Hitom je sebestačnosť: Chcete vlastné sliepky? Poradíme, ako na to

Sliepky na vajíčka, mäso, vyhľadávaný hnoj a pomoc so škodcami alebo len tak pre dobrý pocit môžete chovať aj v menšej záhrade – sú značne sebestačné a nenáročné. Základné náležitosti priamo aj nepriamo súvisiace s najbežnejšou hydinou však musíte vyriešiť.

25.12.2021 15:00
sliepky Foto:
debata (35)

Chov hospodárskych zvierat je z viacerých dôvodov priechodnejší na pravom vidieku, nie v jeho imitácii zástavbou s malými zadnými dvormi na nedávno pribudnutých okrajoch miest. Stačí si uvedomiť, že objekty určené na chov, medzi nimi kurín, musia byť vzdialené najmenej 15 m od susedných rodinných domov a 30 m od bytových domov. Ak sa vzdialenosť nedá dodržať, je potrebný overený súhlas dotknutých. Nezabúdajte, že podľa zásad občianskeho spolužitia je neprípustné obťažovanie či ohrozovanie okolia hlukom, pachmi, odpadom, prenikaním zvierat na cudzí pozemok, podnecovaním zvýšeného výskytu hmyzu a hlodavcov.

V súlade so samosprávou a veterinármi

Na základe zákona o obecnom zriadení vydávajú obce či mestá všeobecne záväzné nariadenia, ktorými upravujú podmienky chovu zvierat na svojom území. Chov sliepok musíte oznámiť samospráve aj regionálne príslušnej veterinárnej správe dbajúcej na dodržiavanie predpisov o ochrane životného prostredia. Kontrolované wellfare samotnej hydiny tvoria napríklad podstielka, clona proti slnečnému žiareniu, kŕmny a pitný režim i celková starostlivosť, dostatok priestoru na pohyb, pravidelný vývoz exkrementov a odstraňovanie bioodpadu.

zimna starostlivost o zvierata pes clovek zima sneh Čítajte aj Zima ovplyvňuje aj našich domácich miláčikov. Čo môžeme urobiť pre ich zdravie?

Zaobídu sa aj bez partnera

Je dôležité pripomenúť si, že domáce sliepky sú schopné znášky aj bez kohúta, v takom prípade sa však nedočkáte kuriatok. Do menšej záhrady uprednostnite subtílne plemená – povedzme „bantamky“. Polročnú sliepočku pripravenú na znášku kúpite orientačne za 10 eur. Neodporúča sa chovať menej ako 4 – 5 sliepok, skôr 6 – 7 (to je aj minimálny „hárem“ pre kohúta). Na jednu rátajte s 10 metrami štvorcovými výbehu. Vo vnútorných priestoroch pomestíte kus na meter štvorcový bez toho, aby ste im tým uberali z pohody, ak majú dostatočne priestranné vonkajšie teritórium.

Výbeh postavte ako voliéru

Sliepky pustené v záhrade na voľno síce majú hojnosť pohybu i pestrej stravy, lenže ako hrabavé vtáky, samozrejme, napáchajú škody na vegetácii. Ak sa nehodláte vzdať svojich súbežných pestovateľských plánov, je nevyhnutný oplotený výbeh (buď betónové základy, alebo zapustenie pletiva aspoň 30 cm pod terén). Prekrytím zhora z neho vytvoríte voliéru: je to prevencia pred preletením sliepok, predátormi, ale najmä chorobami typu vtáčej chrípky. Začleňte do výbehu kríčky ako prirodzené útočisko. Zriaďte z piesku tzv. popolisko, v ktorom sa hydina bude zbavovať parazitov.

lienka Čítajte aj Lienky chránia záhradu pred voškami, ako im pomôcť? Uvarte im bazový čaj

Bidlá a hniezdiská v kuríne

Kurín izolujte a bezpodmienečne v ňom pripravte bidlá a hniezdiská. Keď budú hniezdiská výklopné, nevystresujete zvieratá pri vyberaní vajíčok. Sliepky si vo výbehu nájdu trávu, semienka, hmyz – takto si zaobstarajú zhruba 70 % dennej dávky. Potrebujú aj doplnkovú stravu: najjednoduchšie je zveriť to kúpeným granulovaným zmeskám, k tomu pridajte zdroj vápnika trebárs v podobe škrupiniek z vajec. Zavďačíte sa im aj vňaťou či šupkami z ovocia, zeleniny, zemiakov. Spotreba jednej sliepky je 120 – 150 gramov tuhej potravy za deň a približne štvrť litra vody, v teple oveľa viac.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #farma #veterinár #sliepky #kurín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december