Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Ležérna elegancia, ktorá nepodlieha trendom, a práve preto ich prežíva. Ak vás prestala oslovovať a napĺňať šablóna spočívajúca vo vyumelkovanom udržiavaní záhrady a jej mobiliára, inšpirujte sa na severe nášho kontinentu.

07.01.2022 07:00
škandinávsky štýl Foto:
debata (1)

Nepotrebujete záhradného architekta, aby vám bolo jasné, na akých pilieroch stojí tzv. škandinávsky štýl: naturálnosť, minimalizmus, svetlé a zemité farby s občasnými kontrapunktami bez afektu. Zabudnite na precízne pokosené trávniky a prísne upravené kríky: stavte na ľahkú nedbalosť. Pochopiteľne, bujnenie flóry a jej pestrosť nie sú ani pri tejto koncepcii vyložene prekážkou. Dôležitá je však nenáročnosť vegetácie a jej nespútanosť.

Nie spustnutosť, ale hravosť

V segmente okrasných rastlín sú optimálnymi nositeľmi takejto filozofie rododendrony, driene, hortenzie, veternice, plamienky. Zo stromov dub či gaštan. Najvhodnejšími úžitkovými typmi petržlen, pažítka, oregano, bazalka, tymian. Nájdite potechu v tom, že vaša záhrada nebude vyzerať spustnuto, ale hravo.

mulčovacia kosačka Čítajte aj Nemíňajte za hnojivo, trávnik sa dokáže vyživiť aj sám

Stavte na drevo, prípadne ratan

Aj pri dekoračných prvkoch klaďte dôraz na decentnosť namiesto ozdobnosti, ku ktorej v našich zemepisných šírkach občas máme sklon v rámci takéhoto ponímania ruralizmu. Vynechajte rôzne gýčové sošky, trpaslíci sú totálne tabu. Rozmiestnite radšej výrobky z dreva (vrátane záhradného domčeka na odpočinok, uskladnenie úrody a odloženie náradia) – lavičky, plôtiky, vyradené vozové kolesá, rebríky, sane a podobné vintage artikle.

Hlavne žiadne ornamenty

Dbajte na ich praktické využitie: takáto inštalácia môže byť podložkou pre črepníky či aranžmány zo šišiek, čečiny, bobúľ. Ak ste sa rozhodli zájsť do detailov a dosiahnuť nimi homogénnosť prostredia, sedenie nech je takisto drevené a najmä natreté na bielo. Repasujte vlastný nábytok, prípadne sa zabavte pátraním na webových bazároch. Poznávacie znamenia: masívnosť, jasné línie, absencia ornamentov. Alternatívou je ratan a závesné kreslo s množstvom vankúšikov plus diek na chladné obdobie.

pelety z kravského hnoja Čítajte aj Pelety z kravského hnoja: Výhody prevažujú nad nevýhodami

Záverečný akcent? Množstvo svetielok

Ďalším typicky severským materiálom je betón. Odoláva poveternostným vplyvom, čo je v nehostinných podmienkach neďaleko polárneho kruhu priam imperatív. Okrem toho pôsobí nerušivo a fascinuje svojou surovosťou. Masívnym kvetináčom z neho môžete odtieniť a pred vetrom izolovať terasu, pridajte clony z tkaných textílií. Betón sa však – vo forme ležérne sem-tam „porozhadzovaných“ dlaždíc, nie súvislej plochy – hodí aj na spevnenie chodníčkov.

Tvári sa hrdzavo, ale korózii nepodlieha

Hitom návrhárov je bezúdržbová patinovaná oceľ corten, ktorá má atraktívny hrdzavý vzhľad, korózii však nepodlieha a ponúka dlhú životnosť. Záverečný akcent? Množstvo svetielok – svietnikov, lampášov, lampiónov. Škandinávske večery sú predsa dlhé… Intímnu a útulnú atmosféru skvele dotvoria viaczdrojové „reťazové“ svetelné systémy s odhalenými dizajnovými žiarovkami.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #vintage #škandinávsky štýl #rododendrony
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december