Ako si vybrať záhradné rukavice: Je v tom pár trikov, univerzálnosť neexistuje

Je to sprofanované upozornenie, ale dôležité: kvalita sa oplatí. Investujte do drahších záhradných rukavíc, ktoré vám uspokojivo poslúžia roky, než by ste ich preplatili desiatimi pármi návlekov na jedno použitie. Nevystačia vám ani na sezónu a práca v nich je nepohodlná i nebezpečná.

25.12.2021 06:00
záhradné rukavice Foto:
debata

Dobré záhradnícke rukavice vám musia poskytnúť čo najväčšiu ochranu pred vlhkosťou a chladom. Priam v prvom rade. Nenechajte sa teda zlákať nižšou cenou a nerezignujte na tento zdanlivo opomenuteľný aspekt pri výbere. Veď to nerobíte napríklad ani v súvislosti s odevom na hory. Samozrejme, určitá vlaha sa napokon dnu dostane, nemalo by sa to však udiať po prvej sadenici vloženej do pôdy. Moderné priedušné materiály udržia vaše dlane dlho bez potu a zároveň aj dlho bez zamokrenia a skrehnutia.

Bez hrubých švov a musia sedieť

Pri predklone nad zaburinenou hriadkou potrebujete cit v prstoch, aby vám v ruke nezostávala len zemina bez pýru, na ktorý ste mierili. Vyhýbajte sa rukaviciam s hrubými švami na končekoch. Precízne výsledky dostanete prostredníctvom prstov v plynulých spojoch bez prekážajúcich reliéfnych prvkov. Nemenej podstatné je, aby vám rukavice spoľahlivo sedeli. Sústavné naprávanie skĺznutých je nielen iritujúce, ale aj ohrozujúce – stačí si predstaviť, čo to môže narobiť pri manipulácii s motorovou pílou, sekerkou alebo ťažším bremenom.

fúkač Čítajte aj Fúkač a vysávač lístia využijete aj v zime, pomôžu so snehom i smeťami po žúre

Ak jedny, tak potom robustnejšie

Zabudnite na značky, ktoré nejdú od „S“ po „L“ a neponúkajú presne vaše parametre, lebo len efemérne rozčlenia produkciu na mužskú a ženskú. Výbornou doplnkovou poistkou sú gombíky či suché zipsy na zápästiach. Pomáha aj vnútorná vodotesná protišmyková latexová vrstva. Hneď dve funkcie – bezpečnostnú a ochrannú – plnia polyuretánovou penou vystužené rukavice špeciálne určené na aktivity vedúce k pľuzgierom: okopávanie, hrabanie, rýľovanie. Nevýhodou je však úmera, že čím vystlanejšie dlane, tým horší úchop. Úplná univerzálnosť nejestvuje. V ideálnom svete by sa vám určite zišli dvoje – troje záhradnícke rukavice s rôznou hrúbkou podľa typu práce. Ak si vystačíte s jednými, voľte radšej robustnejšie: netušíte, kde všade dokážu striehnuť pichliače.

Pozrite sa aj do stavebnín a železiarstiev

Nezaškodí vedieť, že pre pracovné rukavice všeobecne platia viaceré normy. Týkajú sa napríklad chemických a mechanickým rizík (oder, porez, pretrhnutie, prepichnutie), tepla a ohňa. Prípadne si ich pred kúpou aspoň zbežne naštudujte. Existujú aj činnosti, pri ktorých rukavice doslova obetujete: farbenie, narábanie s chemikáliami alebo extrémnymi nečistotami. Nemusíte ich však hádzať do smetí, keď sa dajú prať podobne ako montérky. Pri hľadaní tých správnych rukavíc sa neobmedzte zo zvyku na hobby markety. Oprobujte aj stavebniny či železiarstva. V dnešnej dobe s minimalizovaním kontaktov a dotykov je to trochu diskutabilné, ale pokiaľ možno, nekúpte si rukavice bez ich vyskúšania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #rukavice #rýľovanie #okopávanie #hrabanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december