Chcete sa zbaviť hrdze hrušiek? Musíte nájsť spolupáchateľa tejto pliagy

S hrdzou hruškovou, keď už prepukne, žiaľ, priamo môžete bojovať iba prostredníctvom agresívnej chémie. Aj tak nadobro nevyhráte, kým sa bude v okolí nachádzať nelokalizovaný príbuzensky absolútne nesúvisiaci šíriteľ infekcie, konkrétne borievka.

04.01.2022 06:00
hrdza hrušková Foto:
debata

Hrdza hrušková (Gymnosporangium sabinae) sa prejavuje od polovice mája a v júni oranžovými až karmínovými škvrnami s drobnými tmavými plodničkami spermogóniami na vrchnej strane listov. V druhej polovici leta sa objavuje zdurenie zospodu listov a bledohnedé visiace kukličky – éciá. Časté je sprievodné poškodenie plodov pri rozsiahlejšom napadnutí stromu, k tomu aj letokruhov a stopiek listov. Hruška postupne chradne vinou narušenia fotosyntézy: redukcia plochy listov môže byť až 80-percentná a väčšina z nich opadne už pred koncom leta. Oslabený strom je náchylnejší aj na iné choroby, respektíve podľahnutie mrazu. Znižuje sa kvantita i kvalita úrody a môže nastať úplné odumretie.

Bezpečná vzdialenosť je až pol kilometra

Podiel viny sa preukazuje ťažko, pretože ide o dvoch rovnocenných hostiteľov pliagy, výskyt hrdze hruškovej však stúpa, odkedy sa k obľúbeným okrasným drevinám zaradili rôzne borievky. Najčastejšími zimnými prechovávačmi huby sú borievka netatová (Juniperus sabina) a borievka čínska (Juniperus chinensis). Na jar sa na zhrubnutých častiach ich konárov ukážu oranžové až hnedé rôsolovité či slizovité nepravidelné útvary veľké niekoľko centimetrov – téliá. Z týchto nádorov sa uvoľňujú a šíria vetrom najmä v daždivom počasí zimné výtrusy – patogény bazíodiospóry. Dolet môže byť 150 – 200 metrov a za bezpečnú vzdialenosť sa považuje až 500 metrov.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Detektívne pátranie a ústretoví susedia

Predovšetkým v záhradkárskych kolóniách či zónach s hustou zástavbou individuálneho typu (klasická dedina, vilová štvrť, prímestský satelit) si to vyžaduje priam detektívne pátranie. Kým ho však nepodstúpite a neuspejete vrátane nekompromisného odstránenia kríka, nebudete mať istotu, že parazitujúca huba sa na vašu hrušku nevráti. Na druhej strane: ak sa vám aj vďaka ústretovosti susedov podarí prerušiť tzv. dvojdomý vývojový kolobeh vyradením jednej zložky, môžete si vydýchnuť, že riziko recidívy pominulo. Zo zamorenej hrušky sa totiž potom nemajú kam recipročne na zimu usadiť letné výtrusy éciospóry.

Fungicídy nie sú prevencia

Prípravky špeciálne určené proti hrdze hruškovej nejestvujú. Efektívne však môžete použiť preparáty proti chrastavitosti – Baycor 25 WP (účinná látka bitertanol), Zato 50 WG (trifloxystrobín), Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80 (zhodne mankozeb) či Polyram WG (metyram). Prvý postrek aplikujte po odkvitnutí, druhý o dva týždne neskôr. Treba však apelovať na opatrnosť pri zaobchádzaní a pripomenúť, že širokospektrálne fungicídy sú sotva zlučiteľné s princípmi organického pestovania. Obsahujú ťažké kovy, síru a ďalšie činidlá narúšajúce metabolizmus húb. Nepostrekujte častejšie, ako odporúča výrobca, a nerobte to len z preventívnych dôvodov. Skúste pouvažovať aj o zmene na celkovo odolnejšie odrody hrušiek – Boscova, Hardyho alebo „júlová“.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #škvrny #hrdza hrušková #borievka #fungicídy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december