Čo s vami urobí liči, keď ho zjete nalačno? Pozor na tento stav!

Subtropický vždyzelený robustný strom liči (Litchi chinensis) z čeľade mydlovníkovitých pochádza z Číny, kde ho podľa dochovaných záznamov pestujú už 4 000 rokov. Stretnete sa aj s odbornejším názvom dvojslivka čínska. Dorastie až nad desať metrov.

24.12.2021 14:00
liči Foto:
debata

Vo svojej mladosti vám v interiéri prinesie vizuálne pookriatie, po nízkotučné plody s obsahom vitamínu B i C a mnohých minerálov však ešte dlho budete musieť chodiť do obchodu. Vopred sa preventívne radšej zmierte s tým, že to bude skôr dekoratívna drevina, než by sa vaše vlastné liči stalo zásobárňou šťavnatých sladkokyslých dužín s arómou muškátov a chuťou evokujúcou mandarínky, broskyne, hrozno – komu ako. Nekonzumujte ho nalačno alebo vo veľkom množstve. Obsahuje totiž hypoglycín oslabujúci schopnosť organizmu produkovať glukózu. Hrozí teda hypoglykemický stav. Neodporúča sa ani varenie: stvrdne a najmä stratí chuť.

Hľadajte plnú a lesklú kôstku

Ideálny čas na kúpu liči určeného okrem priamej konzumácie či zapracovania do ovocných pohárov je v januári. Kôstku (hľadajte tmavohnedú, plnú a lesklú) veľkosti fazule očistite od zvyškov dužiny, opláchnite a po vysušení naplocho vložte 2 – 3 centimetre hlboko do kvetináčika. Substrát zmiešaný s pieskom v pomere 1 : 1 musí byť priedušný a sústavne vlhký, ale nie podmáčaný. Vrch prekryte fóliou na vytvorenie mikroklímy. Nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu, udržiavajte však v teplote až okolo 25 stupňov, čo je aj nad obvyklé izbové pomery – nezdráhajte sa postaviť svoj experiment na radiátor. Úspešnosť možno nebude stopercentná, ale vysoká. Pre istotu však zasaďte aspoň dve jadrá.

topinambury Čítajte aj Sú topinambury zdravšie ako zemiaky? Pre diabetikov a obéznych určite

Hlavne nech má svetlo

Po 4 – 8 týždňoch premiestnite vzídenú sadeničku do črepníka s hlinitou kyslou pôdou. Naďalej pravidelne zalievajte, a to dažďovou alebo odstátou vodou s minimom vápnika. Doplnkovo môžete rosiť rozprašovačom. Drenážou sa postarajte o odtekanie prebytočnej vlahy, aby korene nezačali hniť. Počas chladných mesiacov zredukujte zálievku a znížte teplotu prostredia na 10 – 15 stupňov. Liči nepretržite musí mať dostatok svetla, po štvrť roku znesie už aj slnko. Hnojivom na ovocie ho podporujte spočiatku iba raz ročne, postupne však až s mesačnou periodicitou.

Liči odmení len trpezlivých. Má kopu času, dožíva sa totiž až dvesto rokov. Prvé plody sotva uvidíte skôr ako po troch, štyroch rokoch.

Váš odkaz pre 23. storočie

Liči charakterizujú podlhovasté tmavozelené listy, v mladosti majú skôr červený nádych. Kvitne drobnými zelenobielymi kvietkami v dlhých prevísajúcich súkvetiach na koncoch konárikov. Ak ho ponecháte v črepníku, úroda sa zjaví len výnimočne. Stromček na to preferuje pobyt vo výškovo vyhovujúcom skleníku, v ňom odolá našej zime. Pri takejto zmene stanovišťa mu pripravte kyslú zeminu s rašelinou. Bielymi plodmi v ružovkastej alebo karmínovej šupke s množstvom výrastkov odmení len trpezlivých: aj v prípade liči vypestovaného z odrezku rodiaceho stromu to sotva bude skôr ako za 3 – 4 roky. Berte to tak, že má kopu času: dožíva sa totiž aj okolo 200 rokov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #strom #liči #drevina #kôstka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december