Zázračná hliva: zdravá a nízkokalorická, pestovať ju môžete aj bez záhrady

Lichotivo a oprávnene ju označujú za elixír mladosti. Hliva ustricová dodáva energiu, podporuje imunitu, redukuje cholesterol. Tepelne spracovaná do rôsolovitej podoby s výrazne hubovou arómou a sladkastou chuťou je zásobárňou minerálov, vitamínov, vlákniny.

30.12.2021 15:00
hliva ustricová Foto:
Ideálnym podložím pre pestovanie hlivy ustricovej je drevo listnatého stromu. V súčasnosti sú však k dispozícii i riešenia, ktoré umožňujú pestovať hlivu aj bez záhradky.
debata

Jedlá drevokazná hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) sa dokáže uchytiť aj v náhradnom podloží. Zhluky belavých, sivomodrých či hnedastých klobúčikov s veľkosťou od 5 do 20 centimetrov vyženie pri vhodných podmienkach na rast aj z varom sterilizovanej slamy navreckovanej do igelitu s otvormi. Dužina je biela. Trsy môžu vážiť aj niekoľko kilogramov a nezľaknite sa prípadného bieleho povlaku tvoreného vyklíčenými výtrusmi. Skladujte v chladničke maximálne päť dní.

Najvhodnejšie sú pne listnáčov

„Hliváreň“ si môžete založiť na nevyklčovanom pni, nie však viac ako pol roka po odpílení stromu, radšej už do dvoch – troch mesiacov. Termín síce nie je záväzný, skúste však trafiť apríl alebo máj. Najvyhovujúcejšie je tvrdé drevo ako pozostatok listnáčov – duba, buka, brezy, topoľa či vŕby. V poriadku sú však aj orech, jabloň alebo slivka. Do pňa navŕtajte zhora zvislé alebo zboku smerom nadol šikmé otvory dĺžky aj priemeru malíčka. Kýpeť výdatne polejte a do dier zapracujte hubový poter. Kilogram, respektíve liter takejto sadby vás nevyjde na viac ako 4 eurá. „Nálož“ potom zatrite štepárskym voskom a prelepte štepárskou páskou.

paštrnák Čítajte aj Je sezóna paštrnáku, využite ho na maximum! Nahradí mrkvu aj zemiaky

Ako správne založiť hliváreň

Použiť však môžete aj klátik s dĺžkou do pol metra a priemerom okolo 15 – 20 centimetrov. Nainjektujte ho zhora do dier vyvŕtaných v očistenom reze, priložte niekoľkocenti­metrový odrezok z rovnakého polena, ktorý si predtým pripravíte, a pritlčte ho niekoľkými klincami. Výsledok vložte do igelitového vreca určeného na odpad, na udržanie vlhkosti vlejte trochu vody a zhora zopnite, ale tak, aby dnu prúdil vzduch a dostalo sa aj trochu svetla. Odložte do teploty nad 20 stupňov.

Najskôr vata, potom úroda

Najneskôr po dvoch mesiacoch by sa na povrchu mala objaviť akási vata – prerastajúce podhubie, odborne mycélium. Klátik vtedy presuňte na tienisté definitívne stanovište v exteriéri, na dve tretiny ho zakopte do zeme. Zhruba za dva týždne vám poskytne prvé kolo úrody. Odoberte vždy celý trs opatrným pootočením. Ďalšia várka príde zhruba po troch týždňoch. Proces sa môže opakovať aj päť rokov až do rozloženia hostiteľa.

chmeľ Čítajte aj Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbám

Instantné riešenie na niekoľko mesiacov

Samozrejme, zvoliť si môžete aj najľahšiu cestu: kúpu naočkovaného substrátu na báze slamy. Vrece s objemom 15 kilogramov už aj s predvŕtanými otvormi dostanete za nejakých šesť eur. Stačí ho situovať do prostredia s vlhkosťou okolo 85 percent, teplotou na úrovni 15 stupňov a tlmeným svetlom, v žiadnom prípade nie na priame slnko. Pri vhodnej starostlivosti vám priebežne dodá asi 4 – 5 kilogramov hlív. Je to instantné riešenie na niekoľko mesiacov.

Video
Športový komentátor a moderátor Slavo Jurko varí

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hliva ustricová #huba
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december