Čím spoľahlivo oklamete osy, aby sa pobrali inam?

Osy obyčajné (Vespula vulgaris) v skutočnosti nie sú také agresívne, ako sa ľudia zvyknú domnievať, hoci je pravda, že na rozdiel od včiel majú žihadlo aj na opakované útočenie, nielen na sebaobranu. Kým však nejde o osy útočné (Vespula germanica), ľudí bodajú len pri ohrození.

04.01.2022 14:00
osa Foto:
Pozor na prudké odháňanie, fúkanie a už vôbec sa nesnažte osu zabiť. Vtedy totiž dokáže vylúčiť feromón, ktorým privolá na pomoc celé osie vojsko.
debata (4)

Žiaľ, osie bodnutie sa deje často, keď neodbytne krúžia okolo našich pokrmov a nápojov a odháňame ich. Ony prekážajú nám, my rovnako im – nevyhnutne nasleduje konfrontácia… V prvom rade vytesnite egoistický prístup a myslite na to, že majú svoje nezastupiteľné postavenie v ekosystéme.

Využijú každú štrbinu

Hibernácia osích kráľovien, ktoré ako jediné zo svojej generácie prežívajú zimu, sa končí v apríli. Vtedy si začínajú hľadať vhodné miesto na hniezdo vakovitého tvaru. Osy si ho väčšinou – z požutého dreva zmiešaného so slinami – budujú pod zemou napríklad v krtích chodbičkách. Kolónia obvykle má okolo dvetisíc jedincov, v extrémnych prípadoch to však môže byť až desaťtisíc. Často sa usadí aj na strešných trámoch, v rôznych výklenkoch domu, nezaslepených rúrach.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Z prázdneho osieho hniezda sa neradujte

Na sklonku zimy je vhodným preventívnym opatrením zaplátanie dutín v drevinách a utesnenie členitostí na nehnuteľnostiach. Z nálezu prázdneho osieho hniezda sa neradujte, už ho nepoužijú. Vždy si stavajú nové. Osy sa bez zábran nanominujú aj dnu, preto je dobré nainštalovať na okná sieťky a na vchodové dvere či vstup na terasu zaťahovací lamelový systém. Okrem toho si môžete kúpiť imitáciu hniezda: keď ju osy zaregistrujú, budú považovať teritórium za obsadené a poberú sa inam.

Na záhradnú slávnosť bez parfumu

Larvy na svoj vývoj potrebujú živočíšne bielkoviny, ktoré získavajú z uloveného hmyzu a uhynutých zvierat. Dospelé osy sa živia predovšetkým nektárom. Obsiahnuté sacharidy im dodávajú energiu na stavbu zázemia i starostlivosť o potomstvo. Koncom leta sa stupňujú potravinové nároky omladiny aj spotreba robotníc. V auguste však zároveň ubúda prirodzených zdrojov, preto s radosťou prijímajú ponuku prilepšiť si – púšťajú sa do našich koláčov a sladkých nápojov. Položte ich na stôl, respektíve odkryte a otvorte až bezprostredne pred konzumáciou. Pri zháňaní obživy sa osy orientujú čuchom. Nezabudnite teda odpratať zvyšky, odložiť riad i poháre a utrieť stôl. Dôkladne si očistite ruky a ústa. Pred garden party nepoužívajte parfum. Osy odpudíte nastrúhanou citrónovou kôrou a zaparenými klinčekmi. Funguje aj ocot, cesnak, čili. Priebežne zbierajte zhnité ovocie.

chren Čítajte aj Prečo chren nemá choroby a škodcov? Pre toto je užitočný aj ľuďom

Dokážu si zavolať posily

Ak sa napriek všetkej ostražitosti ocitli osy vo vašej blízkosti, nepočínajte si neuvážene. Prudkými pohybmi či fúkaním ich môžete len podráždiť. Ovládnite nutkanie zabiť otravnú blanokrídlu návštevníčku. Vylúči poplašný feromón, ktorým informuje o svojom neblahom konci súdržné kolegyne. Ak objavíte živé osie hniezdo, radšej prenechajte jeho odstránenie na odborníkov so skúsenosťami a potrebnou výbavou. V žiadnom prípade sa v ňom nehrabte, nespôsobujte vibrácie, nepohybujte sa obďaleč.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hmyz #hniezdo #osy #hibernácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december