Všeličo o arašidoch: Prečo to nie sú orechy a ako ich ľahko ošúpať

Táto obľúbená pochutina pochádza z Južnej Ameriky, kde ju poznajú už 6 000 rokov. Môžete si ju dopriať aj z vlastnej produkcie. Treba však upozorniť, že s exotickou teplomilnou podzemnicou olejnou (Arachis hypogaea), ako sa arašidy odborne volajú, to budete mať jednoduchšie, keď disponujete skleníkom alebo zimnou záhradou. Mimochodom, vedeli ste, že botanicky patria medzi jednoročné strukoviny, nie orechy?

24.12.2021 06:00
arašidy Foto:
debata

Na začiatok potrebujete jeden jediný arašid. Pochopiteľne, nespracovaný, čiže nepražený a nesolený. Kolekciu troch kúpite v špecializovanom obchode do dvoch eur. Semená vložte do malého črepníka s navlhčenou zeminou alebo kaktusovým substrátom asi centimeter pod povrch. Dobu klíčenia skrátite prekrytím priehľadnou fóliou. Sústavne udržiavajte vlhké prostredie, ale nepremokrite. Postavte na teplé miesto s dostatkom svetla – napríklad na okenný parapet. Zhruba po 4 – 5 týždňoch premiestnite sadeničku do väčšieho kvetináča s drenážnym odtokom a piesočnatou pôdou, alternatívne zase kaktusovým substrátom. V tejto fáze potrebuje veľa slnka a teplotu aspoň 25 stupňov. V prípadnom záhone má byť spon 60 × 20 cm.

zázvor Čítajte aj Pozor! Zázvor konzumujte s mierou, môže aj uškodiť

Struky sa skrývajú v zemi

Podporujte raz za mesiac univerzálnym alebo na zeleninu určeným hnojivom. Arašidy kvitnú v máji, júni. Žlté kvety pripomínajú hrachové. Následne stonka so semenníkom vrastie do zeme a tam tvorí tvrdé plody. Jedna rastlina urodí okolo 40 strukov. Jesenné zavlažovanie má byť striedme. So zberom začnite, keď listy zožltnú. Vytiahnite rastlinu zo zeme, semienka (tzv. búrske oriešky) na konzumáciu poumývajte a dajte vysušiť. Časť si, samozrejme, môžete odložiť na zachovanie kontinuity. Zvyšky patria do kompostu: sú mimoriadne výživné.

Zamrazené vydržia až rok

Arašidy majú s orechmi okrem konzistencie a chuti spoločné to, že preferujú skladovanie v suchom, tmavom a chladnom prostredí s teplotou do desať stupňov. Pre vysoký obsah tuku majú aj pri optimálnych podmienkach tendenciu kaziť sa, spotrebujte ich teda čo najskôr. V chladničke ich uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe, aby nenabrali cudzie pachy. Vydržia približne mesiac. Až rok však zvládnu zamrazené a nestrácajú pritom kvalitu do rozpoznateľnej mi­ery.

Dochucujte ešte za tepla

Keď vám odpadnú od chuti solené, môžete si ich pripraviť extravagantne na sladko s hnedým cukrom a škoricou, prípadne pikantné za použitia karí alebo kajenského korenia. Pred svojpomocným pražením ich môžete ošúpať. Ak ich dáte na noc do mrazničky, šupka pôjde ľahko zotrieť. Šúpanie až po pražení si uľahčíte tak, že arašidy vložíte do kovovej nádoby, povedzme prázdnej vymytej konzervy, riadne ich pretrepete, vysypete na utierku a hnedý povlak opatrne odfúknete ako plevy. Plech s porozkladanými arašidmi dajte do rúry rozpálenej na 180 stupňov pri hornom aj dolnom ohreve. Šúpané pražte štvrť hodiny, nešúpané 20 – 25 minút. Nešúpané potom hneď očistite. Ešte za tepla dochuťte podľa ľubovôle.

Video
Tie "zdravé tyčinky" po cvičení si nemusíte kupovať. Urobte si vlastné!

Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Domáca fitness tyčinka na Varecha.sk

Viac videoreceptov si pozrite v TV Varecha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #arašidy #podzemnica olejná #struky #búrske oriešky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december