Smraďoška síce nevonia, ale rastliny chráni pred škodcami a ľudí pred hmyzom

Zakúpené alebo na jeseň vyzbierané semienka aksamietnice môžete v interiéri zasiať už v januári, v parenisku alebo v skleníku v marci, nechránene vonku od konca apríla, keď sa už nevyskytujú ranné mrazíky. Na priesady z hobby marketu či záhradníckej škôlky si počkáte do mája. Zhodne sú potešujúco lacné.

31.12.2021 14:00
aksamietnica Foto:
debata

Letnička aksamietnica ako obruba záhrady nielen pekne vyzerá. Toxicitou svojich koreňov likviduje nematódy, čiže mikroskopické parazitické háďatká. Je teda ideálnou partnerskou rastlinou plodín. Zaháňa aj iných škodcov vrátane hrabošov. Ako prírodný repelent zase odpudzuje nepríjemný bodavý hmyz – osy a sršne. Po jesennom upadnutí poslúži na obohacujúce zapracovanie do pôdy. K výhodám aksamietnice patrí, že nadštandardne dlho kvitne: od júna až do prvých mrazov. Kvitnutie môžete stimulovať odstraňovaním vädnúcich kvietkov. Rezaná sa hodí na živé či sušené dekoračné aranžmány.

Afrikánka pochádza z Ameriky

S populárnou aksamietnicou (Tagetes) z čeľade astrovitých sa stretnete aj pod ľudovým názvom afrikánka. Pochádza pritom zo Severnej Ameriky. Tvorí kobercové porasty s hustými lístkami a žltými alebo oranžovými, zriedkavejšie bordovými, respektíve farebne zmiešanými kvetmi. Mohutná takmer metrová aksamietnica vzpriamená (Tagetes erecta) ich má brmbolcové s priemerom nad desať centimetrov. Subtílnejšia a vari najčastejšie volená huňatá aksamietnica rozložitá (Tagetes patula, na ilustračnej fotografii) zase zdvojené a k nim purpurové stonky. Na rovnorodé i kombinované skupiny na väčších plochách sa používajú najmä nižšie sorty do 20 centimetrov – prevažne aksamietnica drobnokvetá (Tagetes tenuifolia) s čipkovanými listami.

pôdopokryvné rastliny Čítajte aj Dve muchy jednou ranou: Ktoré pôdopokryvné rastliny sa dajú jesť?

Nezavlažujte zhora, hrozia plesne

Semená aksamietnice poukladajte do hriadok na hĺbku jedného centimetra a vzájomnú vzdialenosť tri centimetre. Vzídu približne za dva týždne. Následne prerieďte podľa typu, v princípe však približne na 20 – 25 centimetrov. Kvitnutie nastane do dvoch mesiacov. Teplomilka preferuje slnečné stanovište. Znesie aj mierny polotieň, vtedy však slabšie kvitne a je náchylná na múčnatku. Potrebuje dobre odvodnenú a stredne výživnú pôdu. Nezaškodí zeminu pred výsadbou poobracať do hĺbky asi 15 centimetrov a oživiť kompostom alebo univerzálnym hnojivom s nižším obsahom dusíka. Priesadám vykopte jamu o čosi väčšiu, ako je koreňová guľa. Po zasadení opatrne utlačte, zalejte, eventuálne prikryte mulčom na udržanie vlhkosti a proti burine. Pôdu prekyprite každých 6 – 7 týždňov. V suchom období pravidelne zavlažujte, ale nepremokrite. Vodu lejte k základni, na listoch znamená riziko plesní.

Aksamietnica začne kvitnúť do dvoch mesiacov po výseve a bude vás tešiť kvetmi veľmi dlho, až do prvých mrazov.

Na pol metra ich pomestíte päť

Do kvetináča s priemerom 15 centimetrov, odtokom, drenážnou vrstvou piesku či perlitu a kyprou komerčnou pôdnou zmesou postačí jedna rastlinka. Hrantík so stranou okolo pol metra ich pojme aj päť (rozostup 8 centimetrov pri menších odrodách a 12 centimetrov u väčších). Každý týždeň podporte hnojivom na rozriedenie vo vode: ak návod odporúča mesačnú periodicitu, použite štvrtinovú dávku. Raz za mesiac prekyprite zeminu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #aksamietnica #smraďoška #letnička #afrikánka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december