Čo sledovať pri kúpe rastlín, aby ste si nedoniesli domov škodcov a choroby

Na prezumpciu neviny zabudnite. Akokoľvek veríte korektnosti, profesionalite a ostražitosti svojho dodávateľa, výberu rastlín v špecializovanom obchode venujte dostatok času a pozornosti. Inak vyhodíte desiatky eur do koša a ešte budete radi, keď si neinfikujete okolitú vegetáciu.

26.12.2021 06:00
rastliny Foto:
debata

Zoberte si do obchodu okuliare na čítanie, ak ich nosievate, a obsah každého kvetináčika, ktorý prichádza do úvahy, dôkladne prezrite. Zatiaľ sa nemuseli objaviť žiadne očividné poškodenia, to však neznamená, že rastlina už nie je kontaminovaná voškami. Môžu byť čierne, hnedé či maskujúco zelené. Objavíte ich na stonkách i listoch, skontrolujte aj spodné strany. Voškami okupované listy bývajú lepkavé – prejdite po nich prstami, aby ste sa uistili aj hmatom, nielen zrakom.

V akých podmienkach útočí múčnatka?

Ďalším obvyklým podozrivým je múčnatka, ktorá v súlade so svojím názvom vytvára na výhonkoch a listoch súvislý múčnatý povlak. Toto najrozšírenejšie plesňové ochorenie flóry je spôsobené hubami z radu Erysiphales. Spóry sa šíria vetrom, hmyzom, stekaním vlahy. Pliaga sa vyskytuje na rôznorodých ovocných stromoch, poľných plodinách, zelenine, viniči i okrasných rastlinách – ružiach, petúniách, nechtíku. Náchylnejšie sú tie, ktoré nemajú dostatok svetla, chýba im prúdenie vzduchu a dostávajú veľa dusíka.

mušky a larvy Čítajte aj Ako sa zbaviť mušiek a lariev do pár minút

Mlieko a voda pomôžu

Po zistení príznakov okamžite začnite s protiútokom. Postreky vykonávajte opakovane zhruba v týždňových intervaloch. Pri ošetrovaní druhov s hladkými listami pridajte prípravok na zvýšenie priľnavosti. Okrem agresívnej chémie môžete vyskúšať ekologickejší a pre človeka bezpečný hydrogénuhličitan draselný. Tento fungicíd podobne ako sóda bikarbóna zvyšovaním hladiny pH vytvára zásadité prostredie, ktoré hubám prekáža. Prípadne oprobujte ľudový recept spočívajúci v zmiešaní 4 dielov mlieka a 6 dielov vody – aplikujte ako postrek.

Odoberanie živín aj krásy

Pravú múčnatku rozoznáte podľa toho, že napáda horné strany listov a má bledú farbu. Peronospóra alias nepravá múčnatka sa zase prejavuje zo spodnej strany listov a identifikujete ju podľa skôr sivého povlaku. Obe odoberajú živiny a spôsobujú vädnutie a opadávanie listov, následne chradnutie až úplný úhyn. Aj vystrábené okrasné rastliny prichádzajú o svoju estetickú hodnotu. Prevencia spočíva najmä vo výbere menej citlivých druhov, respektíve odrôd a vytváraní optimálnych pestovateľských podmienok.

pásavka zemiaková Čítajte aj Čím všetkým sa dá zničiť pásavka? Napríklad aj kávovou usadeninou

Pleseň sivá postupuje zospodu

Zatiaľ čo ruže treba v suchom období chrániť pred múčnatkou, v daždivom počasí im hrozí tzv. hrdza. Spoznáte ju podľa oranžovo-žltej až červeno-hnedej mozaiky na vrchnej strane listov. Takisto spôsobuje opadávanie a treba ju riešiť postrekmi. Ďalším častým ochorením, na ktoré si pri kúpe rastlín dajte pozor, je pleseň sivá – botrytída (Botrytis cinerea). Všimnete si ju podľa sivo sfarbených kašovitých škvŕn na listoch, stonkách, kvetoch či plodoch. Napadnuté rastliny sa scvrkávajú a hnijú. Je dobré vedieť, že spočiatku sa zvykne objaviť v prízemných partiách vegetácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #múčnatka #vošky #pleseň sivá #fungicíd
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december