Prečo treba v škôlke oznámiť, že dieťa jedlo cviklu

Zo stredomoria a severu Afriky pochádzajúca cvikla (Beta vulgaris) už pred tritisíc rokmi pomkla Babylončanov k písomným zmienkam. K najobľúbenejším odrodám cvikly alias červenej repy v našich končinách patrí obzvlášť aromatická a plodná Rote Kugel 2. Gurmáni nedajú dopustiť ani na dvojfarebný chuťovo delikátny kultivar Tonda di Chioggia, sladkú bielu sortu Albina de Verdura a zlatistú špecificky voňajúcu Burpee's Golden.

18.12.2021 06:00
cvikla Foto:
debata

Skromná a pritom chuťovo nezameniteľná zástupkyňa koreňovej zeleniny cvikla nám dodáva napríklad vitamín B a C, aminokyseliny, organické kyseliny, pektín a železo. Navyše, prostredníctvom resveratrolu funguje ako antioxidant, šťavou teda môžete nahradiť červené vínko. Okrem toho spomaľuje vstrebávanie glukózy, znižuje hladinu cholesterolu a má vysoký obsah vlákniny, ktorou prospieva zažívaniu. Ideálna je konzumácia začerstva. Prínosy však prehnane neodbúrate ani tepelnou úpravou, respektíve uchovaním v surovom stave na neskoršie použitie.

Nemá rada zemiaky, rajčiny a petržlen

Adaptabilnej dvojročnej rastline so zhrubnutým dužinatým koreňom sa dobre darí v polotieni a nemá mimoriadne nároky na typ pôdy. Vyhovuje jej pôda priepustná a bohatá na živiny. V takom prípade ju vôbec netreba hnojiť. Dôležité je zabezpečiť konštantnú vlhkosť počas celého rastu. Určite zohľadnite prieberčivosť na susedstvo. Zatiaľ čo dobre vychádza s cibuľou, fazuľou či cuketou, nemá rada bezprostrednú blízkosť zemiakov, rajčín a petržlenu.

cukina Čítajte aj Málo známa hrozba: Pozor! Veľké cukiny môžu byť jedovaté!

Jún je lepší ako marec

Siať môžete už koncom marca (a tešiť sa na letný zber), v takom prípade však pozor na posledné prízemné mrazíky: vyžadujú si prikrytie záhona. Všeobecne sa však skôr odporúča až júnový rozbeh prinášajúci neskorú úrodu v októbri, novembri. Semienka vložte približne do centimetrovej hĺbky pri medziriadkovom rozostupe 30 centimetrov, vzídené rastlinky pretrhajte na 10 centimetrov.

Skladujte vo vlhkom piesku v pivnici

Pri vyberaní zo zeme si počínajte opatrne. Aj pri miernom poškodení, keď šťava začne vytekať z buľvy, totiž vznikne nevyhnutnosť konzumácie bez otáľania. S pomocou adekvátneho záhradného náradia cviklu ráno uvoľnite a až večer nadobro vytiahnite, potom odkrúťte či odrežte vňať na 3 – 4 centimetre. V chladničke zabalená do novín na udržanie vlhkosti prečká aj tri týždne. Na dlhšie uchovanie použite drevenú debničku vystlanú igelitom a naplnenú mokrým pieskom. Umiestnite ju do chladnej miestnosti s vysokou vlhkosťou – optimálne do pivnice. Mala by vydržať aj pol roka.

netradičná zelenina Čítajte aj Spestrite si jedálniček: Katran, špargľový hrach, tomatillo

Spracúvajte ju radšej v rukaviciach

Pripomíname, že cvikla extrémne farbí. Nezľaknite sa toho pri jej vylučovaní z organizmu, preventívne na to upozornite aj pedagogický zbor v škôlke. Pri spracúvaní radšej používajte rukavice. Surovú naložte do octu a následne primiešajte do zeleninového šalátu. Smoothie si pokojne namixujte aj s listami. Nezdráhajte sa vyskúšať sporadickejšie spôsoby úpravy, napríklad nátierku alebo polievku – na východe kultový boršč.

Video
Netradičná varianta slávneho talianskeho dezertu

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Cviklové tiramisu na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #resveratrol #cvikla #červená repa
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december