Dve muchy jednou ranou: Ktoré pôdopokryvné rastliny sa dajú jesť?

Držia sa skromne pri zemi, čím dusia pliagu. Napospol sú aj pastvou pre oko. Napriek tomu by možno ešte stále chýbal nejaký ten argument, prečo venovať pôdopokryvným rastlinám časť záhrady. Tým rozhodujúcim tromfom je konzumovateľnosť. Predstavme si päť takých, ktoré ním disponujú.

27.12.2021 15:00
pôdopokryvné rastliny Foto:
debata

V západných Himalájach nadivoko rastie až v nadmorskej výške päťtisíc metrov portulaka zeleninová (Portulaca oleracea). Nenáročná jednoročná kompletne jedlá rastlina vhodná aj pre úplných pestovateľských začiatočníkov je bohatá na omega-3-mastné kyseliny a posilňuje činnosť žalúdka. Vo forme kašovitého obkladu je dobrá na popáleniny aj kurie oká. V kuchyni sa pre mierne rôsolovitú konzistenciu hodí do mixovaných nápojov, pripravená ako špenát či orestovaná s mäsom. Mladé lístky sa však dajú nasekať aj do polievok, masla, nátierok. Drobné žlté kvietky sa ukazujú od júna do septembra.

Kuračku hoďte do šalátov aj do nápojov

V starovekom Egypte ju nasadzovali na ťažkosti s močovými cestami a trávením. Od marca do októbra kvitnúcu hviezdicu prostrednú (Stellaria media) milujú vtáky, aj preto zľudovel jej názov kuračka. Môžete ju pridať začerstva do šalátu alebo podusiť. Zaujímavým nápadom je zamrazenie v ľadových kockách určených do osviežujúcich nápojov. Konzumovať sa dajú listy, kvety aj stonky. Zatiaľ čo listy a malé biele kvety s piatimi korunnými lupienkami sú sladké a šťavnaté, stonky chutia trochu zemito. V porovnaní s populárnejšou valeriánkou poľnou obsahuje štyrikrát viac železa.

chmeľ Čítajte aj Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbám

Zádušník nie je burina

Prezentuje sa nádhernými fialkastými kvetmi, trochu pripomína hluchavku a vo voľnosti sa vyskytuje tak hojne, že ho neprávom často vnímajú ako burinu. Robustný a nadštandardne odolný zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea, na ilustračnej fotografii) má mierne pikantnú chuť kdesi na polceste medzi šalviou a mätou. V kombinácii so spomenutou šalviou a yzopom lekárskym v pomere 1 : 1 : 2 sa pije ako čaj proti kašľu. Vňať zbierame od apríla do júla, mladé lístky do kuchyne o čosi skôr. Čerstvý má v gastronómii predurčenie ako mnoho iných byliniek (napríklad v podobe ingrediencie do pesta), sušeným môžete ozvláštniť fašírky.

Peruánske kvety chutia korenisto

Burinu enormne kynoží kapucínka väčšia (Tropaeolum majus) pôvodom z Južnej Ameriky a Mexika. Kvitne od leta do jesene a zakoreňujúca sa stonka môže dosiahnuť až dva metre. Hovorí sa jej aj peruánsky kvet – v krajine pôvodu ňou ošetrujú rany. Obsiahnuté silice majú silné antibakteriálne účinky. Do šalátov a na podobnú bežnú kulinársku úpravu sa hodia nielen listy, ale aj ohnivé kvety (zhodne chutia korenisto). Tie zároveň pokojne môžete zakomponovať do dekoračných aranžmánov.

kvetinový kalendár Čítajte aj Vypestujte si kvetinový kalendár: záhon čo kvitne od januára do decembra

Proti podráždenosti i prepracovanosti

Počas aprílového či májového kvitnutia nabielo, keď na prvý pohľad značne evokuje snežienky, sa odporúča zbierať a spracúvať listy lipkavca marinkového (Galium odoratum). S touto trvácou bylinou sa stretnete aj pod označením asperulka alebo božec. Podľa dochovaných záznamov sa v stredoveku pridával do liehovín a tabaku. Obsahuje kumarínové glykozidy, triesloviny a horčiny a pomáha pri podráždenosti, prepracovanosti, úzkosti. Požívať v akejkoľvek forme (najbežnejší je zápar) ho však treba s mierou: pri predávkovaní ohrozuje najmä pečeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôdopokryvné rastliny #portulaka #hviezdica prostredná #zádušník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december