Keď trávnik nie a nie vzísť. Kde sa stala chyba a ako ju napraviť?

Lysá pláň namiesto naplánovanej zelenej pažite? Ak to trvá aj mesiac po zasiatí trávových semien akéhokoľvek typu, nastal čas hľadať príčinu. Môže sa skrývať v nevhodnom podloží, nesprávnej starostlivosti, náletoch škodcov, nekvalitnom osive, zlom datovaní.

07.01.2022 18:00
tráva Foto:
debata

V tomto prípade nie je hlavným podozrivým záhradník, ale pôda. Prvé náznaky stebielok by sa mali objaviť najneskôr do dvoch týždňov u kostráv, maximálne za mesiac pri lipniciach. Regeneračné zmesi s vysokým podielom odolných rýchlorastúcich mätonohov klíčia dokonca už po niekoľkých dňoch. Ak tráva nevzchádza, hoci teoreticky už dávno mala, skúste pri opakovanom pokuse prekypriť a obohatiť pôdu. Hrabľami do nej zapracujte čiernozem a piesok. Nemusíte ísť príliš do hĺbky – stačí prevzdušniť a podporiť povrchovú vrstvu. Pieskom si môžete pomôcť aj pri výseve: ak ho primiešate k semienkam, ľahšie si všimnete prázdne zóny.

Pitný režim je dôležitý

Prípadne otestujte pH pôdy a porovnajte s požiadavkami od producenta osiva. Dôvodne predpokladáme, že ste odstránili suchú mačinu, ak na danom mieste pôvodne bola – treba to urobiť. Takisto ako zarovnať pôdu po výseve, ideálne povalcovaním, improvizovane stúpaním na posúvanú dosku. Následne však už po ploche nešliapte. Počas klíčenia nesmie zárodok trávnika preschnúť. Vopred teda zvážte, či sa dokážete postarať o „pitný režim“. Nedajte sa uchlácholiť ani už očividným vzchádzaním: naďalej dostatočne zalievajte, stále spŕškovo zhora, nie prúdmi, aby ste nevyplavili osivo.

mulčovacia kosačka Čítajte aj Nemíňajte za hnojivo, trávnik sa dokáže vyživiť aj sám

Aj tu platí, že nie ste takí bohatí

Skúste z úkrytu pozorovať dianie na pozemku. Je možné, že na semienkach si pochutnávajú operence. Preventívne postavte starosvetských strašiakov v podobe imitácií ľudí aj s povievajúcimi a blyštiacimi sa doplnkami. Pri menšej výmere môžete roztiahnuť aj ochrannú sieť s maximálne trojcentimetrovými okami. Pripustiť treba aj skutočnosť, že ste nakúpili nekvalitné semená. Trávnikové v zásade nestoja veľa, nenechajte sa teda nalákať na podozrivo nízke ceny, keď kvalitu dostanete za sumu nezaťažujúcu rozpočet nad pomery.

Zrážky a pomalšie odparovanie prospievajú

Chybou môže byť aj nevhodný agrotechnický termín. Všeobecne sa za optimálne mesiace na založenie trávnika považujú koniec apríla až začiatok mája a potom september. Práve vtedy sa totiž dajú predpokladať časté zrážky v kombinácii s pomalším odparovaním vlahy. Najmä na jar však v prípade priaznivého počasia i zodpovedajúcich predpovedí na najbližšie obdobie pristúpte k tomuto úkonu o čosi skôr. Orientačne narábajte s vonkajšou teplotou aspoň osem stupňov.

krtko Čítajte aj Keď si z krtka vytrháte vlasy, použite ich proti nemu

Koberce sú drahé riešenie

Zároveň si pripomeňme, že spoľahlivým instantným riešením sú komerčne predpestované trávne koberce, ktoré majú svoje nepopierateľné prednosti nielen pri okamžitých „opravách“ lokálne poškodeného prirodzeného výsevu. Vyjdú však citeľne drahšie ako výsledok vlastného úsilia a trpezlivosti. Orientačne stoja okolo troch eur na meter štvorcový, čiže tristo eur na jeden ár. Na rovnakú plochu pri poctivom dávkovaní spotrebujete vrecované osivo len za 30 – 40 eur. Pre poriadok a komplexný obraz: kvalitné umelé trávniky zo syntetických vlákien vychádzajú približne 15 eur za meter štvorcový, čiže 1 500 eur za ár.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #Tráva #trávnik #pH #výsev #osivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december