Helénium: Toľko krásnych kultivarov, že si nebudete vedieť vybrať

Keď si pri koncipovaní osadenstva okrasnej zóny vašej záhrady zaželáte ľahkú starostlivosť spojenú s jednoduchým rozmnožovaním a rýchlym rastom, pri robustnom mrazuvzdornom heléniu to radšej myslite naozaj vážne, aby vás potom nezaskočilo svojou vitalitou a tendenciou expandovať.

30.12.2021 06:00
helénium Foto:
debata

V našich končinách čoraz obľúbenejšie, no zatiaľ nesprofanované helénium (Helenium) z čeľade astrovitých vám azda jediné starosti, aj to príjemné, narobí pri výbere z desiatok kultivarov. Treba zohľadniť a šikovne zužitkovať špecifické termíny kvitnutia, výškovú variabilitu bohato olistených vzpriamených trsov od 60 do 150 centimetrov (ani tie vyhúknutejšie nepoliehajú), rozličnú šírku aj rozmanité zafarbenie súkvetí počnúc výrazne žltým cez plamenne oranžové alebo červenkasté až po decentne mahagónové, ba dokonca zmiešané hybridy. K bujneniu prispejete, keď budete odstraňovať odkvitnuté diskovité kvety charakteristické hnedým „terčom“.

Obstojí aj samostatne v črepníku

Vyčleňte heléniu zodpovedajúci priestor optimálne s dvojcifernou výmerou v štvorcových metroch, aby mohlo vyniknúť vytvorením impozantnej plochy. Na meter štvorcový takejto kompozície spotrebujete štyri kusy z nižšej odrody po 3 – 4 eurá za jeden. Nájdite stanovište, v ktorom ho okolitá vegetácia nebude oberať o slnečný svit a živiny. Je to o čosi zložitejšie v tom, že zároveň by ste takýto monotematický záhon mali chrániť pred vetrom. Na druhej strane vám nič nebráni umiestniť helénium do črepníka s priemerom aspoň 80 centimetrov – hustotou jazykovitých kvetov po obvode a rúrkovitých vnútri súkvetia obstojí aj samostatne. Pri takejto eventualite umožňujúcej pružne zareagovať na prípadné chradnutie pod vplyvom nevhodných podmienok sa bedlivo vyhnite podmáčaniu.

pôdopokryvné rastliny Čítajte aj Dve muchy jednou ranou: Ktoré pôdopokryvné rastliny sa dajú jesť?

Potrebuje veľa živín

Pri výsadbe v záhone najprv pripravte humóznu pôdu, ktorá by v princípe mala patriť k vlhším: skyprite ju a obohaťte kompostom. Rudbekiu či echinaceu pripomínajúce helénium aj priebežne potrebuje veľa živín z hnojiva určeného pre kvitnúce trvalky, a to najmä v máji a júni. Jama na dosypanie musí byť raz taká ako koreňový bal. Výdatne polievajte najlepšie zrána priamo ku koreňom a aj počas kvitnutia, pomáhajte udržiavať vlahu prostredníctvom mulču. Nepremokrite však, ak sa chcete vyhnúť zahnívaniu podzemku. Zvoľte jarný termín výsadby vzhľadom na predpoklad, že do zimy sa korene dostatočne rozvinú a uchytia. Delenie stačí urobiť raz za tri roky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #echinacea #helénium #rudbekia #astrovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december