Málo známa hrozba: Pozor! Veľké cukiny môžu byť jedovaté!

Cukina svojím vzhľadom dosť pripomína uhorku, zaradením obe patria pod tekvicovité. Tak aj prišla k menu. Vznikla totiž kultiváciou v Taliansku, kde sa tekvica volá zucca. Nuž a zdrobnenina má podobu zucchina. Pokojne jej však hovorte aj cuketa, kodifikované sú oba varianty.

16.12.2021 14:00
cukina Foto:
debata

Zelená alebo zlatistá cukina je pre vysoký obsah vody diétna a pripravuje sa napríklad vo forme prívarku alebo slúži ako ingrediencia do cestovín, rizota, praženice. Pre vyznávačov jej chuti, ktorá nesadne úplne každému, zvláda aj hlavný part prostredníctvom vypraženia, zapečenia, pogrilovania či nasekaná na čipsy. Nešúpte ju – oberiete sa tým o časť vlákniny a vitamínov.

Semienka aj planty kúpite za pár centov

Teplomilnú cukinu si môžete v interiéri sami nachystať koncom apríla. Záleží na odrode, ale semienka dostanete po 0,3 – 0,4 eura za kus. Vtlačte ich na jeden centimeter do pestovateľského substrátu. Použite trojnásobok oproti plánu, nie všetky sa uchytia. Rozostup nech je tri centimetre. Udržiavajte stabilné vlhké prostredie. Vzídu do dvoch týždňov. Mimochodom, planty stoja okolo 1,5 eura jedna.

granátové jablko Čítajte aj Trápi vás chrípka, bolí žalúdok? Pomôže granátové jablko

Doprajte jej vodu a priestor

Keď sú korienky dostatočne rozvinuté, cukinu presaďte do kvetináča alebo hrantíka s odtokovým otvorom. Ako drenáž nasypte na spodok štrk. Hlinitú zeminu zmiešajte s kompostom a rohovinovou múčkou, dobre zavlažte. Každej rastline doprajte aspoň 40 centimetrov priestoru. V dospelosti má do pol metra na výšku a 60 centimetrov na šírku. Pri výsadbe v záhone sa odporúča spon až 80 × 100 centimetrov.

Kým si zvykne na balkón, nech nocuje vnútri

Cukiny umiestnite na slnečné miesto na balkóne až v polovici mája. Počas aklimatizácie trvajúcej asi týždeň nezaškodí preventívny presun dnu vždy na noc. Aj s prihliadnutím na aktuálne počasie polievajte minimálne raz denne, pozor však na blato. Radšej teda menej vlahy častejšie, aby ste sa vyhli nárazovému premokreniu. Cukina po siedmich týždňoch vyháňa samčie kvety na dlhej stonke. Samičie sa objavujú o čosi neskôr a vyrastajú priamo z miniatúrneho plo­du.

netradičná zelenina Čítajte aj Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatillo

Pomôžte prírode štetcom

Ak navôkol nepoletuje dosť opeľovačov, pomôžte prírode: potrasením, fúknutím alebo obtretím preneste peľ zo samčieho na samičí kvet. Pri ich väčšej vzdialenosti použite štetec alebo samčí kvet odrhnite a urobte mu dohadzovača. Prvú úrodu budete mať asi po dvoch mesiacoch. Optimálne je zbierať ešte nie úplne dozreté cukiny s veľkosťou maximálne 20 centimetrov: sú chrumkavé a majú sviežu chuť. Okrem toho zbytočne veľké cukiny oberajú o živiny svojich nasledovníkov a je tu aj jedna všeobecne menej známa hrozba.

Toxín prezradí horká chuť

Pri cukinách (a uhorkách) používajte len osivo komerčného pôvodu. Určite totiž neobsahuje jedovatú látku kukurbitacín, ktorá dráždi sliznicu tráviaceho traktu a vyvoláva zažívacie ťažkosti s potenciálom aj na ťažšie stavy. Tepelná úprava na tom nič nezmení. Poznávacím znamením prítomnosti toxínu je horká chuť. K „pokazeniu“ cukiny vedú vysoké teploty a veľké sucho pri pestovaní, ale aj spontánne kríženie s nejedlými okrasnými tekvičkami v susedstve a prezretie. Prevencia je teda jednoduchá: konzumujte iba mladé plody z kúpených semien.

Video
Jednoduchý, ale skvelý koláč, ktorý nám pripravil kuchár celebrít Peter Varga, si podľa tohto receptu môžete pripraviť aj vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cuketa #cukina #prívarok #kukurbitacín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december