Oranžériu využijete celoročne. Ako ju postaviť a koľko to stojí?

Už názov napovedá, že oranžérie pôvodne boli určené najmä na pestovanie citrusov v severnejších končinách oproti pôvodným. Na rozdiel od zimných záhrad sú autonómnym architektonickým prvkom, nie súčasťou iného objektu. V základnej výbave a pri zastavaní približne 20 metrov štvorcových sa pripravte na investíciu nad desaťtisíc eur.

23.12.2021 06:00
oranžéria Foto:
debata

Vznikli v období renesancie v Taliansku a volali ich limonaia. Hojne sa začali objavovať v 17. storočí, keď Jules Hardouin-Mansard vybudoval monumentálnu oranžériu vo Versailles. V tých časoch a potom ešte dlho sa vyskytovali najmä pri palácoch a podobných honosných sídlach ako jeden z prejavov bohatstva. Barokové oranžérie napospol boli pozdĺžne prízemné objekty s arkádami smerom na juh. V zime do nich účinne nakúkalo nízke slnko, v lete sa takouto orientáciou šikovne vyhýbali tomu vysokému poludňajšiemu.

Najskôr chátral, potom zhorel

Pompézne prispel k odsunu oranžérií do úzadia Londýn v roku 1851: gigantický skleník Crystal Palace v Hyde Parku postavil pri príležitosti prvého „Expa“ architekt Joseph Paxton na výmere 564 × 124 m. Neberte to ako hodenú rukavicu, toľko rastlín nemáte… Krištáľový palác po pol roku trvania výstavy rozobrali a presťahovali do Sydenhamu, kde 30. novembra 1936 vyhorel, už predtým chátral.

romantická terasa Čítajte aj Plánujeme ďalšiu sezónu: Ako vytvoriť romantickú terasu

Koľko metrov štvorcových potrebujete

V 19. storočí oranžérie celkovo začali vytláčať menšie, lacnejšie a na pestovanie striktnejšie určené skleníky. Dodnes platí, že tie prvé sú o poznanie väčšie a viacúčelové. Rátajte aspoň s 12 metrami štvorcovými v adekvátne voľnom prostredí, aby takáto stavba vynikla a bol v nej dostatok svetla. V lete oranžériu využijete ako posedenie s ochranou pred rozmarmi počasia, na zimu do nich môžete presťahovať všetky chúlostivé rastliny. V takom prípade to však chce dostatočnú izoláciu alebo integrované vykurovanie. Druhá možnosť je drahšia, ale poskytuje príjemnú a z prevádzkových dôvodov žiaducu flexibilitu flóre i vám.

kvetinový kalendár Čítajte aj Vypestujte si kvetinový kalendár: záhon čo kvitne od januára do decembra

Bazén s výhľadom? Aj to sa dá

Nad farebnosťou oranžérie si nemusíte lámať hlavu. Moderné zväčša hliníkové konštrukcie s polykarbonátovým „zasklením“ sa vyrábajú vo všetkých predstaviteľných odtieňoch – stačí si vybrať či nechať zafarbiť rám na mieru. Porovnateľným benefitom sú modulárne systémy umožňujúce priebežne pridávať či uberať metráž. Pre dokonalý používateľský komfort si zároveň vopred ujasnite aj aspekty, akými sú tvar (okrem iného pre stanovenie potrebnej nosnosti vzhľadom na sneh), posuvné dvere, tieniace prvky, osvetlenie, výklopné okná, vetracie prieduchy, odkvapy. Absolútnym bonusom, u ktorého sa však naozaj už sotva môžete obmedziť na svojpomoc pri zriaďovaní, je malý bazén alebo vírivka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #stavba #skleník #rastliny #citrusy #oranžéria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december