Univerzálne bio hnojivo: Zásobte sa už teraz rohovinou

Pohnojenie vegetácie čisto prírodným produktom, ktorý ľahko zoženiete, je dobre transportovateľný i skladovateľný, jednoducho sa aplikuje, má univerzálny záber, môže sa používať počas celého vegetačného obdobia a nielen nepoškodzuje životné prostredie, ale ešte aj zabraňuje hromadeniu škodlivých látok? Odpoveď sa skrýva v rohovine.

11.01.2022 06:00
rohovina Foto:
debata

Vrecovanú ju dostanete kúpiť vo forme múčky (veľkosť zrna cca jeden milimeter) alebo hoblín (okolo päť milimetrov). Rohovina z podrvených tvrdých častí tiel hospodárskych zvierat (kopytá, rohy) zásobuje pôdu organickým dusíkom, poskytuje rastlinám vyváženú podporu. Hodí sa na zveľadenie okrasných záhonov, hriadok s úžitkovými plodinami, všetkých typov drevín. Dokonca ňou bez obáv môžete osviežiť vodnú vegetáciu, pretože neubližuje živočíchom v záhradných jazierkach. Naopak, redukuje obsah nitrátov v rastlinách a znižuje prienik týchto toxínov do spodných vôd vrátane studní. Jednou z výhod je, že s rohovinou to v podstate nemáte šancu prehnať tak, aby to nejako mohlo ublížiť pôde alebo rastlinstvu.

orechové škrupiny Čítajte aj Orechové škrupiny zlepšia pôdu, vybielia zuby, utíšia kašeľ a dá sa nimi aj kúriť

Rýchlosť absorbovania je rôzna

Rohovinou môžete obohatiť pôdu na jar v rámci príprav na výsev či výsadbu. Stačí ju rovnomerne rozhádzať po ploche a zapracovať, respektíve primiešať do nového pestovateľského substrátu. Pochopiteľne, dá sa aplikovať aj priamo do výsadbových jám, a to tak, že polovicu určenej dávky nasypete na spodok a druhú pridáte počas zahŕňania priesad zeminou. Odporúča sa bezprostredne po pohnojení pomôcť účinku zálievkou. Múčka sa však aj pri vynechaní tohto kroku absorbuje rýchlo: nástup efektu je svižnejší a intenzívnejší ako pri hoblinách (eventuálne narazíte na termíny stružliny, piliny alebo granule) určených skôr na postupné uvoľňovanie prospešných látok.

Za pár eur urobí veľkú službu

Keď primiešate rohovinu do kompostu, dodáte mu živiny a mikroprvky navyše a okrem toho posilníte rozklad na požadovanú finálnu konzistenciu celej masy. Skvelým jesenným bio koktailom pre vašu záhradku pred prezimovaním zase je zásobenie pôdy rohovinou skombinovanou s konským hnojom. Peletovaný mix takéhoto typu, ktorý popri vymenovanom spektre môžete použiť aj na balkónovky, dostanete za euro na kilogram. Jeden kilogram samostatnej rohoviny kúpite približne za 4 – 5 eur a pri striedmejšom dávkovaní ním obhospodárite asi 20 metrov štvorcových. Na jeden ár teda vrátane zohľadnenia množstevnej zľavy za väčšie balenie rátajte s investíciou na úrovni 15, maximálne 20 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #rohovina #plodiny #hnojivo #organický dusík #záhradné jazierka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december