Je sezóna paštrnáku, využite ho na maximum! Nahradí mrkvu aj zemiaky

Paštrnák patrí k zeleninám, ktoré sa na stoloch objavovali už pred stáročiami. Jeho popularita prudko klesla po tom, čo sa v Európe rozšírili zemiaky. Tie ho z jedálnych lístkov vytlačili a v podstate upadol do zabudnutia, čo je škoda, pretože má príjemnú sladkasto-orieškovú chuť a veľa zdravotných benefitov.

27.12.2021 11:00
paštrnák Foto:
debata

Divý paštrnák rástol v celej Európe už pred stáročiami, teraz sa pestuje najmä v Škandinávii, Holandsku, Anglicku, Francúzsku a v USA. V týchto krajinách je v kuchyni aj oveľa populárnejší ako u nás. V posledných rokoch sa však dostáva pomaly opäť do povedomia. Zaujímavé je, že ako prví ho „znovuobjavili“ šéfkuchári špičkových reštaurácií.

Čím menší, tým lepší

Paštrnák patrí medzi typické zeleniny neskorej jesene a zimy, sezónu má od októbra až do polovice marca. Ak budete paštrnák kupovať, nezabúdajte na základnú radu – čím menší, tým lepší. Malé plody majú jemnú štruktúru aj chuť, veľké môžu byť drevnaté. Povrch plodov by mal byť nepoškodený a mali by byť čisté, bez zvyškov zeminy. Tá by mohla v chladničke spôsobiť vznik plesní, ktoré by sa mohli preniesť aj na inú zeleninu. Je vhodné, ak sa paštrnák predáva aj s vňaťou. Tá by mala byť zelená a vyzerať čerstvo. Ak je už zvädnutá a žltá, také plody radšej nekupujte.

zázvor Čítajte aj Pozor! Zázvor konzumujte s mierou, môže aj uškodiť

Čierne škvrny? Do koša s ním!

V minulosti sa paštrnák skladoval celú zimu v chladných pivniciach alebo vonku, prikrytý vrstvou zeme. Keďže v súčasnosti asi väčšina domácností záhrady a chladné pivnice nemá, vhodným miestom na skladovanie je oddelenie zeleniny v chladničke. Mal by tam putovať neumytý, nezabalený, môžete ho však prekryť vlhkou (nie mokrou) utierkou, aby nevyschol. Pri dlhšom skladovaní ho treba pravidelne skontrolovať, či neplesnivie. Ak sa na ňom objavia napríklad čierne škvrny, je lepšie ho vyhodiť.

V mrazničke vydrží aj rok

Paštrnák možno aj zmraziť – očistíme a ošúpeme ho, nakrájame na kocky a 1–2 minúty blanšírujeme v slanej vode. Necháme odkvapkať v site, naplníme do nádobiek a zmrazíme. V mrazničke vydrží bez zmeny kvality asi rok. V gastronómii sa paštrnák používa všade tam, kde sa používa mrkva a zemiaky. Môže byť ich úplnou náhradou, tiež sa dá s nimi výborne kombinovať. Možno z neho robiť pyré, krémové polievky, nákypy, gratinovať ho, vyprážať aj piecť. Možno ho kombinovať s „nóbl“ prísadami, ako sú krevety či krabie mäso – tie sa pridávajú do krémových paštrnákových polievok, ale aj do domácich, ako je krúpová alebo slepačia polievka.

arašidy Čítajte aj Všeličo o arašidoch: Prečo to nie sú orechy a ako ich ľahko ošúpať

Zasýti a bojuje proti baktériám

Keďže paštrnák je príbuzný mrkvy, má aj trochu podobnú chuť. Takže sa môže s ňou kombinovať aj v šalátoch. Prípadne ešte k mrkve a paštrnáku pridať nastrúhané jablká. V minulosti patril paštrnák k základným potravinám. Ľudia síce asi nepoznali jeho zloženie, ale mali na jeho konzumáciu dobré dôvody. Paštrnák totiž dokáže nasýtiť na pomerne dlhý čas, čo je výsledok toho, že obsahuje relatívne veľa cukru, škrobu a pektínu. Tiež éterické oleje, ktoré okrem toho, že mu dávajú typickú korenistú chuť, pôsobia mierne antibakteriálne.

Vyhovuje aj bábätkám

Spôsobujú aj to, že táto zelenina je ľahko stráviteľná. Preto je vhodná aj pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením alebo citlivý žalúdok. Paštrnák by mali často jesť ľudia s vysokým krvným tlakom, má totiž vysoký obsah draslíka, ktorý pôsobí pozitívne na srdce a krvný obeh. Ďalším minerálom, ktorý sa v ňom nachádza, je horčík, takže podporuje normálnu činnosť nervovej sústavy a svalstva. Možno ho dávať jesť už bábätkám spolu s mrkvou alebo hráškom.

Video
Ázijská polievka z hovädzieho vývaru, zeleniny a sklených rezancov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #srdce #horčík #draslík #vňať #paštrnák
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december