Nehladkajte svokrine jazyky. Čo všetko ešte rastliny stresuje?

Starého psa novým kúskom nenaučíte, strom v pokročilom veku nepresádzajte. Je logické, že to patrí do spektra stresových faktorov, ktoré môžu viesť k chradnutiu vegetácie. Na čo všetko si dať ešte pozor, aby ste mali výdatnú úrodu a prosperujúci okrasný záhon, prípadne kolekciu interiérových rastlín?

26.12.2021 15:00
stres rastlín Foto:
debata (1)

Flóra dáva najavo stres viditeľnými zmenami svojho vzhľadu: naučte sa tomuto nemému „dieťaťu“ porozumieť. V prvom rade skúste čo najspoľahlivejšie identifikovať príčinu úpadku. V prospech pestovateľov hrá skutočnosť, že rastliny prakticky bez výnimky majú krátkodobú toleranciu nadmerného sucha alebo prílišnej zimy. Poskytuje to určitý čas na záchrannú misiu. Skúste ju začať tým, že vegetáciu pohnojíte: je to čosi ako infúzia na pozviechanie. Mimochodom, mnohé odrody sú priam šľachtené na zvýšenú odolnosť, v podaktorých prípadoch aj za cenu genetickej modifikácie. Ak vám to vyložene prekáža, pred kúpou preskúmajte aj tento aspekt.

Odvrátiteľné a odstrániteľné faktory

Stresové podnety sa dajú rozdeliť na dva typy – odvrátiteľné a odstrániteľné. Premyslenými a ostražitými opatreniami môžete predísť prievanu, spáleniu háklivých rastlín slnečným žiarením, preliatiu, respektíve vysušeniu, poškodeniu mrazom. Do tejto skupiny patrí aj necitlivý orez drevín, zbytočné presádzanie a preskupovanie, nevhodná pôda, málo svetla, nevyhovujúce susedstvo.

tilandsia Čítajte aj Ktorá rastlina nepotrebuje pôdu a miluje silonky? Možno ju máte doma

Chémia nie je hriech

Už pri vnesení akvizície do vášho vonkajšieho alebo vnútorného zázemia sa uistite, že všetky podmienky zodpovedajú odborným odporúčaniam. Nuž a výzvami na prekonanie sú napadnutie chorobami či škodcami, zhoršenia kvality pôvodného podložia, kyslé dažde. V ideálnom svete dokážete zabojovať o vitalitu svojej zelene ekologickými prostriedkami, občas je však použitie chémie naozaj nevyhnutné.

Stromy môžete objímať, ale nie všetky

Ako rámcový manuál pri diagnostike stresového stavu vašich rastlín môžete využiť aj dostupné poznatky o abiotickom (neživé faktory), mechanickom a soľnom strese rastlín. Abioticky diskomfort môže okrem iného vyplývať z deficitu anorganických živín, napríklad fosforu, dusíka, draslíka. Mechanický vyvstáva z fyzického kontaktu. Objímať stromy asi môžete bez negatívneho vplyvu na ne, ale radšej minimalizujte dotyky s krehkejšou vegetáciou, čím sa nemyslí len jej pošliapanie „slonom v porceláne“.

podmáčaná pôda Čítajte aj Podmáčaná pôda? Chce to prevenciu, drenáž alebo vhodnú výsadbu

Pozor na to, čo sa deje okolo rastliny

Nežiaduce sú aj náhodné obtretia (pri vytrhávaní buriny), vibrácie v bezprostrednom okolí (kosenie vedľa záhona), neprirodzené prúdenia vzduchu (vysávač na lístie). Nehladkajte teda svokrin jazyk mimo ošetrovania a nepostavte izbovku tam, kde okolo nej prejdete stokrát denne. Nadbytok soli v prostredí ohrozuje rastlinu dvoma spôsobmi: znižuje potenciál substrátu na prenos vlahy do koreňov a postupne blokuje v bunkách vegetácie schopnosť čerpať iné živiny ako sodík.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #sucho #zima #flóra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december