Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Keď v jednom z dielov kultového českého kresleného seriálu nemal dopadnúť dobre, držali sme mu palce. Sympatizujúci postoj sa však zväčša radikálne zmení po zahliadnutí stôp krtkovej prítomnosti v našej záhrade.

01.01.2022 15:00
krtko Foto:
debata (1)

V prvom rade si dôkladne ujasnite, či vás húževnatý tunelár svojou činnosťou neznesiteľne vytáča. Ujmy sú totiž prevažne „iba“ estetické, kým nedôjde na podkopávanie koreňov potravinárskych plodín. Hmyzožravec s veľkými labkami zakončenými silnými pazúrikmi to vyvažuje osohom v podobe likvidovania pôdnych škodcov typu ploštíc, pandráv a červcov.

Kyslý jogurt mu nechutí

Ako odpudiť krtka obyčajného (Talpa Europaea), no neublížiť mu? Jeden z mnohých ľudových receptov odporúča dostať do spletitého systému podzemných chodieb kyslý jogurt alebo kyslé mlieko. Odhrňte zeminu a vyklopte či vylejte do otvoru obsah, ktorý krtko veru nemusí. Šancu na úspech zvýšite každou „zamorenou“ vstupnou bránou navyše. Alternatívne môžete krtince zatopiť vodou. Procedúru opakujte, kým to tvrdohlavého účastníka napokon neprestane baviť. Otázkou je, či vás, alebo zvieratko. Ak tieto kvapalné metódy na nevítaného hosťa nezaberú, môžete sa utešiť, že jemu ani životnému prostrediu ste nijako neuškodili. Platí to aj pre vyháňanie hlukom.

sliepky Čítajte aj Hitom je sebestačnosť: Chcete vlastné sliepky? Poradíme, ako na to

Pozvánku na party odmietne

Nenadarmo sa hovorí „slepý ako krt“. O to rozvinutejší majú sluch a čuch na hľadanie bezstavovcov ako svojej potravy. Navyše, milujú pokoj. Cielene teda niekoľko dní po sebe narobte na pozemku čo najväčší rozruch: pozvite susedstvo na garden party, venujte sa činnostiam typu kosenia či orezávania krovín. V tejto súvislosti je k dispozícii aj komerčná skratka: približne za 12 eur dostanete súpravu solárnych kolíkov na zapichnutie do zeme. V pravidelných intervaloch vydávajú nepríjemné ultrazvukové vlny, ktoré platia aj na hlodavce. Podobným, no lacnejším riešením sú prázdne sklenené fľaše. Hrdlom nahor ich povtláčajte do pôdy tak, aby nad terénom prečnievali asi o 10 centimetrov. Vietor potom rozohrá koncert, ktorý krtka láka asi ako dychovka metalistu.

lienka Čítajte aj Lienky chránia záhradu pred voškami, ako im pomôcť? Uvarte im bazový čaj

Starý dobrý naftalín

Ďalšia batéria nápadov má spoločného menovateľa v pachoch. Údajne stačí povkladať do krtincov ľudské vlasy (eventuálne psie alebo mačacie chlpy). Ak ste vy ten metalista a nehodláte ich obetovať, vyskúšajte výluh z cesnaku, mydlový roztok alebo starý dobrý naftalín. Samozrejme, siahnuť sa dá aj po priemyselne vyrábaných prostriedkoch: 50 kusov biologicky rozložiteľných napáchnutých guličiek, respektíve tabliet dostanete do desať eur. Biocíd aplikujte v rukaviciach a manipulujte s obsahom výhradne v exteriéri.

Využite jeho poriadkumilovnosť

Krtko len nerád opúšťa zabrané teritórium a týka sa to aj jeho potomstva (samica ročne odchová okolo 5 – 6 mláďat, ktoré sa do pohlavnej dospelosti dostanú za rok). Vychádzajte však z jeho poriadkumilovnosti: znechutiť a vyhnať ho dokážete už vytrvalým rozhrabávaním krtincov. Najlepšie je súbežné nasadenie viacerých opatrení, inak si adaptabilný hosť zvykne a zotrvá. Ak ste predvídaví alebo vám krtko už dokatoval pažiť natoľko, že nedbáte kompletne ju vymeniť, pri zakladaní pýchy záhrady natiahnite do hĺbky okolo 10 cm špeciálnu sieťku s približne centimetrovými okami. Poslúži ako mechanická bariéra. Štvorcový meter stojí do jedného eura.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #Krtko #krtince #biocíd
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december