U nás sa obidve odrody volajú hurmikaki, ale v angličtine má každá svoj názov. Mnohí si isto spomenú na to, ako im trpkosť hurmikaki „sťahovala“ ústa, ak ochutnali plody, ktoré neboli dostatočne dozreté. Tá odroda, ktorá keď je ešte tvrdé, je veľmi trpká, sa nazýva anglicky persimmon fruit. Tá, ktoré je sladká a jedlá aj v tvrdom stave, sa volá sharon fruit.
Jedno ovocie, niekoľko rozdielov
Ide o ten istý druh ovocia, ale existuje tu niekoľko rozdielov. Sharon fruit sa pestuje najmä v Izraeli (aj názov to naznačuje), kým persimmon fruit rastie na mnohých miestach v teplejšom podnebnom pásme. V Európe je to v oblasti Stredomoria. Sharon fruit nemá zrnká, kým persimmon fruit ich má. Hlavný rozdiel je však v chuti, persimmon fruit je chutné až vtedy, keď je úplne mäkké, dužina má sklovitý vzhľad a konzistenciu pyré. Vtedy je veľmi sladké. Kým je na dotyk tvrdé, obsahuje veľa trieslovín a je také trpké, že je prakticky nejedlé. Sharon fruit možno, naopak, jesť aj vtedy, keď je tvrdé – je šťavnaté a sladké, má príjemnú sladkokyslú chuť.

Dlho nevydrží, zjedzte ho rýchlo
Prapredkovia hurmikaki pochádzajú z Ázie, presnejšie z Japonska, Číny a Kórey. Ako sme už spomenuli, dnes sa toto ovocie pestuje vo všetkých krajinách s teplým podnebím. Hlavná sezóna je v zime – do konca februára, keď sa hurmikaki dovážajú najprv zo Španielska a z Talianska a potom z Izraela. Ak sa rozhodnete kúpiť toto ovocie, treba si dobre pozrieť, ako vyzerá jeho povrch. Šupa by mala byť nepoškodená a nemala by mať hnedé miesta. Plody hurmikaki sú veľmi citlivé na aj najmenší tlak a v dobrej „kondícii“ dlho nevydržia. Preto je najlepšie ich čo najskôr po nákupe zjesť.
Aj šupu môžete jesť
Manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá – stačí si ich umyť, rozrezať na polovicu a dužinu jesť lyžičkou ako napríklad kivi. Alebo ak ide o sharon fruit, treba nakrájať celý plod na plátky, podobne ako jablko. Šupa hurmikaki je tiež jedlá, závisí od len chuti každého, či ju bude jesť, alebo nie. Hurmikaki možno v kuchyni používať ako ktorékoľvek ovocie, ktoré má podobnú konzistenciu – teda na prípravu šalátov, pyré, smoothie, koláčov. Kto je odvážnejší, môže vyskúšať sladko-slanú kombináciu – pečené hurmikaki s mandľami a so šampiňónmi.

Telu dodá vitamíny aj vlákninu
Ako každé ovocie a zelenina má aj hurmikaki množstvo zdravotných benefitov – obsahuje telu prospešné stopové prvky a vitamíny. Vitamínu C síce veľa nemá, len 16 miligramov na sto gramov, ale je bohatým zdrojom provitamínu A – toho má 270 mikrogramov na 100 gramov. Je to vitamín, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku, dobrý zrak a ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Z minerálov obsahuje draslík, mangán a železo a tiež je bohatým zdrojom vlákniny.