Orechové škrupiny zlepšia pôdu, vybielia zuby, utíšia kašeľ a dá sa nimi aj kúriť

Vysilené predlaktie, ubolené zápästie a k tomu mozole na dlaniach? Nevyvŕšte sa na škrupinách z vylúskaných vlašákov tým, že ich bezmyšlienkovite šmaríte do koša, keď ste z nich už vydolovali jadrá ako primárny produkt.

01.01.2022 07:00
orechové škrupiny Foto:
debata

V prvom rade sa pýtajú do kompostu. Obsahujú veľa nenasýtených mastných kyselín a ďalších živín či osožných zlúčenín. Pomalšie sa rozkladajú, preto tomuto procesu pomôžte tým, že ich nadrvíte na menšie časti – napríklad starosvetsky kladivom po zabalení do utierky, aby sa vám nerozleteli po celej miestnosti. Rovnaký úkon je žiaduci pred primiešaním pevných pozostatkov z vlašských orechov do substrátu určeného na pestovanie izboviek. Okrem toho, že sú zásobárňou postupne uvoľňovaných prospešných látok, postarajú sa aj o vzdušnejšiu pôdu s lepšími drenážnymi vlastnosťami.

arašidy Čítajte aj Všeličo o arašidoch: Prečo to nie sú orechy a ako ich ľahko ošúpať

Podporia oheň, doladia pokrm

Zaujímavou alternatívou je priloženie orechových škrupín na gril či do ohniska. V kombinácii s inými materiálmi poslúžia ako výborný štartér a majú pozoruhodnú výhrevnosť. Až takú, že ich prihadzujte do plameňa s mierou, aby vás účinok nezaskočil. Aj v tomto prípade ponúkajú bonusový efekt, a to špecifické prevoňanie pripravovaného pokrmu. Keď už sme zabrúsili do kuchyne, uvarte si zo škrupiniek čaj: posilňuje žalúdok, prospieva činnosti čriev, uľavuje močovým cestám, pôsobí antibakteriálne a je zdrojom doplnkového jódu. Navyše, podľa receptov starých mám pomáha bojovať s kašľom – zalejte 10 – 12 škrupiniek pollitrom horúcej vody a nechajte na noc lúhovať. Sceďte, zohrejte a dolaďte medom.

zázvor Čítajte aj Pozor! Zázvor konzumujte s mierou, môže aj uškodiť

Popoluška o tom vedela svoje

Škrupinky sú aj obľúbeným artiklom dekoratérov. Nebojte sa klišé, keď stále zaberá: vo väčšej nádobe plávajúce „lodičky“ s voskom prilepenými malými sviečkami spoľahlivo umocnia romantickú atmosféru. Populárne je aj zakomponovanie do adventných aranžmánov, nič vám však nebráni vyskúšať menej sezónny trik. Spomeňte si na filmovú Popolušku a použite ich ako skrýšu na šperk či podobný drobný darček.

Prínos pre vlasy, pleť aj zuby

V kozmetickom i odevnom priemysle sa škrupiny z vlašských orechov rozomleté na prášok používajú ako farbivo: dodávajú intenzívnu červeno-hnedú. Odvar na premývanie najmä prostredníctvom E vitamínu spevňuje vlasy, vracia im odolnosť aj lesk a maskuje šediny. Pri aplikovaní si chráňte ruky, aby ste si ich nezafarbili. Po primiešaní do čistiaceho krému pomleté škrupinky zase splnia úlohu prírodného peelingu. Pri nanášaní na tvár si dajte pozor na oči. Keď sto gramov povaríte 20 minút v pollitri vody, získate naturálnu bieliacu pomôcku proti zubnému povlaku namiesto agresívnych abrazívnych prostriedkov či drahej procedúry u profesionálov. V rámci čistenia niekoľkokrát ponorte kefku do záparu uchovávaného v chladničke a miernym tlakom prejdite po chrupe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #kašeľ #škrupiny #kompost #drenáž
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december