Čím všetkým sa dá zničiť pásavka? Napríklad aj kávovou usadeninou

Najúčinnejšou metódou boja s pásavkou zemiakovou je prevencia. Naučte sa rozoznávať jednotlivé vývojové štádia (na ilustračnej fotografii sprava doľava). Prenikavo žlté až oranžové vajíčka tvaru valca s dĺžkou do dvoch milimetrov sa v zhlukoch v počte okolo 30 kusov schovávajú nalepené na spodných stranách listov.

19.12.2021 06:00
pásavka zemiaková Foto:
debata

Liahnutie nastáva do dvoch týždňov. Bacuľaté larvy sú oranžovo-hnedé (identifikujete ich podľa tmavých bodiek po oboch bokoch) a plienia zhruba tri týždne. Kukly sú žlté a s drobnejšími bodkami. Najspoľahlivejším poznávacím znamením dospelého chrobáka s veľkosťou do 15 milimetrov je desať pozdĺžnych tmavých pruhov na oranžovom podklade krídel. Mohutný štít (pronotum) a hlava sú škvrnité v podobných farbách, spodok tela po stranách bodkovaný ako pri larve.

Zaskočte ich novými zemiakmi

Nepriamou prevenciou je výsadba zemiakov v susedstve hrachu alebo špenátu. Pásavky v zime hibernujú v zemi. Prekvapte ich tým, že na ďalší rok presuniete zemiaky inam. Zaskočíte ich aj tzv. novými zemiakmi. So znáškou vajíčok totiž začínajú v júni a kým sa rozkukajú, vy budete v júli zbierať úrodu. Deštrukciu v podaní pásavky prezradia otvory v strede zemiakových listov, respektíve ohlodané okraje. Ak nezasiahnete, zostanú len hrubšie žilky. Hladná pásavka sa pustí aj do rajčín, paprík, baklažánov. Použitie insekticídov obmedzte na biologický na báze baktérie Bacillus thuringiensis: je neškodná pre ľudí, domáce zvieratá i vegetáciu. Predátorom pre larvy pásaviek sú lienky.

mušky a larvy Čítajte aj Ako sa zbaviť mušiek a lariev do pár minút

Na čo všetko sa zíde ručný vysávač

V prípade ľahšieho stavu vyskúšajte starý dobrý ručný zber. Robte to skoro ráno pre väčšiu pasivitu hmyzu, kontrolujte aj spodné strany listov a nevynechajte vajíčka a larvy. Použite nádobu s vekom. Pásavky potom môžete v takomto väzení vyhladovať alebo skántriť v mydlovej vode. Trochu bizarnou, ale účinnou alternatívou zberu je použitie ručného vysávača.

Za rána, za rosy ničíme pásavku

Infikovaný záhon môžete poprášiť kamennou múčkou s obsahom oxidu kremičitého. Tiež na úsvite. Vtedy sú listy vzpriamené, jemný film sa dostanete na obe ich strany a zásluhou rannej vlahy lepšie priľne. Pásavky ním odstavíte od potravy. Podobné účinky má vysušená kávová usadenina. Overeným spôsobom kynoženia je aj postrek zriedenými vývarmi z paprade, mäty alebo chrenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zemiaky #pásavka zemiaková #insekticídy #mandelinka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december