Nemíňajte za hnojivo, trávnik sa dokáže vyživiť aj sám

Na ploche sto metrov štvorcových za jednu sezónu vyrastie približne dvesto kilogramov trávy. Odstránenie takéhoto kvanta, ak nemáte kompostovisko alebo nechováte hospodárske zvieratá, môže byť prevádzkovým orieškom aj z dôvodu, že mnohé mestá a obce vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach nie sú k zberu sena práve ústretové.

06.01.2022 15:00
mulčovacia kosačka Foto:
debata

Riešením je mulčovacia kosačka. Solídny prístroj dostanete orientačne za 300 – 400 eur. Pri kosení spojenom s mulčovaním využijete väčšinu zvyškov pažite a ešte jej veľmi prospejete. Zďaleka nielen tým, že znížite teplotu pôdy a spomalíte odparovanie vlahy. Zabudnite na predsudok, že takouto metódou vzniká plstnatenie: k tomu v skutočnosti vedú korene, listové obaly a odnože. Vrchná časť trávnika obsahuje výrazne menej lignínu spomaľujúceho rozpad tkanív. Na výhradu o zotrvávaní alergénov v danom prostredí zase existuje argument, že ani pohrabaním a následnou likvidáciou odrezkov sa množstvo dráždivých častíc nikdy nezníži pod relevantnú hodnotu.

Mletie najemno mení odpad na zdroj

Pri klasickom kosení prostredníctvom benzínového, zo siete napájaného alebo akumulátorového zariadenia vám na konci procesu vyvstáva úloha vyprázdniť zásobník alebo prácne trávnik pohrabať a potom takisto nájsť nejaké úložisko pre poodletúvané steblá. Pri mulčovaní síce odrezky tiež zostávajú na mieste, ale drvenie najemno sa postará o to, že prestávajú byť odpadom: slúžia ako prírodný rezervoár živín.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Mulčovanie zvyšuje kvalitu pôdy

Špeciálne kosačky majú tvarované nože, respektíve účelovo uspôsobenú žaciu sústavu práve na úpravu pokosenej trávy do žiaducej rozomletej podoby. Viaceré testy preukázali, že mulčovanie zvyšuje kvalitu pôdy najmä zásluhou dusíka. Trávnik pôsobí vitálnejšie a sviežejšie, má sýtu zelenú farbu a výsostne uspokojivú hustotu, je na celej ploche kompaktný. Platí to pre okrasné trávniky, ale aj úžitkové vrátane tých nadmerne zaťažených napríklad šantením detí. Efekt sa však naplno prejaví až druhý rok.

Koste pravidelne, ale nie po daždi

Nekoste po daždi či zavlažení. Vtedy sa steblá zhlukujú (treba ich dodatočne rozhrabať), čo môže viesť k hnitiu trávnika pod nimi. Dôležité je aj pravidelné kosenie aspoň raz za týždeň. Na jeden rez neodstraňujte viac ako tretinu dĺžky stebiel. Udržiavajte nože ostré: tupé ich trhajú a tým poškodzujú. Mulčujte iba zdravý trávnik. Pri jeho napadnutí hubovými chorobami totiž logicky recyklujete aj neduh. Mulčovacie kosenie aplikujte najmä na jar, keď je trávnik najviac zásobený živinami. Hnojenie takouto formou zabezpečuje optimálnu distribúciu a vstrebávanie látok až do takej miery, že ďalšia podpora nie je potrebná. Sekundárne tým teda popri nákladoch na likvidáciu odrezkov ušetríte aj za hnojivo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Tráva #trávnik #kosačky #mulčovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december