Pelety z kravského hnoja: Výhody prevažujú nad nevýhodami

Prínosy kravského hnoja pre úžitkové pozemky aj okrasné zelené plochy boli známe pradávno pred tým, než sa trendom stalo organické pestovanie. Farmári si ho však zvyknú šanovať pre svoje ornice a ak aj prejavia ochotu odstúpiť časť zásob, problémom zostáva transport na vzdialenosť nad desiatky metrov.

02.01.2022 06:00
pelety z kravského hnoja Foto:
debata (3)

Našťastie existuje moderné riešenie, ktoré nič nemení na faktore bio a nijako neredukuje hodnotu produktu. Zeleninové hriadky, ovocné kríčky aj kvetinové záhony dnes môžete povzbudiť kravským hnojom bez toho, aby ste museli prosíkať veľkochovateľa dobytka a poradiť si s prepravou páchnucej vzácnosti. Vrecované pelety z kravského hnoja bežne dostanete v hobby marketoch i záhradníctvach.

Koľko vás to bude stáť

Ceny sa rôznia, ale orientačne rátajte s eurom za kilogram. Na prípravu pôdy pred výsadbou spotrebujete približne dva kilogramy na jeden ár, v skleníku či fóliovníku tri kilogramy, pričom takéto množstvo sa týka aj jesenného oživovacieho pohnojenia. Polmetrový balkónový hrantík si vyžaduje zhruba štvrť kilogramu, trvalky a ruže 150 gramov, zelenina a ovocie 350 gramov a dekoratívne dreviny 700 gramov – zhodne na jednu rastlinu. Nie je to teda beznákladová metóda, výnos však, v tomto prípade aj doslova, určite stojí za investíciu.

sóda bikarbóna Čítajte aj Sóda bikarbóna: 5 naj tipov ako vám pomôže v záhrade

Sú malé a dlho vydržia

Pelety sú malé tuhé výlisky (4 – 7 milimetrov) z ľubovoľného materiálu. Všeobecne ich skôr poznáme z vykurovania v krboch a kotloch. Pestovateľské z kravského hnoja prinášajú rovnaký efekt ako pôvodina a majú niekoľko benefitov navyše. Jednoduchšie sa s nimi manipuluje vrátane dopravy, zaberajú menší objem, pri správnom skladovaní na suchom a chladnom mieste vydržia aj niekoľko rokov a prakticky sa dávkujú i aplikujú.

Chorôb sa pri nich báť nemusíte

Navyše, pri sušení, ktoré predchádza lisovaniu a porciovaniu, sú krátkodobo vystavené vysokej teplote, ktorá spoľahlivo zničí choroboplodné zárodky a zatúlané semienka klíčivých burín. Spracovanie pritom neoberá matériu o obsiahnuté živiny a stopové prvky. Procedúra nevnáša do výsledku žiadnu chémiu, takže sa zachováva čisto prírodný charakter. Zároveň sa však redukuje typická nepríjemná čpavková stopa.

decembrová záhrada Čítajte aj Požiadajte Mikuláša o uhlie. Cyprušteky a tuje poďakujú

Obohatenie domáceho kompostu

Pri „rozhadzovaní“ peliet po obohacovanej ploche si stačí zvyknúť na primerané dávkovanie na prekyprenú pôdu, respektíve do výsadbových jám a otvorov. Pod povrch ich zľahka zapracujete vhodným náradím, prospešné látky sa z nich uvoľňujú postupne. Neublíži im ani výdatná zálievka. Peletami z kravského hnoja môžete skvalitniť aj domáci kompost. Počas práce sa vyhýbajte kontaktu peliet s očami, ústami a rankami na pokožke. Radšej používajte ochranné rukavice, eventuálne aj okuliare.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #živiny #kompost #kravský hnoj #pelety
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december