V západných Himalájach nadivoko rastie až v nadmorskej výške päťtisíc metrov portulaka zeleninová (Portulaca oleracea). Nenáročná jednoročná kompletne jedlá rastlina vhodná aj pre úplných pestovateľských začiatočníkov je bohatá na omega-3-mastné kyseliny a posilňuje činnosť žalúdka. Vo forme kašovitého obkladu je dobrá na popáleniny aj kurie oká. V kuchyni sa pre mierne rôsolovitú konzistenciu hodí do mixovaných nápojov, pripravená ako špenát či orestovaná s mäsom. Mladé lístky sa však dajú nasekať aj do polievok, masla, nátierok. Drobné žlté kvietky sa ukazujú od júna do septembra.
Kuračku hoďte do šalátov aj do nápojov
V starovekom Egypte ju nasadzovali na ťažkosti s močovými cestami a trávením. Od marca do októbra kvitnúcu hviezdicu prostrednú (Stellaria media) milujú vtáky, aj preto zľudovel jej názov kuračka. Môžete ju pridať začerstva do šalátu alebo podusiť. Zaujímavým nápadom je zamrazenie v ľadových kockách určených do osviežujúcich nápojov. Konzumovať sa dajú listy, kvety aj stonky. Zatiaľ čo listy a malé biele kvety s piatimi korunnými lupienkami sú sladké a šťavnaté, stonky chutia trochu zemito. V porovnaní s populárnejšou valeriánkou poľnou obsahuje štyrikrát viac železa.
Čítajte aj Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbámZádušník nie je burina
Prezentuje sa nádhernými fialkastými kvetmi, trochu pripomína hluchavku a vo voľnosti sa vyskytuje tak hojne, že ho neprávom často vnímajú ako burinu. Robustný a nadštandardne odolný zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea, na ilustračnej fotografii) má mierne pikantnú chuť kdesi na polceste medzi šalviou a mätou. V kombinácii so spomenutou šalviou a yzopom lekárskym v pomere 1 : 1 : 2 sa pije ako čaj proti kašľu. Vňať zbierame od apríla do júla, mladé lístky do kuchyne o čosi skôr. Čerstvý má v gastronómii predurčenie ako mnoho iných byliniek (napríklad v podobe ingrediencie do pesta), sušeným môžete ozvláštniť fašírky.
Peruánske kvety chutia korenisto
Burinu enormne kynoží kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) pôvodom z Južnej Ameriky a Mexika. Kvitne od leta do jesene a zakoreňujúca sa stonka môže dosiahnuť až dva metre. Hovorí sa jej aj peruánsky kvet – v krajine pôvodu ňou ošetrujú rany. Obsiahnuté silice majú silné antibakteriálne účinky. Do šalátov a na podobnú bežnú kulinársku úpravu sa hodia nielen listy, ale aj ohnivé kvety (zhodne chutia korenisto). Tie zároveň pokojne môžete zakomponovať do dekoračných aranžmánov.
Čítajte aj Vypestujte si kvetinový kalendár: záhon čo kvitne od januára do decembraProti podráždenosti i prepracovanosti
Počas aprílového či májového kvitnutia nabielo, keď na prvý pohľad značne evokuje snežienky, sa odporúča zbierať a spracúvať listy lipkavca marinkového (Galium odoratum). S touto trvácou bylinou sa stretnete aj pod označením asperulka alebo božec. Podľa dochovaných záznamov sa v stredoveku pridával do liehovín a tabaku. Obsahuje kumarínové glykozidy, triesloviny a horčiny a pomáha pri podráždenosti, prepracovanosti, úzkosti. Požívať v akejkoľvek forme (najbežnejší je zápar) ho však treba s mierou: pri predávkovaní ohrozuje najmä pečeň.