Kamarát, nekamarát, z čerešne dolu: Takto odplašíte škorce

Sladké a osviežujúce červené plody sú symbolom príchodu leta. Dá sa pochopiť, že z čerešní má porovnateľnú radosť vtáctvo. Plienenie však znamená koniec tolerancie. Ako udržať operence, v prvom rade škorce, na dištanc a zároveň im neublížiť?

05.01.2022 06:00
škorec Foto:
debata (3)

Čerešni je jedno, kto neodolá jej plodom aj s kôstkou. Preto vysiela do okolia farebný signál – pozvánku. Nezostáva to bez odozvy. Škorce, pochopiteľne, kvitujú aj skutočnosť, že pri hodovaní na halúzkach spopularizovaných Hanou Hegerovou im nehrozí nebezpečenstvo od prirodzených predátorov. Zlou správou pre záhradkára je, že keď raz vtáky objavia takýto bezproblémový zdroj chutnej a výživnej potravy, vytrvalo sa k nemu vracajú.

Najskôr ich treba usvedčiť

Pred aplikovaním opatrení proti nenásytným operencom sa presvedčte, či škody naozaj majú na svedomí oni. Prezreté plody pri vyššej vlhkosti majú tendenciu praskať samovoľne. Napadnúť ich mohli aj ovocné mušky alebo nejaká choroba. Ak je páchateľ nespochybniteľný, vyskúšajte viacero praktík a nezabúdajte na priebežnú kontrolu ich účinnosti. Vtáky si totiž postupne môžu na niektorú z nich zvyknúť a prestane pre ne byť strašiakom.

osa Čítajte aj Čím spoľahlivo oklamete osy, aby sa pobrali inam?

Pri výrobe strašiakov použite fantáziu

Práve strašiak sa môže okrem pozemnej sily vašej odplašovacej armády stať aj vzdušnou. Rozmiestnite na konáre väčších vyradených plyšákov, prípadne slameno-handrové imitácie ľudí, pridajte reflexné prvky, k „rukám“ prišite šuchotajúce igelitky. Zabavia sa aj deti. Pri tejto metóde je však naozaj značné riziko, že narušitelia sa rýchlo osmelia a začnú takéto inštalácie ignorovať. Rovnaký povzdych sa týka makiet dravých vtákov používaných aj na balkónoch proti holubom.

CD nemusíte ani pustiť

Alternatívou je rozvešanie PET fliaš alebo farebných stužiek. Povievaním vo vetre sústavne vysielajú nezvaným hodovníkom rušivé podnety do periférneho videnia striehnuceho na potenciálne hrozby v bezprostrednom okolí. Napokon možno rezignujú a radšej sa pustia do hľadania nechránenejšieho zdroja. Na veľmi podobnom princípe fungujú trblietavé predmety: stará lesklá bižutéria, črepy z rozbitého zrkadla, zunované CD-čka. Pri výbere akustického zariadenia na báze senzora pohybu alebo časovača si dajte pozor, aby ste ním nadmieru neiritovali aj susedov a seba. Neznesiteľná intenzita či tón síce zaženú okrídlených príživníkov, ale za cenu nového problému, ktorý stál 30 – 40 eur… Vyskúšať môžete aj solárny prístroj vydávajúci ultrazvuk. Výhoda spočíva v tom, že zaženie aj hlodavce či túlavé mačky.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Sieťky pravidelne kontrolujte

Azda najháklivejšou, najnákladnejšou a zároveň pri dostatočnej kvalite aj najúčinnejšou možnosťou najmä pri jednom strome, nie malom sade, je ochranná sieťka. Zaveste ju len vtedy, ak sa aspoň raz denne môžete presvedčiť, či v nej nejaký operený nešťastník neuviazol. Pozor aj dolu, aby ste nechtiac nenastavili fatálnu pascu trebárs ježkovi. Veľkosť oka by nemala presiahnuť tri centimetre. Dva milimetre a menej už zastavia aj väčšinu hmyzu. Ak sa rozhodnete pre toto riešenie, nenechajte sa zlákať lacnými výrobkami, ktoré doslúžia už po niekoľkých dňoch. Orientačne rátajte s 30 eurami pri rozmere siete 8 × 8 metrov. Celková záťaž hlboko pod jeden kilogram je dostatočne vľúdna aj ku krehkým vetvičkám.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #škorce #čerešne #ultrazvuk #ochranná sieťka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december