Sú topinambury zdravšie ako zemiaky? Pre diabetikov a obéznych určite

Prakticky bezúdržbovo máte garanciu hojnej úrody dostupnej v zime. Niektorí záhradkári zrejme zašomrú, že topinambury stačí zasadiť raz a už sa ich nikdy nezbavíte. Áno, topinambury boli zaradené medzi invázne druhy vyhláškou z roku 2003, ktorá zakázala dovoz, pestovanie a predaj. No v roku 2014 boli omilostené.

18.12.2021 15:00
topinambury Foto:
debata

Slnečnica hľuznatá (Helianthus tuberosus) ľudovo nazývaná topinambur, židovský zemiak či jeruzalemský artičok, je viacročná koreňová zelenina pochádzajúca zo Severnej Ameriky. Do Európy sa dostala už v 16. storočí a až približne o dvesto rokov neskôr ju z piedestálu vytlačil spomenutý zemiak, ktorý – okrem sily zvyku – niet prečo automaticky protežovať. Možno priam naopak. Hrčkovité hľuzy topinamburov s hnedou šupkou a bielou dužinou obsahujú namiesto sacharidov polysacharid inulín, ktorý sa pri trávení štiepi na fruktózu vhodnejšiu ako glukóza. Pre diabetikov a ľudí s nadváhou určite.

Tak sú to zemiaky či nie?

Topinambury napriek určitej podobnosti botanicky nemajú so zemiakmi nič spoločné. Môžu sa konzumovať aj surové a výhodou je, že z pôdy neabsorbujú škodliviny. Licitujú vitamínmi A, B, C a K a železom, fosforom, horčíkom či zinkom. Tenká šupka sa z členitého povrchu oškrabáva pomerne ťažko a je jedlá – stačí teda kefkou vydrhnúť z hľuzy nečistoty. Po konzumácii najmä väčšieho množstva očakávajte plynatosť, v ojedinelých prípadoch miernu hnačku.

alojzia Čítajte aj Alojzia je sladká, ale zubom neškodí. Zmierni kašeľ aj stres, odpudí komáre

Rastlina sa môže vytiahnuť poriadne vysoko

Urastený topinambur je trvalka s hustými tmavozelenými ochlpenými listami dlhými až 30 centimetrov a početnými dekoratívnymi žltými kvetmi pôsobiacimi však trochu stratene vzhľadom na parametre zvyšku, ktorý sa za rok vyšvihne do výšky dvoch metrov. Nekrotený by dal aj päť metrov… Hodí sa teda na miesto, kde nebude tieniť inej vegetácii. Väčšinu priebežného zberu orientujte smerom k jesennému obdobiu. Práve vtedy môžete rátať s najväčšími a najvoňavejšími hľuzami.

V záhone pozor na premnoženie

S nástupom mrazov nadzemná časť odumrie, odrezaná môže ísť do kompostu. Podzemok odolá aj mrazu 40 stupňov, zopár ich teda pokojne nechajte v zemi, bez vášho pričinenia budú pokračovať v cykle. Hľuzy vysádzajte v marci – apríli, a to do hĺbky asi 10 centimetrov v priepustnej mierne zásaditej dostatočne vlhkej pôde so zapracovaným univerzálnym hnojivom. Dodržte rozostup 30 centimetrov a ak im doprajete viac riadkov, potom vzdialených minimálne meter od seba. Chytia sa však aj v objemnejších črepníkoch. V záhone pozor na premnoženie. Ako prevenciu môžete použiť plôtiky alebo podzemné bariéry.

granátové jablko Čítajte aj Trápi vás chrípka, bolí žalúdok? Pomôže granátové jablko

Keď vyschnú, pomôže im kúpeľ

Vykopané topinambury vydržia vo vedre s pieskom vo vlhkom a chladnom prostredí asi mesiac, potom vysychajú. Netreba ich však vyhadzovať: pri vložení do vody na 24 hodín nasajú vlhkosť a dajú sa ešte spracovať. Úrodu pritom môžete uskladniť aj vonku v hĺbke približne 40 centimetrov. Pochopiteľne, ďalšou možnosťou je zamrazenie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalky #topinambury #slnečnica hľuznatá #židovský zemiak
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december