Borievky uľavia kĺbom a tráveniu, pomáhajú ženám. Títo ľudia ich však nesmú ani len ochutnať

Vysoký jalovec je už nespisovný, rovnými nohami môžete preskočiť borievku z čeľade cyprusovitých. Bobule tmavomodrej až čiernej farby sú pre svoju typickú vôňu a chuť lesného ovocia vďačným doplnkom kulinárovho portfólia a v rozumnej miere majú mnoho blahodarných účinkov. Pochopiteľne, do úvahy prichádza aj vypálenie na jeden z najľudovejších destilátov.

05.01.2022 14:00
borievky Foto:
debata

Ak nehodláte experimentovať, siahnite po borievke obyčajnej (Juniperus communis), ktorá aj zásluhou svojej prispôsobivosti je jednou z celosvetovo najrozšírenejších rastlín. Znesie sucho i mráz, rovnako tak menej výživnú, kyslú či vápenatú pôdu. Predpestovanú zoženiete za 10 – 15 eur. Nevyhnutnosťou je zadovážiť si samčiu aj samičiu verziu tohto dvojdomého kríčka kvitnúceho v apríli až júni (k dispozícii sú však aj samorodé kultivary).

Na zber si pár rokov počkáte

Aj po úspešnom opelení si na zber počkáte tri roky. Nezrelé bobule s jedným až troma semenami, ktoré potrebujú ešte rok, spoznáte koncom augusta alebo začiatkom septembra podľa zelenej farby: cieľová je nezameniteľne temná. Vždyzelená borievka sa bráni pichľavým ihličím s bielym pásikom v trojpočetných praslenoch. Riešením nie sú ani rukavice: v hrubých totiž nebudete mať cit v prstoch a hrozí rozpučenie plodov. Pod kríček roztiahnite plachtu s dostatočnou plochou a úrodu veľmi opatrne poobíjajte. Pre neskoršie skladovanie je extrémne dôležité, aby ste ju nepoškodili.

arašidy Čítajte aj Arašidy: Áno či nie? Sú plné tuku, a predsa zdravé. Chránia srdce, no môžu aj zabiť

Správne vysušené a uskladnené vydržia rok

Vyraďte bobule s hnedastou farbou a dierkami po narušení hmyzom, aby vám skrytí škodcovia nezničili dovtedy zdravý zvyšok. Sušte minimálne tri týždne v čo najteplejšej tmavej dobre vetranej miestnosti. Denne kontrolujte stav. Do uzavretých nádob presypte len naozaj dôkladne vysušené borievky, aby sa pre zvyškovú vlhkosť nezačala tvoriť pleseň. Z preventívnych dôvodov radšej rozdeľte kontingent do viacerých vzduchotesných nádob odložených na chladnom a tmavom mieste. Sušené bobule vydržia až rok.

Pôsobia dezinfekčne a močopudne

Borievky obsahujú triesloviny, decht a živicu, vďaka éterickým olejom sú vďačnou ingredienciou k výdatným pokrmom typu diviny, iných ťažších mias, paštét. Výborne sa hodia k orechom a hroznu. V ľudovom liečiteľstve sa už v dávnej minulosti používali proti bolestiam kĺbov, problémom s trávením, ženským ťažkostiam. Pôsobia dezinfekčne a močopudne. Odporúčaná dávka na zápar je iba pol gramu. Našťastie, výrazná aróma vám spoľahlivo pripomenie, že menej býva viac. Úplne vyhnúť by sa im mali ľudia s chorobami obličiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dreviny #obličky #divina #triesloviny #borievka #vždyzelené
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december