Jedlá drevokazná hliva ustricová (Pleurotus ostreatus) sa dokáže uchytiť aj v náhradnom podloží. Zhluky belavých, sivomodrých či hnedastých klobúčikov s veľkosťou od 5 do 20 centimetrov vyženie pri vhodných podmienkach na rast aj z varom sterilizovanej slamy navreckovanej do igelitu s otvormi. Dužina je biela. Trsy môžu vážiť aj niekoľko kilogramov a nezľaknite sa prípadného bieleho povlaku tvoreného vyklíčenými výtrusmi. Skladujte v chladničke maximálne päť dní.
Najvhodnejšie sú pne listnáčov
„Hliváreň“ si môžete založiť na nevyklčovanom pni, nie však viac ako pol roka po odpílení stromu, radšej už do dvoch – troch mesiacov. Termín síce nie je záväzný, skúste však trafiť apríl alebo máj. Najvyhovujúcejšie je tvrdé drevo ako pozostatok listnáčov – duba, buka, brezy, topoľa či vŕby. V poriadku sú však aj orech, jabloň alebo slivka. Do pňa navŕtajte zhora zvislé alebo zboku smerom nadol šikmé otvory dĺžky aj priemeru malíčka. Kýpeť výdatne polejte a do dier zapracujte hubový poter. Kilogram, respektíve liter takejto sadby vás nevyjde na viac ako 4 eurá. „Nálož“ potom zatrite štepárskym voskom a prelepte štepárskou páskou.
Čítajte aj Je sezóna paštrnáku, využite ho na maximum! Nahradí mrkvu aj zemiakyAko správne založiť hliváreň
Použiť však môžete aj klátik s dĺžkou do pol metra a priemerom okolo 15 – 20 centimetrov. Nainjektujte ho zhora do dier vyvŕtaných v očistenom reze, priložte niekoľkocentimetrový odrezok z rovnakého polena, ktorý si predtým pripravíte, a pritlčte ho niekoľkými klincami. Výsledok vložte do igelitového vreca určeného na odpad, na udržanie vlhkosti vlejte trochu vody a zhora zopnite, ale tak, aby dnu prúdil vzduch a dostalo sa aj trochu svetla. Odložte do teploty nad 20 stupňov.
Najskôr vata, potom úroda
Najneskôr po dvoch mesiacoch by sa na povrchu mala objaviť akási vata – prerastajúce podhubie, odborne mycélium. Klátik vtedy presuňte na tienisté definitívne stanovište v exteriéri, na dve tretiny ho zakopte do zeme. Zhruba za dva týždne vám poskytne prvé kolo úrody. Odoberte vždy celý trs opatrným pootočením. Ďalšia várka príde zhruba po troch týždňoch. Proces sa môže opakovať aj päť rokov až do rozloženia hostiteľa.
Čítajte aj Prečo sa oplatí pestovať chmeľ: Pomáha ľuďom aj stavbámInstantné riešenie na niekoľko mesiacov
Samozrejme, zvoliť si môžete aj najľahšiu cestu: kúpu naočkovaného substrátu na báze slamy. Vrece s objemom 15 kilogramov už aj s predvŕtanými otvormi dostanete za nejakých šesť eur. Stačí ho situovať do prostredia s vlhkosťou okolo 85 percent, teplotou na úrovni 15 stupňov a tlmeným svetlom, v žiadnom prípade nie na priame slnko. Pri vhodnej starostlivosti vám priebežne dodá asi 4 – 5 kilogramov hlív. Je to instantné riešenie na niekoľko mesiacov.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Hlivový perkelt podľa Slava Jurka na Varecha.sk