Chradnú vám rastliny bez príčiny? Môžu za tým byť drôtovce. Ako sa ich zbaviť?

Majú dva až tri centimetre, tri páry nôh hneď za hlavičkou a likvidačný apetít. Vyvíjajú sa dva až päť rokov, s obľubou sa schovávajú predovšetkým v zemiakoch a ich hlavným poznávacím znamením je tvrdá lesklá okrová telesná schránka.

08.01.2022 15:00
drôtovec Foto:
debata

Kým sa drôtovce zmenia na kováčikov (obilných, locikových, tmavých, sivých či poľných), ktorí už priamo neškodia, predstavujú veľké nebezpečenstvo nielen pre úžitkové rastliny. Drôtovce sa najčastejšie vyskytujú v čerstvo na záhony prerobených pôvodne zatrávnených plochách. Nanešťastie pre pestovateľov nie sú prieberčivé: okrem spomenutých zemiakov vlezú aj do rajčín, mrkvy, hrachu, cvikly, špargle, kukurice či cukrovej repy.

Nepohrdnú ani cibuľkami kvetov

Navyše, popri klíčiacich semenách, koreňoch, hľuzách a buľvách neobídu ani cibuľky kvetov. Aby toho nebolo dosť, skrývajú sa nielen v plodinách, ale aj pod zemou. Napadnutie pozemku teda dlho nie je viditeľné. Až na to, že rastliny zo zdanlivo neznámej príčiny chradnú. Nájdete ich však aj v práchnivejúcom dreve a neodprataných zvyškoch vegetácie.

Zavolajte na pomoc zvieracích pomocníkov

Prirodzenou ochranou pred drôtovcami je nepodmáčať pôdu – milujú totiž vlhké prostredie, v ktorom sa im jednoduchšie hĺbia chodbičky. Pri podozrení poobracajte hornú vrstvu a odhalených narušiteľov vyzbierajte. S radosťou to za vás prípadne urobí voľne chovaná hydina. Drôtovec má aj veľa prirodzených nepriateľov: parazitické osičky, bystrušky, ježkovia, krtkovia, škorce, vrany.

osa Čítajte aj Čím spoľahlivo oklamete osy, aby sa pobrali inam?

Ponúknite ich zemiakovým špízom

Platí na ne aj trik so „špízom“. Nastoknite na špajdle plátky surových zemiakov a pozapichujte ich do zeme. Pasca by mala do niekoľkých hodín zafungovať. Zaberú aj rastliny, ktoré im vôbec nerobia dobre – aksamietnice a nechtíky ich síce neodpudzujú, zato však svojimi účinkami hubia. Pohnojenie dusíkatým vápnom podporuje vegetáciu, zároveň dezinfikuje prostredie a dokáže populáciu drôtovcov významne zdecimovať.

Siahnite po skorých odrodách

Pochopiteľne, môžete pristúpiť aj k preventívnym úkonom. Ak ste dovtedy neobrábanú plochu alebo trávnik zmenili na záhon, minimálne dva roky doň nevysaďte žiadnu zo spomenutých úžitkových rastlín. Ešte väčší pozor si treba dať na pôdu, do ktorej boli zaorané viacročné krmoviny. Často prevzdušňujte zem aspoň do hĺbky 15 – 20 centimetrov a kontrolujte jej povrch, ale i kondíciu plodín a kvetov. Striedajte druhy, respektíve umiestnite do blízkosti ohrozených aj kapustovité či repku olejnú. Bez ohľadu na drôtovce je to vhodná stratégia pri organickom pestovaní. Vysádzajte iba dostatočne rozvinuté planty. Siahnite po skorých odrodách zemiakov. Letným zberom totiž predbehnete pľundrovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Kováčik #zemiaky #cibuľky #drôtovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december