Hurmikaki prospieva pleti aj zraku. Kedy ho radšej nekupovať?

Dlhé roky po tom, čo hurmikaki zmizlo z regálov s ovocím, slávi svoj návrat. Ak ste ho niekedy kúpili a čudovali ste sa, ako je možné, že kým v minulosti boli tvrdé plody trpké, a teraz nie sú, má to svoj dôvod. Totiž – ide o dve odrody, aj keď toho istého ovocia.

03.01.2022 06:00
hurmikaki Foto:
debata (6)

U nás sa obidve odrody volajú hurmikaki, ale v angličtine má každá svoj názov. Mnohí si isto spomenú na to, ako im trpkosť hurmikaki „sťahovala“ ústa, ak ochutnali plody, ktoré neboli dostatočne dozreté. Tá odroda, ktorá keď je ešte tvrdé, je veľmi trpká, sa nazýva anglicky persimmon fruit. Tá, ktoré je sladká a jedlá aj v tvrdom stave, sa volá sharon fruit.

Jedno ovocie, niekoľko rozdielov

Ide o ten istý druh ovocia, ale existuje tu niekoľko rozdielov. Sharon fruit sa pestuje najmä v Izraeli (aj názov to naznačuje), kým persimmon fruit rastie na mnohých miestach v teplejšom podnebnom pásme. V Európe je to v oblasti Stredomoria. Sharon fruit nemá zrnká, kým persimmon fruit ich má. Hlavný rozdiel je však v chuti, persimmon fruit je chutné až vtedy, keď je úplne mäkké, dužina má sklovitý vzhľad a konzistenciu pyré. Vtedy je veľmi sladké. Kým je na dotyk tvrdé, obsahuje veľa trieslovín a je také trpké, že je prakticky nejedlé. Sharon fruit možno, naopak, jesť aj vtedy, keď je tvrdé – je šťavnaté a sladké, má príjemnú sladkokyslú chuť.

liči Čítajte aj Čo s vami urobí liči, keď ho zjete nalačno? Pozor na tento stav!

Dlho nevydrží, zjedzte ho rýchlo

Prapredkovia hurmikaki pochádzajú z Ázie, presnejšie z Japonska, Číny a Kórey. Ako sme už spomenuli, dnes sa toto ovocie pestuje vo všetkých krajinách s teplým podnebím. Hlavná sezóna je v zime – do konca februára, keď sa hurmikaki dovážajú najprv zo Španielska a z Talianska a potom z Izraela. Ak sa rozhodnete kúpiť toto ovocie, treba si dobre pozrieť, ako vyzerá jeho povrch. Šupa by mala byť nepoškodená a nemala by mať hnedé miesta. Plody hurmikaki sú veľmi citlivé na aj najmenší tlak a v dobrej „kondícii“ dlho nevydržia. Preto je najlepšie ich čo najskôr po nákupe zjesť.

Aj šupu môžete jesť

Manipulácia s nimi je veľmi jednoduchá – stačí si ich umyť, rozrezať na polovicu a dužinu jesť lyžičkou ako napríklad kivi. Alebo ak ide o sharon fruit, treba nakrájať celý plod na plátky, podobne ako jablko. Šupa hurmikaki je tiež jedlá, závisí od len chuti každého, či ju bude jesť, alebo nie. Hurmikaki možno v kuchyni používať ako ktorékoľvek ovocie, ktoré má podobnú konzistenciu – teda na prípravu šalátov, pyré, smoothie, koláčov. Kto je odvážnejší, môže vyskúšať sladko-slanú kombináciu – pečené hurmikaki s mandľami a so šampiňónmi.

zázvor Čítajte aj Pozor! Zázvor konzumujte s mierou, môže aj uškodiť

Telu dodá vitamíny aj vlákninu

Ako každé ovocie a zelenina má aj hurmikaki množstvo zdravotných benefitov – obsahuje telu prospešné stopové prvky a vitamíny. Vitamínu C síce veľa nemá, len 16 miligramov na sto gramov, ale je bohatým zdrojom provitamínu A – toho má 270 mikrogramov na 100 gramov. Je to vitamín, ktorý je dôležitý pre zdravú pokožku, dobrý zrak a ochranu buniek pred voľnými radikálmi. Z minerálov obsahuje draslík, mangán a železo a tiež je bohatým zdrojom vlákniny.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #exotické ovocie #hurmikaki #sharon fruit #persimmon fruit
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december