Rastlina - upír: Skimia neznáša slnečný svit a nesmie vyschnúť

Trochu sa podobá na vavrín, ale jeho tmavé plody tromfuje výraznejšími sýto červenými, pri ojedinelých odrodách, ako je napríklad Kew White, bielymi bobuľkami natlačenými v strapcoch. Vždyzelená skimia je pestovateľsky nenáročný okrasný kríček vhodný do črepníka v polotieni.

19.12.2021 15:00
skimia Foto:
debata

Priamy slnečný svit priam neznáša, okamžite naň reaguje žltnutím listov, sivými škvrnami na nich a celkovým úpadkom. Pri výsadbe skimie mimo voľnej pôdy v záhone, kde si vyžaduje trochu odlišné podmienky a prístup, potrebujete na dobré rozvitie koreňového balu aj izoláciu pred tuhým mrazom stredne veľký črepník s odtokovým otvorom. Na silnejšiu drenážnu vrstvu zo štrku alebo keramzitu prikrytú netkanou textíliou nasypte pestovateľský substrát, obohaťte ho rašelinou, vložte rastlinu, dosypte, zľahka utlačte a zalejte. Skimie uprednostňujú humóznu kyslú kyprú pôdu.

Prekáža jej zahrnutie mulčom

Skimia nesmie vyschnúť. Vlahu jej však uberajte už od septembra, aby zbytočne neprodukovala nové výhonky, v zime by aj tak zmrzli. Počas chladného obdobia ju chráňte netkanou textíliou a polievajte len vtedy, keď je teplota nad nulou. Pozor: prekáža jej zahrnutie mulčom. Pri extrémoch ju radšej presuňte do nevykurovaného interiéru – trebárs garáže. Každé dva týždne jej doprajte trochu tekutého hnojiva zmiešaného s vodou podľa pokynov výrobcu.

pavinič Čítajte aj Pavinič je usilovný horolezec: Na jeseň dodá fasáde hrejivé farby

Nezabudnite na dvojdomosť

Od prírody kompaktnú skimiu prakticky vôbec netreba orezávať. Akurát občas odstráňte odumreté konáriky. Pozdĺžne zašpicatené listy sú tmavozelené, matné, na dotyk „kožené“, majú celistvé okraje. Zoženiete aj panašované varianty. Na jar sa objavujú krémové či červené kvety a ak vedľa seba postavíte obe pohlavia tejto dvojdomej rastliny, dočkáte sa aj plodov. Nápadne zafarbené sú aj púčiky. Skimie napospol zaujímavo voňajú, a to aj prostredníctvom listov – intenzita sa odvíja od konkrétneho kultivaru. Ak si potrpíte práve na tento aspekt, zvoľte Fragrans, prípadne Magic Marlot.

Pridá iba 10 centimetrov za rok

Ceny predpestovaných skimií sa líšia podľa kultivaru, u nás asi najobľúbenejšiu sortu Skimmia japonica Rubella kúpite vo veľkosti do 40 centimetrov približne za 12 – 13 eur. Pri troche šťastia naďabíte na sklonku jesene na akvizíciu už aj s bobuľkami. Vzrastom sa postupne dostane nad meter, ale zoberte na vedomie, že iba tempom jeden decimeter za rok. Niekomu práve tento faktor môže vyhovovať, inému menej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mulč #rašelina #skimia #vavrín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december