Napnite plachty. Sú praktickou a lacnou náhradou pergol a markíz

Akokoľvek sa to teraz ťažko predstavuje, ani sa nenazdáme a bude tu obdobie dlhočizných dní v záhrade. Po práci na zeleninových hriadkach či okrasných záhonoch dobre padne relax. Ešte lepšie v chládku. Na čo sa zamerať pri výbere tieniacej plachty?

09.01.2022 06:00
tieniaca plachta Foto:
debata

Z viacerých dôvodov vrátane finančných sú čoraz obľúbenejšou alternatívou pergol a markíz – účinne totiž snúbia výhody oboch. Fixné pergoly síce poslúžia aj ako autonómne útočiská uprostred pozemku, skôr sa však predsa len používajú nad terasami priamo pri dome. Ponúkajú odolnú konštrukciu, o to však nákladnejšiu a nie práve flexibilnú. Markízy sa o čosi jednoduchšie montujú a umožňujú variabilitu podľa situácie, nevyhnutnosťou je však opora v podobe fasády. Nuž a v porovnaní s klasickými slnečníkmi sú tieniace plachty praktickejšie: napríklad stabilitou a tým, že stojanom nezaberajú centrálne miesto v kompozícii. Vyrábajú sa z materiálov na báze jachtárskych plachiet a popri plnení viacerých funkcií sú nenútene a zároveň dizajnovo pôsobiacou súčasťou prostredia.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Rôzne možnosti upevnenia

Základná voľba pri tieniacich plachtách vyplýva z dispozícií. Upevniť ich môžete buď do zeme cez teleskopické tyče a skoby, alebo na okolité stavebné prvky prostredníctvom kotviacich systémov s napínacími lankami a kovovými očkami. Konštrukčné elementy z nehrdzavejúcej ocele zásadne zvyšujú životnosť, dbajte však v tomto smere aj na materiálovú kvalitu príslušenstva. Pochopiteľne, vari ešte dôležitejšia je odolnosť samotnej plachty, a to nielen pred dlhodobým vplyvom slnečného žiarenia, ale aj vetrom a zrážkami.

Ktorý materiál vybrať

Pri študovaní parametrov berte do úvahy rozdiel medzi vodotesnými a vodu odpudzujúcimi materiálmi. Vyšší stupeň nepremokavosti poskytujú tie prvé. Použitie akrylovej priadze so silikónovým povrchom zabezpečuje – pri plnom vyhovení nárokom na funkčnosť – nízku hmotnosť plachty, odrážanie UV žiarenia, samočistiacu schopnosť a vzdušnosť, ktorá je prevenciou proti tvorbe plesní.

ohňový strom Čítajte aj Vyzerá, akoby horel. Ohňový strom poslúži nielen na okrasu, ale aj ako slnečník

Na výber sú stovky odtieňov

Veľkosť a tvar plachty prispôsobte konkrétnemu priestoru. Väčšina komerčných riešení je troj- či štvoruholníková, na mieru si však môžete nechať vyrobiť aj okrúhle alebo oválne tienenie. Čo sa týka farebnosti, výrobcovia vám prevažne vyjdú v ústrety kompletnou vzorkovnicou RAL (213 odtieňov). Vzhľadom na obvyklé prostredie a hlavné určenie produktu, teda ochranu pred slnečným žiarením a primeranú tendenciu k blednutiu, sú najčastejšími voľbami béžové tóny.

Nastaviteľné časti sú veľká výhoda

Významným benefitom je možnosť priebežne upravovať sklon tienenia zásluhou výškového nastavenia jednotlivých častí plachty. Pomôže to aj pri odstraňovaní nahromadenej zrážkovej vody. Pri koncipovaní zóny na oddych nezabúdajte na potreby vegetácie: výrazne ubratie z dovtedajšej svetelnej saturácie či dokonca trvalé zatienenie by mohlo viesť k jej chradnutiu. Ceny sa značne rôznia podľa veľkosti, použitých materiálov a prídavných funkcií. Štandard dostanete už pod sto eur, špičkové produkty v tejto kategórii za niekoľko stovák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Markíza #plachta #pergola #zatienenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december