Prečo je dobré zapichnúť okolo muškátov cesnak?

Patrí medzi ingrediencie, ku ktorým vari nik nemá neutrálny postoj. Niektorí naň s potretou hriankou v ruke nedajú dopustiť, iní ho neznášajú, hoci nie sú upíri. Ak sa náhodou hlásite k odporcom, skúste sa prekonať a zakomponovať cesnak do svojich záhonov aspoň ako prostriedok na ich ochranu.

28.12.2021 15:00
cesnak Foto:
debata

Zo strednej Ázie pochádzajúci a mnohorako osožný cesnak kuchynský (Allium sativum) môžete pestovať aj na balkóne či podobločnici. Veľmi dôležité je preň prostredie. Preferuje teplú klímu, nie však vysokú vzdušnú vlhkosť. V zime mu postačí perina v podobe slamy alebo mulču. Špecifikom sú dva možné termíny výsadby. Jesenný je určený pre tzv. paličiaky vytvárajúce pacibuľky s purpurovou šupkou, jarný pre nepaličiaky s bielym povrchom. Bez ohľadu na odrodu cesnak vyznáva výživnú a kyprú pôdu a nesmiete ho podmáčať ani pridusiť blatovou kôrkou.

Sušte ho ešte neočistený

Na zasadenie vyberte najväčší strúčik z cibuľky a pokiaľ možno, tak okrajový. Namočte ho na hodinu do vlažnej vody a potom hneď vtlačte približne do päťcentimetrovej hĺbky hrotom nahor. Nemusíte ho predtým ošúpať, nehrá to rolu. Nechávajte 15-centimetrové rozostupy, medzi riadkami okolo pol metra. Na jednom mieste by sa cesnak nemal držať viac ako štyri roky – unavuje pôdu a zvyšuje sa tým náchylnosť na choroby.

tilandsia Čítajte aj Ktorá rastlina nepotrebuje pôdu a miluje silonky? Možno ju máte doma

Na úrodu počkajte rok, alebo radšej dva

Úrody sa dočkáte po roku, znalci však odporúčajú počkať až dva. Strúčiky síce nebudú väčšie, ale chuťovo intenzívnejšie. Dlhšie však neotáľajte, nie je to víno. Tri týždne pred zberom nepolievajte. Signálom vhodného obdobia je vädnúca vňať. Uvoľnite okolitú pôdu a opatrne z nej vytiahnite podzemok – guľovitú cibuľu zloženú z viacerých strúčikov v spoločnom obale. Ak nie je sychravo, nechajte cesnak odležať dva, tri dni voľne na zemi. Potom ho neočistený od hliny, vňate a šupiek asi mesiac sušte na suchom, vzdušnom a tienistom stanovišti.

Muškáty by vedeli hovoriť

Cesnak funguje proti spóram húb ohrozujúcich iné rastliny a odpudzuje hraboše i drobnejších škodcov typu vošiek. Často sa používa ako súčasť organických postrekov. V pôvodnej tuhej forme je to skvelý bodyguard rozmiestnený okolo okrasných rastlín: muškáty by vedeli hovoriť. Popri týchto a gastronomických prínosoch má mimoriadne dobrú povesť v ľudovom liečiteľstve, a to napríklad vďaka antibakteriálnym účinkom, posilňovaniu imunity či vplyvu na znižovanie krvného tlaku a hladiny cholesterolu.

skimia Čítajte aj Rastlina - upír: Skimia neznáša slnečný svit a nesmie vyschnúť

Naložený chutí jemnejšie

Keď cesnak naložíte, dlhšie vám vydrží a jeho chuť sa z priamočiaro štipľavej posunie k jemne aromatickej. Pol litra jablčného alebo bieleho vínneho octu zrieďte rovnakým množstvom vody, pridajte sušené bylinky podľa ľubovôle. Priveďte do varu a vložte ošúpané strúčiky z piatich cibuliek cesnaku. Na miernom plameni poduste päť minút, odstavte a nechajte vychladnúť. Prelejte cez sitko a zachytený cesnak s bylinkami presypte do dózy s uzáverom. Dochuťte čiernym korením, bobkovým listom, sušenými čili papričkami. Zalejte po okraj olivovým olejom a uložte na tri dni do chladničky.

Video
V tejto časti seriálu o slovenských dobrotách bude Jozef Mak s hosťom Pavlom Tužinským variť paradajkovú kapustu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #vňať #strúčiky #organický postrek
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december