Bojíte sa sršňov? Zbytočne. Neškodia, ale pomáhajú

Hniezda akoby z papiera si najčastejšie budujú v dutinách stromov a pod trámami sedlových striech. Kým sa nepriblížite pod dvojmetrovú vzdialenosť k ich sídlu, neatakujete ho a neprekážate im v dráhe príletu a odletu, neútočia.

06.01.2022 06:00
sršeň Foto:
debata (1)

Sršne zväčša vľúdne nereagujú ani na hlasné zvuky a vibrácie, čo sa týka predovšetkým kosačky alebo krovinorezu. Pokojné súžitie s nimi však má veľké prínosy. Sršeň obyčajný (Vespa crabro) meria dva až tri centimetre, čím prirodzene vyvoláva rešpekt až strach. Telesnými rozmermi a hlbokým bzučaním sa aj pre laika očividne líši od včely a osy.

Prečo jeho jed tak páli

Hoci verejnosť všeobecne má tendenciu priraďovať ho rizikovosťou pre človeka skôr k ose ako včele, opak je pravdou. Počnúc tým, že nemá silnejší jed ako osy a včely. Akurát je ho pri vpichnutí viac a pre vyšší obsah organického neurotransmitera acetylcholínu intenzívnejšie páli. Zdravý človek by však pri bodnutí nemal okrem bolesti pociťovať žiadne klinické ťažkosti.

osa Čítajte aj Čím spoľahlivo oklamete osy, aby sa pobrali inam?

Kedy vyhľadať lekára

Žihadlo v ranke nehľadajte – nezostáva v nej. Lekára vyhľadajte len pri zasiahnutí tváre, a to najmä úst. Samozrejme, platí to aj pre prípad kontaminácie očí vystreknutým jedom (dosah takejto ojedinelej formy útoku je do 40 centimetrov), respektíve pri extrémnej reakcii organizmu. Ak sa chcete vyhnúť bodnutiu, nedráždite sršňa prudkými pohybmi, neošívajte sa, nemávajte rukami. Je plachý a vyhýba sa konfrontácii. Pri náhodnom pristátí na vašom tele nemá zámer ublížiť vám.

Zbavia vás otravného hmyzu a škodcov

Jedným z veľkých rozdielov medzi osami a sršňami – okrem faktu, že osy občas útočia úplne nevyprovokovane – je vzťah k ľudským pokrmom a sladeným nápojom. Zatiaľ čo osy ich najmä na sklonku leta priam vyhľadávajú, aby si doplnili sacharidy, pre sršne nepredstavujú lákadlo. Kŕmia sa ovocnými šťavami, nektárom a mäsitou potravou. Bežná kolónia s 300 – 600 jedincami denne zlikviduje až pol kilogramu múch, ovadov a komárov, čo je v prepočte porcia piatich sýkorčích rodín. Keď sa teda nasťahujú na váš pozemok, pocítite úbytok obťažujúceho hmyzu.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Stavajú z dreva, ale stromom neškodia

Aj vegetácii sa uľaví od škodcov – predovšetkým húseníc a lariev. Navyše, eliminujete tým otravné a agresívnejšie osy. S tými majú spoločné, že životný cyklus vrátane obývania hniezda je limitovaný jednou sezónou. Zimu prežije len niekoľko oplodnených budúcich kráľovien, ktoré po nej založia nové kolónie a veľmi pravdepodobne si vyhliadnu iné teritóriá – je to prevencia pred parazitmi. Opustené sršnie hniezdo (je hnedé, osie sivé) teda môžete zlikvidovať. Mimochodom, stavajú si ho z požutých vlákien dreva, ale len starého: nepoškodzujú teda „živé“ stromy a kríky.

Nepodnikajte svojpomocný zásah

Ak ste dospeli k rozhodnutiu, že aktívne sršnie hniezdo vo vašom zázemí z nejakých dôvodov predsa len neznesiete (prítomnosť silného alergika v rodine, nepraktická blízkosť k dverám alebo oknám, neprekonateľná fóbia), určite privolajte odborníkov, nepodnikajte svojpomocný zásah. Pri výjazde špecializovanej firmy rátajte s taxou na úrovni 150 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #jed #včely #osy #sršne
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december