Prečo chren nemá choroby a škodcov? Pre toto je užitočný aj ľuďom

Zatiaľ čo na pragmatickom a plodinami saturovanom vidieku ho často degradujú na burinu, obchodné reťazce pýtajú za kilogram voľného chrenu okolo šesť eur. Vlastná zásobáreň sa teda oplatí nielen pre dobrý pocit, prirodzenejšiu chuť a nezávislosť od otváracích hodín.

03.01.2022 14:00
chren Foto:
debata

Vyskytuje sa v gréckej mytológii, Egypťania ho poznali už 1 500 rokom pred Kristom, v 12. storočí prenikol do stredoeurópskych kláštorov. Chren dedinský (Armoracia rusticana) z čeľade kapustovitých dorastá až do metra, extrémne viac nás však zaujíma tých približne 30 – 40 centimetrov pod zemou. Okrem iného pre antibakteriálne, močopudné a expektoračné účinky – napomáha vykašliavaniu. Nespracovaný chren obsahuje 25 miligramov vitamínu C na 100 g koreňa. Okrem toho je aj zdrojom vápnika, fosforu, horčíka a draslíka.

Nastrúhaný treba konzervovať

Dodáva pokrmom nezameniteľnú ostrosť, posilňuje imunitu a preťahuje nosovú dutinu. Neporušený koreň je takmer bez arómy, ale pri strúhaní vzniká dráždivý alyl-izotiokyanát, z ktorého slzíme. Pravda, chren v takejto forme oxiduje, najmä však vyprcháva a ešte aj horkne. Preto ho buď spotrebúvame okamžite začerstva, alebo uchovávame konzervovaný v octe či víne. Celé korene vložené do mikroténového vrecka s malým vetracím prieduchom vydržia v chladničke niekoľko mesiacov.

paštrnák Čítajte aj Je sezóna paštrnáku, využite ho na maximum! Nahradí mrkvu aj zemiaky

Počkajte na vädnutie listov

Pred zasadením do záhonu v rozostupoch 30 centimetrov a pri medziriadkovej vzdialenosti 80 centimetrov zoberte na vedomie, že kde raz umiestnite chren, pôda až tri, štyri roky po jeho vyňatí sotva pojme niečo iné. Zároveň ho pre rozpínavosť radšej situujte na okraj pozemku a priebežne brzdite inváziu. Preventívne to môžete urobiť drôtenou sieťkou v zemi, experimentátori ho zapúšťajú do primerane širokých plastových rúr.

Ako vypestovať úrodu chrenu

V marci alebo apríli z koreňov s dĺžkou aspoň 25 centimetrov a obvodom minimálne jeden centimeter odrežte bočné výhonky až pri základni, nechajte ich obschnúť a povtláčajte mierne našikmo do pôdy tak, aby nad ňou rezom nahor pretŕčali asi o dva až tri centimetre. Počkajte do prelomu mája a júna, kým zasadené výhonky budú mať približne desať centimetrov. Bez toho, aby ste rastlinu uvoľnili zo zeme, odhrňte okolitú pôdu a odstráňte nové bočné výhonky. Potom zahrňte nazad. Podporíte tým rozmach hlavného koreňa. V októbri sa dočkáte úrody. Signálom je vädnutie listov.

Najvýhodnejšia je jarná výsadba

Jarný termín výsadby je pritom samotnému chrenu ľahostajný (rovnako ako pôda s výnimkou chronicky podmáčanej). Vzhľadom na nenáročnosť ho môžete založiť aj v lete, na jeseň či dokonca v zime, ale bude to chcieť trpezlivosť aspoň 9 – 10 mesiacov, v extrémnom prípade vyše roka. Z tohto dôvodu je jar s čakacou dobou asi 7 mesiacov najvýhodnejšia. Pri výsadbe do balkónového črepníka s výškou i priemerom približne pol metra si pripravte substrát z rovnakých dielov kompostu, pestovateľskej zeminy a piesku. Ďalej postupujte rovnako ako v záhrade. Ak bočné výhonky neodtrhnete pred letom, urobte to pri zbere. Odložené do piesku prezimujú a na jar môžete zachovať kontinuitu. Chren v podstate nemá choroby a nepozná škodcov. Ešte aj tzv. skočky obžierajúce jeho listy sú skôr hrozbou pre okolitú vegetáciu. Pozor: vňať je toxická pre úžitkové bylinožravce.

Video
Doprajte si mäsovú chuť s vegánskymi náhradami mäsa Goody Foody napríklad podľa receptov z tohto videa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #chren #vňať #koreň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december