Zo strednej Ázie pochádzajúci a mnohorako osožný cesnak kuchynský (Allium sativum) môžete pestovať aj na balkóne či podobločnici. Veľmi dôležité je preň prostredie. Preferuje teplú klímu, nie však vysokú vzdušnú vlhkosť. V zime mu postačí perina v podobe slamy alebo mulču. Špecifikom sú dva možné termíny výsadby. Jesenný je určený pre tzv. paličiaky vytvárajúce pacibuľky s purpurovou šupkou, jarný pre nepaličiaky s bielym povrchom. Bez ohľadu na odrodu cesnak vyznáva výživnú a kyprú pôdu a nesmiete ho podmáčať ani pridusiť blatovou kôrkou.
Sušte ho ešte neočistený
Na zasadenie vyberte najväčší strúčik z cibuľky a pokiaľ možno, tak okrajový. Namočte ho na hodinu do vlažnej vody a potom hneď vtlačte približne do päťcentimetrovej hĺbky hrotom nahor. Nemusíte ho predtým ošúpať, nehrá to rolu. Nechávajte 15-centimetrové rozostupy, medzi riadkami okolo pol metra. Na jednom mieste by sa cesnak nemal držať viac ako štyri roky – unavuje pôdu a zvyšuje sa tým náchylnosť na choroby.

Na úrodu počkajte rok, alebo radšej dva
Úrody sa dočkáte po roku, znalci však odporúčajú počkať až dva. Strúčiky síce nebudú väčšie, ale chuťovo intenzívnejšie. Dlhšie však neotáľajte, nie je to víno. Tri týždne pred zberom nepolievajte. Signálom vhodného obdobia je vädnúca vňať. Uvoľnite okolitú pôdu a opatrne z nej vytiahnite podzemok – guľovitú cibuľu zloženú z viacerých strúčikov v spoločnom obale. Ak nie je sychravo, nechajte cesnak odležať dva, tri dni voľne na zemi. Potom ho neočistený od hliny, vňate a šupiek asi mesiac sušte na suchom, vzdušnom a tienistom stanovišti.
Muškáty by vedeli hovoriť
Cesnak funguje proti spóram húb ohrozujúcich iné rastliny a odpudzuje hraboše i drobnejších škodcov typu vošiek. Často sa používa ako súčasť organických postrekov. V pôvodnej tuhej forme je to skvelý bodyguard rozmiestnený okolo okrasných rastlín: muškáty by vedeli hovoriť. Popri týchto a gastronomických prínosoch má mimoriadne dobrú povesť v ľudovom liečiteľstve, a to napríklad vďaka antibakteriálnym účinkom, posilňovaniu imunity či vplyvu na znižovanie krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

Naložený chutí jemnejšie
Keď cesnak naložíte, dlhšie vám vydrží a jeho chuť sa z priamočiaro štipľavej posunie k jemne aromatickej. Pol litra jablčného alebo bieleho vínneho octu zrieďte rovnakým množstvom vody, pridajte sušené bylinky podľa ľubovôle. Priveďte do varu a vložte ošúpané strúčiky z piatich cibuliek cesnaku. Na miernom plameni poduste päť minút, odstavte a nechajte vychladnúť. Prelejte cez sitko a zachytený cesnak s bylinkami presypte do dózy s uzáverom. Dochuťte čiernym korením, bobkovým listom, sušenými čili papričkami. Zalejte po okraj olivovým olejom a uložte na tri dni do chladničky.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Paradajková kapusta s bravčovým bôčikom na Varecha.sk