dalo dohodnúť aspoň tak, ako s veľkoplodým, trochu bledším a menej tvrdohlavým poddruhom nazývaným bystrička. Vyňatie kôstky je pritom nevyhnutné.

16.12.2021 06:00
slivky Foto:
debata

Zvykne sa vám urodiť v záhrade zopár „švestičiek“? Či už sa chystáte piecť koláč, robiť kompót a lekvár alebo zaniesť plody do pálenice, čaká vás drina, vyzbrojte sa trpezlivosťou. Akokoľvek opatrný prienik k podstate holými rukami zväčša vedie k rozgniaveniu vnútra, čo má negatívny vplyv nielen na vzhľad jednotlivých kúskov, ale aj ich skladovateľnosť.

S nezrelými je to oveľa ťažšie

V prvom rade dbajte na to, aby ste zo stromu oberali len naozaj dostatočne zrelé slivky – inak bude vylupovanie ešte zložitejšie. Plod sa musí mierne podvoliť tlaku prstov a zachovať si nimi nanútený tvar. Ovocie poumývajte a vysušte, azda najľahšie sa to robí papierovou kuchynskou utierkou.

čakanka Čítajte aj Čakanka: Zelenina čo má vlastné múzeum

Hodinársky opatrná práca

Väčšina profesionálnych kuchárov používa na porciovanie sliviek nôž. Nájdite vrch plodu a potom prejdite nabrúseným nástrojom po „vodiacej“ pozdĺžnej ryhe. Zarežte natoľko hlboko, aby ste pod čepeľou nepretržite cítili kôstku. Keď slivku obkrúžite, jemne chyťte obe polovice ešte kompaktného plodu a protipohybom „po reze“ ich od seba oddeľte. Kôstka pri tom buď vypadne, alebo sa už oveľa ústretovejšie bude dať vybrať z časti, v ktorej zostala väzieť. Prípadne použite hrot noža. Pozor, ostré môžu byť aj hrany kôstky. Pri hodinársky precíznom počínaní dostanete nepoškodenú dužinu.

Praktický dar aj na čerešne, višne a olivy

Alternatívou je odkôstkovač – získate v ňom šikovného pomocníka. Má dve kovové či plastové čeľuste, trochu sa podobá na lis na cesnak a zdanlivo aj funguje na rovnakom princípe. Samozrejme, s tým rozdielom, že slivku nerozpučí – akurát z nej kôstku vytlačí špeciálne navrhnutým „tŕňom“ z nehrdzavejúcej ocele alebo hliníka. Dôležité je umiestniť plod pozdĺžne. Odkôstovač stojí 10 – 13 eur a na trhu sú aj verzie pracujúce podobne, ako sme popísali, hoci páka je vyriešená odlišne. Veľkostne prispôsobené nástroje takéhoto typu a určenia existujú aj na čerešne, višne a olivy. Vyjdú na sedem, osem eur. Benefitom je možnosť čistenia v umývačke riadu.

izbovky na stene Čítajte aj Nemáte miesto pre izbovky? Povešajte si ich na stenu

Predmrazte ich osve

Posledný praktický tip sa týka zamrazovania sliviek. Ak máte v niektorej z priehradiek dostatok priestoru na manévre, najprv plody predmrazte poukladané na vhodnom podnose, aby sa navzájom nedotýkali. Až potom ich nasypte do spoločného vrecúška alebo dózy a vráťte do mrazničky. O to jednoduchšie sa vám neskôr bude vyberať množstvo potrebné na konkrétne použitie.

Video
V tomto videu folklorista Jozef Mak s hosťom Pavlom Tužinským pripravia voňavý slivkový koláč.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #slivka #kôstka #odkôstkovač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december